دهمین جلسه از سلسله نشست‌های نقد پژوهش‌های بانکداری و مالی اسلامی
کد خبر: 344857 پنج شنبه 20 شهریور 1399 - 21:33
دهمین جلسه از سلسله نشست‌های نقد پژوهش‌های بانکداری و مالی اسلامی

راهكارهاي اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانک‌های تجاری در بانکداری اسلامی

پس از برگزاری نه نشست از سلسله جلسات نقد پژوهش‌های بانکداری و مالی اسلامی، پژوهشکده پولی و بانکی دهمين جلسه را با عنوان «راهكارهاي اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانک‌های تجاری در بانکداری اسلامی» در روز بيستم اسفند ماه سال جاری با ارائه دکتر سید عباس موسویان (دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی) و با حضور آقایان محمدرضا حاجیان (معاون مطالعات اقتصادی و بانکی بانک پاسارگاد)، دكتر محمد جواد محقق‌نیا (عضو هیئت علمی و مدیر گروه بانکداری اسلامی دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی) و دكتر حسین عیوضلو (عضو هیئت مدیره بانک توسعه صادرات ایران) به عنوان اعضای هیئت رئیسه برگزار کرد. هدف از برگزاری این جلسه ایجاد تضارب آراء میان محققان در رابطه با موضوع اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانک‌های تجاری در بانکداری اسلامی بود. در واقع سوال اصلي این نشست آن بود كه يك بانك اسلامي بر اساس چه شيوه صحيح شرعي مي‌تواند از بانك مركزي اضافه برداشت نمايد. مقاله مورد نقد در اين جلسه با عنوان «راهکار اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانک‌های تجاری در بانکداری اسلامی» تلاش نمود تا ابعاد مختلف بحث را مورد شناسائي قرار داده و با بررسي راهكارهاي مختلف، به ارائه روشي بپردازد كه هم به لحاظ اقتصادي و هم به لحاظ فقهي امكان عملياتي شدن داشته باشد. در این جلسه ابتدا نويسنده اصلي مقاله، دكتر سيد عباس موسويان، مهمترين يافته‌هاي تحقيق خود را ارائه نمود و پس از آن اعضای هیئت رئیسه و برخی از حاضرین به بيان ديدگاه‌ها و نظرات خود پرداختند.

دكتر موسويان در ارائه خود به این نکته اشاره کرد كه یکی از وظایف بانک‌های مرکزی به عنوان واپسین وام‌دهنده، حمایت مالی از بانک‌های تجاری است که در شرایط اضطراری، نیاز فوری به نقدینگی دارند. با توجه به ربوی بودن شیوه متعارف استقراض بانک‌های تجاری از بانک مرکزی، محققان اقتصاد اسلامی راهکارهای گوناگونی برای پاسخ به این نیاز ارائه کردند، اما راه‌حلی که بتواند از جنبه‌های فقهی، اقتصادی و کاربردی مطلوب باشد، هنوز ارائه نشده است. تحقیق مورد بحث تلاش می‌کند تا راهکار مشارکت مدنی مشروط را برای پاسخ به این خلا در بانکداری اسلامی معرفی کند.

دریافت فایل مقاله

دریافت پوستر جلسه