ضرورت سهیم بودن در تحول دیجیتال در گرو همگرایی سه جانبه اکوسیستم مالی

کد خبر: 396025 سه شنبه 2 اسفند 1401 - 17:18
ضرورت سهیم بودن در تحول دیجیتال در گرو همگرایی سه جانبه اکوسیستم مالی
مدیرعامل هلدینگ فناوری بانک صادرات ایران معتقد است با توجه به تضادهای موجود بین سیستم بانکی و بازار سرمایه در کشور، اگر بخواهیم به نوعی از همگرایی با هدف دستیابی به تحول دیجیتال برسیم باید به سمت بر هم زدن بازی و طراحی سرفصل های تازه در این بخش حرکت کنیم.
 به گزارش ستاد خبری نهمین همایش بانکداری دیجیتال و نظام های پرداخت، علی حکیم جوادی عصر سه شنبه در نشست تخصصی حاشیه این همایش گفت: بانکداری سنتی، بیمه و بازار سرمایه در ایران همواره به دنبال ایجاد محصول بوده در حالیکه دنیا به دنبال تکنولوژی ایجاد ارزش است و تحول دیجیتال نه تنها در بانک ها بلکه در بیمه و بازار سرمایه نیز آغاز شده که تغییرات بزرگ و تاثیرگذاری در این بخش ها مشاهده می شود که مدیون حضور بازیگران جدیدی است که به این حوزه وارد شده اند.  

حکیم جوادی با طرح این سوال که «آیا باید نگران همگرایی های داخلی باشیم یا از دست دادن بازار موجود؟» افزود: آمار جهانی از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ نشان می دهد بازار خدمات مالی با رشد زیادی مواجه شده که بالغ بر ۹۰ درصد آن در اختیار سه نهاد بورس، بانک و بیمه بوده که بعد از رکود اقتصادی ۲۰۱۰ حدود ۳۵ درصد آن را از دست داد و عملا آن را به فین تک ها و اف.آی.تی.ها واگذار کرد. امروزه این شرکت ها کل بازار بانکی را در اختیار دارند و حدود ۴۵۰ میلیون مستخدم و کارمند و سهم  ۱۷ درصدی از تولید ناخالص داخلی آنها دارند.

وی با بیان اینکه فین تک ها با سرعت و قدرت وارد حوزه بانکی شده اند، گفت: برخی از فین تک ها وارد بازارسرمایه و حتی بیمه شده اند. دیر یا زود کشور ما نیز درگیر این وضعیت خواهد شد و در حال حاضر حجم قابل توجهی از منابع پولی کشور در اختیار شرکت های استارت آپ است.

به گفته حکیم جوادی این شرکت ها بی صدا و مداوم بانک ها را هدایت و بانک ها نیز به این شرکت ها به چشم مشتری های مهم نگاه می کنند.

در ادامه این نشست معاون طرح و توسعه بانک مرکزی گفت: وجه اشتراک بانک، بیمه و بورس توانایی بالا در حوزه تامین مالی است که می توان با همگرایی این سه حوزه، نوعی از هم افزایی ایجاد کرد که نتیجه آن ثبات اقتصادی است. 

علی بنیادی نایینی، عمده کارکرد صنعت بیمه را مدیریت ریسک عنوان و تصریح کرد: بیمه ها در بخش سرمایه گذاری نیز نقش دارند. تامین مالی در حوزه هایی مانند بیمه های زندگی ظهور پیدا می کند. صدور یک بیمه زندگی متناسب با ارزش دلار یا نرخ طلا می تواند به رشد صنعت بیمه در نقش صنعتی تامین مالی کننده، کمک کند و این وجه مشترکی است که می توان میان صنعت بیمه و بانک و بورس پیدا کرد.

وی با اشاره به بیمه اتکایی به عنوان یکی دیگر از مدل های تامین سرمایه صنعت بیمه، افزود: این مدل از تامین سرمایه نسبت به تامین سرمایه از طریق بورس و بانک از ریسک کمتری برخوردار است چرا که صنعت بیمه ریسک را مدیریت می کند.

بنیادی اظهار داشت: دنیا به سمت اقتصادهای پلتفرمی و اکوسیستمی حرکت کرده و مجزا بودن نهادهای مالی منسوخ شده است اما عمده اقتصادها، نهاد رگولاتوری مشترک برای این سه نهاد دارند.
مدیرعامل بانک کارآفرین نیز با بیان آنکه از زمان تاسیس اولین بانک ایرانی در سال ۱۳۰۷ اتفاقات زیادی در حوزه سرمایه گذاری کشور افتاده است، گفت: اقتصاد ما اکنون بانک محوراست و بیش از ۹۰ درصد از تامین مالی توسط شبکه بانکی انجام می شود.

احمد بهاروندی با بیان اینکه شبکه بانکی را می توان ویترین اقتصاد کشور نامگذاری کرد؛ اظهار داشت: خیلی از اتفاقات اقتصادی ما در بستر کمیت پول و تعیین نرخ ها رخ داده و شبکه بانکی همواره نقش غالب را در جریانات اقتصادی داشته است بنابراین برای هم افزایی سه نهاد تامین مالی کننده،  نقش پررنگ تر را کماکان شبکه بانکی خواهد داشت.

رییس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار نیز گفت: همگرایی بازارهای مالی بدون تغییر در نظام مدیریتی رخ نمی دهد.

 میثم حامدی یادآور شد: تکنولوژی قطعا راه خودش را پیدا می کند و دلیل  اینکه چرا در برخی کشورها پیش نمی رود، این است که در این کشورها قانون اجازه پیشرفت تکنولوژی را نمی دهد.