بیستمین جلسه از سلسله نشست‌های بررسی و نقد پژوهش‌های بانکداری و مالی اسلامی

بررسی امکان خلق پول توسط نظام بانکی در نظام مالی اسلامی
  • بررسی امکان خلق پول توسط نظام بانکی در نظام مالی اسلامی
  • سخنران:
    دکتر حسین صمصامی (عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی)
    با حضور:
    دکتر ایرج توتونچیان (استاد ارجمند)
    دکتر پویا جبل‌عاملی (کارشناس محترم بانک مرکزی)
    دکتر حسین عیوضلو (عضو محترم هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع))
    خلاصه:
    یکی از مسائل مطرح در نظام مالی اسلامی بررسی امکان خلق پول توسط نظام بانکی است. بنا به فرضیه مقاله، که به روش تحلیلی بررسی‌شده، خلق پول در نظام مالی اسلامی مشروع نیست. مطالعات صورت‌گرفته در اقتصاد متعارف و اسلامی حاکی از مشکلات بی‌شمار خلق پول از جمله بی‌ثباتی اقتصادی ـ رکود و رونق، بی‌ثباتی در عرضه پول، افزایش تمایلات تورمی، رشد اجباری، تخریب محیط‌زیست، استثمار کارگر، فساد فرآیند دموکراتیک، افزایش نابرابری و نقض عدالت، محرومیت اجتماعی، ورشکستگی بانک‌ها، تحمیل بیمه سپرده، مخاطره اخلاقی، سرمایه‌گذاری بی‌فایده و حباب دارایی می‌باشد. یافته‌های این پژوهش که براساس رویکرد «کل‌گرایانه ـ غایت‌محور» رایج در مطالعات اقتصاد اسلامی به دست آمده‌است، نشان می‌دهد که خلق پول توسط نظام بانکی «بی‌ثباتی اقتصادی»، «عدم ایفای تعهد» و «اکل مال به باطل» منجر می‌شود. همچنین خلق پول مانع تحقق اهداف نظام مالی اسلامی مانند «عدالت اجتماعی»، «رشد اقتصادی» و «تثبیت قیمت‌ها» می‌شود. از این‌رو، امکان خلق پول توسط نظام بانکی به شکل کنونی در نظام مالی اسلامی وجود ندارد.
    منبع: دوفصلنامه معرفت اقتصاد اسلامی، سال هفتم، شماره اول، پاییز و زمستان ۱۳۹۴
    زمان:
    سه‌شنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۶، ساعت ۹ تا ۱۱
    مکان:
    میدان آرژانتین، ابتدای آفریقا، پلاک ۱۰، پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی ج.ا.ا.، طبقه اول.
    حضور در این جلسه برای کلیه افراد رایگان بوده و ثبت‌نام قبلی الزامیست