روسای کل بانک مرکزی ایران و فدراسیون روسیه بر تقویت مبادلات تجاری و بکارگیری پولهای ملی دو کشور در تجارت دوجانبه تاکید کردند.
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: تقویت معاملات پایاپای، پیمانهای پولی دو جانبه و چند جانبه و دلارزدایی از مهمترین محورهای پنجاه و یکمین اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی است.
رئیس جمهور در نشست اعضای شورای فقهی بانک مرکزی، ضمن قدردانی از نقشآفرینی و زحمات اعضای این شورا، بر اهمیت کنشگری فعال شورای فقهی بانک مرکزی در اصلاح فرآیندهای بانکی تاکید کرد.
رئیسکل بانک مرکزی گفت: به منظور کوتاهتر شدن زمان تامین ارز، از این به بعد بانک مرکزی با حذف واسطه ها، خود ارز را مستقیم از صادرکننده ها خریداری کرده و با نرخ مشخص به وارد کننده ها خواهد فروخت .
بانک مرکزی اعلام کرد: کنترل رشد نقدینگی و تورم از مهمترین اولویت های اقتصادی دولت و بانک مرکزی است و بر اساس آمار، نرخ رشد نقدینگی از ۳۹.۷ درصد در پایان بهمن ماه ۱۴۰۰ طی یک روند نزولی به ۳۲ درصد در پایان بهمن ماه سال گذشته کاهش یافته است .
شورای پول و اعتبار با افزایش سقف فردی تسهیلات نهضت ملی مسکن به ۵۵۰ میلیون تومان موافقت کرد.
ساز و کار رفع مشکلات کسب و کارهای رمز ارز مبتی بر خود تنظیم گیری تشکل های تخصصی، در جلسه کارگروه مشورتی راهبری تجارت الکترونیکی بحث و بررسی شد.
بانکهای مرکزی کره جنوبی و اندونزی یادداشت تفاهمی را برای ترویج تجارت دوجانبه با ارزهای ملی امضا کردند و از دلار آمریکا به عنوان یک واسطه فاصله گرفتند.
رئیس گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس عدم ممانعت از "خلق پول توسط بانکهای غیر دولتی"، "بنگاهداری بانکها" و "حیلههای ربا" را از ایرادات اساسی شورای بانکی حوزوی و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی به طرح قانون بانک مرکزی دانست.
اولین دوره آزمون «گواهینامه حرفهای بانکداری اسلامی» در راستای بررسی صلاحیت حرفهای داوطلبان تصدی سمتهای مدیریتی در بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی ۲۳ تیرماه برگزار میشود.
بانک مرکزی با هدف تقویت نظارت و تطبیق شرعی، وظایف «مسئولان نظارت و تطبیق شرعی» شبکه بانکی و به منظور اجرای این تکالیف، نسخه اصلاحی «دستورالعمل تأیید صلاحیت و عزل یا هرگونه تغییر مدیران ارشد و اعضای کمیتههای ریسک، حسابرسی داخلی و رعایت قوانین و مقررات (تطبیق) مؤسسات اعتباری» را ابلاغ کرد.
بانک مرکزی مصوبه شورای فقهی درخصوص «عقد تسهیلاتی قابل استفاده در تسهیلات اعطایی به شرکتهای کارگزاری فعال در بازار سرمایه» را ابلاغ کرد.
مصوبات شورای فقهی لازمالرعایه بوده و رئیس کل بانک مرکزی اجرای مصوبات شورا را پیگیری و بر حسن اجرای آنها نظارت میکند.
شواری پول و اعتبار با انتشار اوراق صکوک توسط شبکه بانکی در بازار سرمایه موافقت کرد.
کمیتهای مشترک بین بانک مرکزی و سازمان بورس ایجاد شده است که به مرور محصولات و اقدامات مشترک آن نتایج خودش را نشان خواهد داد.
بنا به دستور وزیر اقتصاد بانکها مکلف هستند یک نسخه از قرارداد و اطلاعات کامل تسهیلات را به مشتری تحویل دهند.
چهل و دومین جلسه شورای فقهی بانک مرکزی به ریاست رئیس کل بانک مرکزی و حضور سایر اعضا در محل بانک مرکزی برگزار شد.
مبانی فقهی و مدل عملیاتی استفاده از اوراق گام براساس مصوبه شورای فقهی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران کدام است؟
بانک مرکزی باید به اندازه وزارت پاسخگو باشد؛ یعنی باید در مقابل مجلس پاسخگوی برنامهها و اجرای آنها باشد.
دولت اسلامی بایستی از اِعمال سیاست پولی که منتهی به شکاف فاحش سطح زندگی، درآمد و ثروت شود، پرهیز کند.
موضوع "کيف الکترونيک پول" در سی و چهارمین جلسه شورای فقهی بانک مرکزی بررسي و در نهایت مورد تأييد قرار گرفت.
ضرورت ارائه نسخهای از قرارداد اعطای تسهیلات به تسهیلات گیرنده/وثیقه گذار/ ضامن در قالب ابلاغیهای مورد تصریح قرار گرفت.
توصیه بانک مرکزی به شبکه بانکی در استفاده بیشتر از عقود غیرمشارکتی به جای عقود مشارکتی در تخصیص منابع، گامی بلند در حرکت به سوی اجرای بهتر بانکداری اسلامی و کاهش صوریسازی در معاملات بانکی است.
گزارش سیاستی «چارچوب هدفگذاری تورمی و سازوکار دستیابی به نرخ تورم هدف» توسط پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی منتشر شد.
مرکز پژوهشهای مجلس نتایج بررسی لایحه ارائه شده از سوی بانک مرکزی پیرامون حل مشکل نظارت بر صندوقهای قرضالحسنه تک شعبهای را ارائه کرد.
