تحول در ارائه خدمات بانکی می تواند زیربنای توسعه اقتصاد دیجیتال باشد

کد خبر: 396024 سه شنبه 2 اسفند 1401 - 16:51
تحول در ارائه خدمات بانکی می تواند زیربنای توسعه اقتصاد دیجیتال باشد
در بیانیه پایانی نهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت تاکید شد که بانکداری دیجیتال یکی از اجزای اصلی زیست بوم اقتصاد دیجیتال است که نقش محوری در ارزش آفرینی در این بستر ایفا می‌کند لذا تحول در فرآیندها و ارائه خدمات بانکی می‌تواند سبب گسترش زیربنا و توسعه اقتصاد دیجیتال باشد.
به گزارش روز سه شنبه ستاد خبری نهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت، در بیانیه پایانی این همایش تاکید شد: ظهور فناوری های تحول آفرین، بانکداری را به شکلی که ما امروز می شناسیم، دستخوش تغییرات شگرفی خواهد کرد؛ به نحوی که منجر به ایجاد همزمان فرصت ها و چالش ها برای نظام بانکی خواهد شد.

برهمین اساس موضوع اصلی نهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت، ارزش‌آفرینی دیجیتال انتخاب شد که مباحث مربوطه در پنج محور اصلی شامل «ارزش‌آفرینی دیجیتال در بانکداری»، «زیست بوم بانکداری دیجیتال و ارزش آفرینی»، «امنیت و پایداری در ارزش آفرینی دیجیتال»، «پول دیجیتال بانک مرکزی» و «حکمرانی، سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری در ارزش آفرینی دیجیتال» مطرح شد.

در بیانیه پایانی خاطرنشان شد: در دو روز برگزاری همایش، مطالب علمی و کاربردی در قالب‌ متنوع به مخاطبان گرامی ارائه شد. در این راستا ۸ سخنرانی کلیدی توسط دکتر فرزین رئیس کل بانک مرکزی، دکتر ابوالحسنی قائم مقام محترم بانک مرکزی، دکتر زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر مهران محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی، دکتر توانگر نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، دکتر خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر عبدالهی مدیرعامل محترم شرکت ملی انفورماتیک و مهندس هاشمی رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور ارائه شد.

همچنین ۱۰ نشست تخصصی با حضور صاحبنظران حوزه بانکداری و نظام های پرداخت برای مخاطبان گرامی همایش برگزار شد. در دو روز برگزاری همایش، ۱۵ کارگاه علمی – آموزشی توسط صاحبنظران و ۲۴ کارگاه ارائه محصول توسط شرکتها و بانکها برگزار شد.

در نهمین دوره همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت در مجموع ۱۲۲ مقاله توسط اساتید، دانشجویان و متخصصین به دبیرخانه همایش ارسال شد که از این میان ۳۲ مقاله توسط کمیته داوران همایش مورد تأیید قرار گرفت و تعداد ۲۰ مقاله از ۳۲ مقاله در دو روز برگزاری همایش ارائه شد. همچنین ۳ مقاله توسط شورای علمی همایش به عنوان مقالات برتر انتخاب شد که در مراسم اختتامیه از نویسندگان آنها تقدیر به عمل خواهد آمد.

در بیانیه پایانی این همایش آمده است: اما به لحاظ محتوایی، در نهمین دوره همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت، در حوزه تحول دیجیتال در بانکداری، کارکردهای فناوری‌های نوین در راستای ایجاد مدل‌های کسب و کار و ارائه خدمات جدید (که در بستر بانکداری سنتی ارایه نمی‌شد)‌ و تحول در نحوه ارائه خدمات و فرآیندهای فعلی بانکداری سنتی به تفصیل مورد بحث قرار گرفت. در مباحث ارائه شده در همایش بکارگیری فناوری‌های نوین، اصلاح فرآیندها و تدقیق استراتژی‌ها به عنوان سه اصل دیجیتالی‌سازی بانکداری مطرح شد. انطباق قابلیت بانکها با تغییر در نیازمندی های مشتری یکی از الزامات ارزش آفرینی دیجیتال در حوزه بانکی است. لذا رصد تجربه مشتریان و تحلیل یافته های آن از یک طرف و چابک سازی نهادها برای تسهیل تجدید ساختار از مواردی بود که مورد بررسی قرار گرفت.

