چهارمين جلسه از سلسله نشست‌هاي نقد پژوهش‌هاي بانكداري و ماليه اسلامي
چهارمين جلسه از سلسله نشست‌هاي نقد پژوهش‌هاي بانكداري و ماليه اسلامي

ارائه دهنده: دكتر رسول بخشي

عنوان بحث:

نقدي بر ريشه‌هاي ذهني ايجاد بهره ازنظر بوم باورك: دلالت هايي براي تحريم ربا در اقتصاد اسلامي

منبع ارائه: فصلنامه پژوهش‌هاي اقتصادي شماره 13

طرح بحث:

تلاش اقتصاددانان براي جداسازي بهره از ربا در غرب، به ظهور پاره‌اي استدلال‌ها و دلايل براي توضيح مشروعيت و معتبر دانستن بهره انجاميده است. سرآمد اين نويسندگان، بوم باورك است. او معتقد است، بهره، دلايل و ريشه‌هايي دارد كه نمي‌توان آن‌ها را انكار كرد؛ زيرا ريشه‌هاي مذكور در نهاد طبيعت و ذات انساني وجود دارند و بنابراين وجود بهره در معاملات اقتصادي ضرورت مي‌يابد. ازنظر او سه دليل براي وجود بهره وجود دارد: دليل اول، مطلوبيت نهايي نزولي؛ دليل دوم، ترجيح زماني و دليل سوم، مولديت كالاهاي سرمايه‌اي است. دودليل اول به عنوان ريشه‌هاي ذهني ايجاد بهره شناخته مي‌شوند. در اين مقاله، ابتدا دو ريشه ذهني بهره معرفي مي‌شوند و سپس مورد نقد و ارزيابي قرار مي‌گيرند. نتايج به دست آمده نشان مي‌دهد كه ريشه‌هاي ذهني فاقد اين قدرت هستند كه بتوانند يك نرخ بهرهتعادلي را در بازار حاكم كنند. همچنين تأثير ذهني ترجيح زماني بر افزايش قيمت‌ها به وسيله يك مدل ساده رياضي به تصوير كشيده شده است. نتايج به دست آمده از اين مدل نشان مي‌دهد در جامعه‌اي كه افراد آن ترجيح زماني حال بر آينده داشته باشند، سطح عمومي قيمت‌ها تمايل به افزايش خواهدداشت. با استعانت از نتايج اين مقاله مي‌توان نظريات آن دسته از اقتصادانان مسلمان كه قائل به مشروع بودن ترجيح زماني و تفاوت ربا و بهره (ازجنبه ذهني) هستند را قابل انتقاد دانست.

زمان: چهارشنبه نهم اسفند ماه ساعت 15

1-  از كليه علاقه‌مندان (اساتيد و دانشجويان) دعوت مي‌شود نقدها و پرسش‌هاي خود در رابطه با مقاله فوق را در بخش نقاط قوت و نقاط ضعف حداكثر تا تاريخ 5 اسفند ماه به آدرس: Islamicbanking@mbri.ac.ir ارسال نمايند. لازم به ذكر است نقدهاي دريافتي پس از داوري، دسته‌بندي و اولويت‌بندي شده و در جلسه طرح خواهند شد. همچنين امكان بحث شفاهي نيز فراهم مي‌باشد.

2-    به بهترين نقد يا سوال از طرف پژوهشكده پولي و بانكي هديه‌ ارزنده‌اي تعلّق مي‌گيرد.

3-    به منظور دريافت اصل مقاله به سايتwww.mbri.ac.ir  مراجعه شود.

4-    لطفا جهت حضور در جلسه تا تاريخ 5 اسفند ماه با شماره 88657450،

داخلي 8202 هماهنگي فرمائيد.

5- به كليه افرادي كه نقد كتبي تهيه نموده و يا در جلسه حضور يابند گواهي رسمي اعطا مي‌شود.

پوستر جلسه
اصل مقاله