سابقه تاسیس

پژوهشكده پولی و بانكی نخست به عنوان: «مؤسسه تحقیقات پولی و بانكی» و در جایگاه بازوی تحقیقاتی بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران؛ و به دنبال تصویب و اجرای برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور؛ و با توجه به نیاز تمركز تحقیقات پراكنده در زمینه‎ های پولی، ارزی و بانكی و گسترش آنها با رویكردی كاربردی، در سال۱۳۶۹ تأسیس شد. مؤسسه تحقیقات پولی و بانكی در طول بیش از یك دهه فعالیت‎های مستمر ـ به صورت: انجام تحقیقات در زمینه‎های مرتبط، ارائه خدمات مشاوره‎ای اقتصادی، پولی، ارزی و بانكی به مقامات و اشخاص حقیقی و حقوقی، برگزاری همایش‎های مختلف علمی، انتشار كتب و مطالب سودمند ـ و با بهره‎ گیری از اعضاء هیئت علمی دانشگاهی و كارشناسان اقتصادی، گام‎های مهمی را در كمك به اجرای سیاست‎های رسمی اقتصادی كشور و پیشبرد اهداف كلان مربوط برداشته است. به هر حال، با توجه به شرایط جدید جهانی، تحت فرآیند جهانی‎سازی اقتصادها و نیز تصویب و اجرای برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور كه حاوی مجموعه گسترده‎ای از سیاست‎های اصلاحی در بخش‎های مختلف اقتصادی ـ به ویژه در حوزه‎های پولی، مالی، ارزی و بانكی ـ می‎باشد؛ لزوم تقویت و گسترش بیش از پیش نقش و فعالیت پژوهشكده را ضروری می‎نمود. جهت تأمین این منظور، مؤسسه تحقیقات پولی و بانكی پس از یك سلسله تغییرات در سازمان تشكیلاتی و كادر علمی و نیز با تعاریف گسترده ‎تری از اهداف و وظایف آن و با كسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناّوری، در سال ۱۳۸۰ به پژوهشكده پولی و بانكی ارتقاء سطح یافت.

اهداف و وظایف
  • اجرای پروژه‎های تحقیقاتی در زمینه ‎های پولی،ارزی،بانكی (اسلامی و متعارف)، بازار سرمایه، و... ؛
  • ارائه خدمات تحقیقات اقتصادی به افراد و سازمان‎های داخل و خارج از كشور؛
  • اجرای فعالیت‎های تحقیقاتی و علمی مشترك با سازمان‎ها، مؤسسات و دانشگاه‎ها در سطح ملی و بین ‎المللی؛
  • ارائه آمار و اطلاعات اقتصادی در مورد ایران و سایر كشورها به متقاضیان و علاقمندان اقتصادی دربخش‎های مختلف؛
  • برپایی كنفرانس‎ها، سمینارها، كارگاه‎های پژوهشی در زمینه موضوعات مرتبط با اقتصاد داخلی و بین ‎المللی ـ به صورت منفرد و یا مشترك ـ با مؤسسات علمی پژوهشی و خارجی می‎ باشند.
سازمان و تشكیلات

ساختار سازمانی پژوهشكده، شامل: هیئت امناء (به ریاست رئیس كل بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران)، رئیس، مشاورین، معاونین، شورای پژوهشی، هیئت علمی، روابط عمومی، گروه‏ های علمی ـ تحقیقاتی، مالی، تداركاتی، انتشارات و انفورماتیك، بانك اطلاعاتی و كتابخانه می‎باشد. در حال حاضر، جناب آقای دكتر شاپور محمدی ریاست پژوهشكده پولی و بانكی را عهده ‎دار می‎ باشند.

عملكرد و چشم انداز

عمدة دستاوردهای بیش از یك دهه فعالیت این نهاد تحقیقاتی، مشتمل بر: اجرای حدود ۱۲۳ پروژه تحقیقاتی، برگزاری ۱۹ كنفرانس سالانه و ۴۸ كنفرانس ماهانه، چاپ و انتشار بالای ۲۰۰ عنوان كتاب (عمدتاً محصول پروژه‎های تحقیقاتی و نتایج كنفرانس‎های سالانه و ماهانه)، برپایی ۷ كارگاه پژوهشی، ارائه خدمات مشاوره‎ای به مقامات بانك مركزی ج.ا.ا. و دولت و... می ‎باشند. در حال حاضر، پژوهشكده در حال اجرای پروژه‎های مشترك با تعدادی از سازمان‏ها و مؤسسات داخلی و بین ‎المللی و نیز ارائه خدمات تحقیقاتی مورد نیاز آنها می ‎باشد. به علاوه، در چهارچوب همكاری‎های مشترك خارجی، برنامه ‎برگزاری سمینار مشتركی با مؤسسه تحقیقات و آموزش اسلامی۳، وابسته به بانك توسعه اسلامی (IDB) ، تحت عنوان: «سمینار بین‎المللی بخش پولی در ایران: ساختار، عملكرد و چالش‎ها»۴، در تهران و با مدیریت مشترك پژوهشكده پولی و بانكی (MBRA) و مؤسسه تحقیقات و آموزش اسلامی (IRTI) برگزار شد.


  • Monetary and Banking Research Academy (MBRA).
  • Monetary and Banking Research Institute (MBRI).
  • Islamic Research and Training Institute(IRTI).
  • International Seminar on "Monetary Sector in Iran:Structure, Performance and Challenges.