در مطالب ارائه شده در همایش تاکید شد برای اینکه بانک‌ها بتوانند در بستر دیجیتال ارزش‌آفرینی کنند نباید تمام مراحل خلق و ایجاد تحول دیجیتال توسط خود بانک‌ها صورت بگیرد. بلکه خاصیت اقتصاد دیجیتال حکم می‌کند که این توسعه‌ها و تحولات در مشارکت با عناصر دیگر زیست بوم اقتصاد دیجیتال محقق شود. یکی از چالش‌های ارزش‌آفرینی دیجیتال در حوزه بانکداری نبود همکاری و مشارکت لازم بین اجزای زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال است. در این بین به همکاری و مشارکت بانک‌ها با فین‌تک‌ها و دسترسی دادن به سایر بازیگران در قالب بانکداری باز مورد تاکید قرار گرفت.

در بیانیه پایانی نهمین همایش بانکداری الکترونیک تاکید شد: از نکات کلیدی دیگری که در مطالب ارائه شده در این همایش مورد تاکید قرار گرفت بحث قوانین و مقررات در این حوزه بوده است. رگولاتور به عنوان یکی از اجزای زیست بوم اقتصاد دیجیتال باید در مقررات گذاری، تسهیل، توسعه و راه‌اندازی مدل‌های کسب و کار و خدمات جدید در بستر دیجیتال را مدنظر قرار دهد. لذا اصلاح قوانین و مقررات محدود کننده و تدوین قواعد مشوق از زیرساخت‌های توسعه بانکداری دیجیتال مورد تاکید متخصصین قرار گرفت.  

 تغییر پارادایم فکری به ارائه خدمات در صنعت بانکداری نیز به عنوان یکی از مولفه‌های گسترش اقتصاد دیجیتال معرفی شد. گسترش نئوبانک‌ها، داده‌محور کردن فرآیندهای مختلف از جمله اعتبارسنجی و ایجاد تحول ساختاری در بانک‌ها مانند کاهش تعداد شعب و تقویت زیرساخت‌های فناوری اطلاعات از مصادیق این تغییر پارادایم است.

در این بیانیه تصریح شده است: استفاده از ظرفیت‌های فناوری‌های نوظهور مانند بلاک‌چین و دفاتر کل توزیع شده در تحول دیجیتال یکی دیگر از محورهای همایش بوده که مورد توجه قرار گرفت. ارائه پول دیجیتال بانک مرکزی(CBDC) یکی از اصلی‌ترین مصداق‌های تحول دیجیتال در این حوزه بوده است. در ایران نیز ریال دیجیتال از شهریورماه در فاز پیش آزمایشی منتشر شد و هم اکنون در فاز آزمایشی ریال دیجیتال به بانکها ارایه شده است. با توجه به اینکه معرفی ریال دیجیتال تجربه جدید بر پایه فناوری‌های نوین است و از پیچیدگی‌های فنی و اقتصادی زیادی برخوردار است، کارشناسان و متخصصان در نشست‌های تخصصی این همایش به بررسی و ارزیابی آن پرداختند. معماری پول دیجیتال بر اساس اهداف انتشار، بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های بلاک‌چین، بررسی امکان بکارگیری پول دیجیتال در رفع مشکلات رشد نقدینگی و پول‌های هوشمند از موضوعاتی بود که در این خصوص به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.  

در بیانیه پایانی نهمین همایش بانکداری الکترونیک همچنین از مقامات بانک مرکزی به ویژه مهران محرمیان معاون فناوری های نوین، علی عبداللهی مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک و مسئولان ۲۸ شرکت و بانک شرکت کننده و مخاطبین و حاضرین در این همایش تقدیر و تشکر شد.