مجموعه کارگاههای آموزشی
مدرسه تابستانه بانکداری الکترونیک
بخش اول مدرسه تابستانه بانکداری الکترونیک به همت پژوهشکده پولی و بانکی در شهریورماه 1392 برگزار گردید. برنامه دوره جامع بانکداری الکترونیک در 4 هفته تنظیم شده بود که به درخواست مدیران و کارشناسان نظام بانکی برگزاری هفته اول آن به زمان دیگری موکول شد.
در هفته دوم مدرسه تابستانه بانکداری الکترونیک، مقارن با پنجشنبه 14 شهریور، کارگاههای «امنیت در بانکداری موبایل» با تدریس نوشآفرین مومن واقفی و مهرداد کلانتریان و «هوش امنیتی» با تدریس علیرضا کیانپور برگزارشدند. از مهمترین سرفصلهای کارگاه امنیت در بانکداری موبایل میتوان به انواع سرویسهای بانکداری و روشهای ارائه آنها، اجزا سیستم بانکداری موبایل و تهدیدات امنیتی مرتبط با آنها، راهکارهای امنیتی جهت امن سازی اجزا و استانداردها و راهنماهای حوزهی امنیت بانکداری موبایل اشاره نمود. جمعبندی نتایج نظرسنجی صورت گرفته از شرکت کنندگان نیز در نمودار زیر منعکس شده است.
در کارگاه هوش امنیتی که با توجه به نتایج نظر سنجی (تصویر زیر) جزء مطلوبترین کارگاههای برگزار شده بود، موضوعات وضع موجود و چالشهای امنیت در سازمانها، معماری هوش امنیتی، اجزاء راهکار هوش امنیتی، منابع هوش امنیتی برای دریافت اطلاعات و چالشهای پیادهسازی هوش امنیتی ارائه و مورد تحلیل قرار گرفتند.
هفته سوم مدرسه تابستانه بانکداری الکترونیک با برگزاری سه کارگاه « دستاوردها و برنامههای شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک)»، « مرکز کنترل و نظارت اعتباری (مکنا)» و « اکوسیستم کیف پول الکترونیکی»، به ترتیب با تدریس سامان قطبی، کیاوش شیدانی و عباس رادور زنگنه، پیگرفته شد.
در کارگاه آموزشی شاپرک با نگاهی اجمالی به دلایل و ضرورت های ایجاد شاپرک، فرایند انتقال و یکپارچه شدن شبکه پرداخت کارتی و دستاوردهای حاصل از آن بررسی شده و برنامههای آتی در شبکه الکترونیکی پرداخت کارت مطرح شد. در کارگاه دوم، مکنا، نقش مکنا در سیستم بانکداری و در عین حال ویژگیها و مزایای دفتر اعتبارسنجی به عنوان نهادی برای رتبهبندی اعتباری معرفی شد. علاوه بر این انواع کارتهای اعتباری، Credit Reporting و Credit Bureau و همچنین فرآیندهای مکنا و راهکار افزایش امنیت در مکنا تشریح شد. کارگاه آموزشی کیپا، با مرور وضعیت کیف پول الکترونیکی در ایران و سایر کشورها، استانداردهای مرجع (CEPS/EMV/ISO)، معماری مرجع و نیازمندیهای نرمافزاری و سختافزاری مطرح شده و مدیریت تراکنشها و استانداردهای امنیتی در حوزه کیف پول بررسی شد.
سه نمودار زیر جمعبندی نظرسنجی از شرکتکنندگان در دورههای فوق را نشان میدهند.
کارگاههای هفته چهارم و درواقع آخرین کارگاههای بخش اول مدرسه تابستانه بانکداری الکترونیک در روز پنجشنبه 28 شهریورماه برگزار شدند. در کارگاه «بررسی تحلیلی روند جهانی نوآوری در عرصه پرداخت الکترونیک و برآورد جهتگیری آتی» با تدریس مهدی ایمانیمهر الگوی رفتاری مشتریان خدمات پرداخت الکترونیکی، گروهبندی چند متغیره نوآوریهای عرصه پرداخت الکترونیکی با رویکرد آماری، چالشهای نوآوری در عرصه پرداخت الکترونیکی و برآورد جهتگیریهای آتی مورد بررسی قرار گرفتند.
در کارگاه « نقش حاکمیت دادهها (Data Governance) در توسعه نرمافزارهای بانکی» نیز مباحث حاکمیت دادهها و بخشهای اصلی آن، اهمیت حوزه مدیریت اطلاعات و حاکمیت دادهها و چالشهای پیادهسازی و بهرهبرداری از انبارهداده (با توجه به مسایل Big Data) توسط مهدی بیژنی، مدرس دوره مطرح شدند.
کارگاه « بررسی نقش ابرهای محاسباتی در بانکداری» نیز به عنوان آخرین کارگاه بخش اول مدرسه تابستانه بانکداری الکترونیک با تدریس دکتر هادی شهریار شاه حسینی برگزار کردید که از مهمترین سرفصلهای آن میتوان به بررسی دلایل نیاز به ابرهای محاسباتی در بانکداری، روشهای انتخاب مدل، چالشهای حرکت به سوی ابرهای محاسباتی در بانکداری، نحوه تشخیص تقلب در محاسبات ابری و بررسی امنیت ابرهای خصوصی و عمومی اشاره نمود.
نمودارهای حاصل از ارزیابی نظرات شرکت کنندگان در هر یک از کارگاهها در ادامه نشان دادهشده است.
علاقهمندان میتوانند جهت آگاهی از سرفصل مطالب و نحوه اطلاعرسانی هریک از کارگاهها به صفحات پیوست (صفحات زیر) مراجعه فرمایند.
1. امنیت در بانکداری موبایل
2. هوش امنیتی
3. دستاوردها و برنامههای شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک)
4. مرکز کنترل و نظارت اعتباری (مکنا)
5. اکوسیستم کیف پول الکترونیکی
6. بررسی تحلیلی روند جهانی نوآوری در عرصه پرداخت الکترونیک و برآورد جهتگیری آتی
7. نقش حاکمیت دادهها (Data Governance) در توسعه نرمافزارهای بانکی
8. بررسی نقش ابرهای محاسباتی در بانکداری