بانکداری ایران چه تفاوتهایی با بانکداری اسلامی در کشورهای دیگر دارد؟
توصیه بانک مرکزی به شبکه بانکی در استفاده بیشتر از عقود غیرمشارکتی به جای عقود مشارکتی در تخصیص منابع، گامی بلند در حرکت به سوی اجرای بهتر بانکداری اسلامی و کاهش صوریسازی در معاملات بانکی است.
اظهارنظر ناشیانهای که یک غیراقتصاددان اخیرا در تائید بازار آزاد نموده است به حق موجب واکنشهای متعددی شده است که ریشه در تداخل ناصواب و عدم توانایی تشخیص دو مقوله هنجاری و اثباتی دارد.
اینکه گفته شود اقتصاد محصول سیره عقلا یا اندیشه عقلایی است، نه تنها مستلزم فقدان اقتصاد اسلامی نیست؛ بلکه وجود آن را تایید میکند. اقتصاد اسلامی رویکردی واقعگرایانه دارد که با یافتههای عقلی سازگار است.
به تعبیر دکتر یسری اقتصاد اسلامی علم جدیدی است اگرچه مبانی ارزشی آن قدیمی است.
نیمه اول شهریور هر سال یادداشت و مقالات زیادی به قلم تحریر در میآید؛ اما شاید آنچه ضرورت بیشتری دارد تبیین قابلیتها و ظرفیتهای بانکداری اسلامی در رفع برخی از چالشهای امروز اقتصاد کشور باشد.
موسویان از متخصصان فقه اقتصادی و از اندیشمندان و صاحبنظران بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی بود که در دو دهه گذشته نقش مهمی در اسلامی کردن ابزارهای مالی داشت.
در سال ۶۲ قانون بانکداری بدون ربا تصویب شد. این امر موجی از رضایتمندی را ایجاد کرد اما چیزی نگذشت که مشکلات خود را نشان داد.
در حالی که فرآیند ثبتنام پیامکی از متقاضیان واجد شرایط آن به اتمام رسیده، وجود تردید در پایه عقد قرارداد این تسهیلات پسندیده نیست.
اوراق ودیعه یکی از جدیدترین نوآوریهای نظام بانکی کشور در راستای طراحی ابزارهای منطبق با شریعت جهت سیاستگذاری پولی با هدف لنگر نمودن انتظارات محسوب میشود.
نحوه تبدیل وجوه اوراق، بازپرداخت در سررسید، تعیین نرخ سود، محل تامین وجوه ارزی از جمله مهمترین مسائل و چالشها در مورد گواهی سپرده یورویی به شمار میآیند.
در میان ۵۶ کشور جهان در سال ۲۰۱۸، به ترتیب ایران، عربستان سعودی و مالزی با مجموع ۱٫۶ تریلیون دلار و سهم ۶۵ درصدی از کل داراییها، بزرگترین بازارهای مالی اسلامی را تشکیل میدهند.
قاعدتا و اخلاقا باید اینطور باشد که بانک ابتدا به بدهکار اصلی مراجعه کرده و در صورت عدم بازپرداخت از سوی او، به ضامنان مراجعه کند و علیالاصول این اتفاق هم میافتد، اما در بسیاری از موارد خود بدهکار اصلی مالی ندارد یا وثیقهای که دارد، وثیقه سهلالوصولی نیست؛ بنابراین بانک در ابتدا به ضامن یا راهن مراجعه میکند.
به علت تعطیلی برخی از کسبوکارها در پی شیوع بیماری کرونا، بهرهگیری مناسب از افزایش کمکهای خیریه در ماه مبارک رمضان از اهمیت بیشتری نسبت به سالهای گذشته برخوردار است.
آموزههای نظام اقتصادی اسلام برپایه رعایت حقوق افراد جامعه و مسئولیتپذیری به عنوان یک فرصت بوده و قادر است تاحد مطلوبی، کمکیار دولت برای کاهش هزینههای اقتصادی عبور از این مرحله حساس باشد.
در معامله به قصد فرار از دین، معاملهکننده مدیون، قصد انشای معامله را دارد؛ منتها از آن جهت معامله میکند که اموال خود را از دسترس بستانکاران خارج کند. اما در معامله صوری، اصولاً قصد انشای معامله موجود نیست. بلکه صرفاً صورتی از معامله ارایه میشود.
خیار حقی است که به موجب آن طرفین قراداد یا یکی از آنها و یا شخص ثالث میتوانند عقد لازم را فسخ کند.
اقدامات بانک مرکزی در انتظامبخشی به بازار پول،ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز وتعیین تکلیف اموال مازاد شبکه بانکی میتواند گام بزرگی از سوی این بانک در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی در سال ارزیابی شود.
در حال حاضر در کشور ما، رمزارزها فاقد قانون مشخصاند؛ این در حالی است که در مقابل ظهور و محبوبیت روزافزون رمزارزها نمیتوان بیتفاوت بود و اهمیت این موضوع ورود هرچه سریعتر قانونگذار را میطلبد.
در فضایی که نفوذ فناوریها در فعالیتهای بازارهای مالی، نحوه مقرراتگذاری و نظارت شرعی را دشوار کرده است، میتوان از روی دیگر فناوری، جهت تسهیل انجام امور در حوزه مقرراتگذاری و نظارت شرعی استفاده نمود.