کارشناس ارشد حقوق بانکی از صدور بخشنامهای از سوی بانک مرکزی خبر داد که بر مبنای آن، نظام بانکی به جایگزینی عقود غیرمشارکتی به جای عقود مشارکتی الزام شده تا ضوابط بانکداری بدون ربا رعایت شود.
این گزارش سعی داشته با رویکرد تحقق اقتصاد مقاومتی در نظام پولی و بانکی جمهوری اسلامی ایران به تبیین چالشهای انعقاد و بکارگیری پیمانهای پولی و راهکارهای رفع آن بپردازد.
مسئولیت پژوهش، بررسی و آمادهسازی دستورکارهای شورای فقهی بانک مرکزی به پژوهشکده محول شده است.
اوراق ودیعه یکی از جدیدترین نوآوریهای نظام بانکی کشور در راستای طراحی ابزارهای منطبق با شریعت جهت سیاستگذاری پولی با هدف لنگر نمودن انتظارات محسوب میشود.
این گزارش نگاهی به وضعیت عملکرد بانک مرکزی در اجرای «پروژههای اقتصاد مقاومتی سال ۱۳۹۸» داشته و پیشنهاداتی را برای گامهای سال ۱۳۹۹ ارائه می نماید.
بانک مرکزی دستورالعمل پذیرش و معاملات اوراق گام در بازار سرمایه را ابلاغ کرد.
بانک مرکزی بر ممنوعیت بلوکه کردن بخشی از تسهیلات بانکی تاکید و دستورالعمل نحوه اخذ وجه نقد به عنوان وثیقه تسهیلات را ابلاغ کرد.
سند برنامههای راهبردی بخشهای مختلف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای بازه زمانی ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ به تصویب هیئت عامل این بانک رسید.
باتوجه به اینکه ضرورت طراحی الگوهای جدید صکوک در اجرای برنامه جدید سیاستگذاری پولی احساس میشود، در این مقاله، به تبیین ظرفیتهای موجود در حوزه «صکوک دولت»، «صکوک بانک مرکزی» و «صکوک بانکی» اشاره میشود.
بانک مرکزی آییننامه اجرایی قانون نحوه انتشار اوراق مشارکت را برای اجرا به بانکها ابلاغ کرد.
بانک مرکزی ممنوعیت تبلیغات غیرشفاف و گمراهکننده از سوی بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی را ابلاغ کرد.
میزگرد کارکردهای توافق بازخرید (رپو) منطبق با شریعت در بازار پول و سرمایه در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار و تاثیرات قرارداد بازخرید اسلامی در بازارهای مالی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت.
اقدامات بانک مرکزی در انتظامبخشی به بازار پول،ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز وتعیین تکلیف اموال مازاد شبکه بانکی میتواند گام بزرگی از سوی این بانک در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی در سال ارزیابی شود.
این عملیات از طریق اوراق قابل معامله و درج شده در فرابورس و روی اوراق مالی اسلامی که دولت منتشر میکند، انجام میگیرد.
اگر خرید دین به خوبی اجرا شود، کارایی بسیار بالاتری از عملیات بازار باز و خرید و فروش اوراق مشارکت خواهد داشت.
استفاده از یک دبیرخانه علمی جهت پشتیبانی و تهیه محتوای علمی و پژوهشی برای تصمیمسازیها و تصمیمگیریهای شورای فقهی بانک مرکزی پیشنهاد میشود.
اجرای قواعد مدیریت تعارض منافع به شرح فوق، موجب کاهش چشمگیر احتمال فساد سیستمی و نیز کاهش احتمال اخلال در رقابت در نظام بانکی کشور خواهد شد.
براساس قانون عملیات بانکی بدون ربا دریافت وکالت بلاعزل از تسهیلات گیرندگان بابت وثیقههای در رهن بانکها ممنوع است.
طرح بانکداری اسلامی، استقلال بانک مرکزی را مخدوش می کند و در شرایط تحریمی نباید این طرح تصویب شود.
بانک مرکزی در اطلاعیهای بار دیگر بر وظیفه بانکها مبنی بر ارائه نسخهای از قرارداد به تسهیلات گیرندگان پس از انعقاد و امضای قرارداد اعطای تسهیلات بانکی، تأکید کرد.
شورای فقهی بانک مرکزی در جلسه اخیر خود استفاده از ابزار «توافق بازخرید منطبق با شریعت» در بازار بین بانکی را با لحاظ شرایطی مجاز اعلام کرد.
اوراق گواهی اعتباری مولد (گام) یکی از جدیدترین نوآوریهای نظام بانکی کشور در راستای تامین مالی زنجیره تولید و حمایت از بخش حقیقی اقتصاد با استفاده از ابزارهای اسلامی محسوب میشود.
در پنجمین همایش انجمن مالی اسلامی، پنل تخصصی نقش اوراق گام در تامین مالی و رونق تولید با حضور کارشناسان و صاحب نظران این حوزه برگزار شد.
تاکید چندباره رهبری معظم به مسئله تولید و نقش آن در گرهگشایی از معضل تورم و کاهش ارزش پول، ضرورت پرداخت به تاثیر این امور بر یکدیگر در علم اقتصاد و ظرفیت فقه الاقتصاد در کاهش آسیبها و عوارض رکود تولید و خلق پول را دو چندان میکند.
در فاصله کمتر از سه ماه مانده به سالگرد اجرای مصوبه تغییر رویه محاسبه سود علیالحساب، بانکهای کشور باید خود را برای پاسخ به سوالات مهمی از سوی سپردهگذاران آماده سازند.
با توجه به موافقت شورای فقهی بانک مرکزی با انتشار اوراق ودیعه، این بانک در نظر دارد تا در راستای کنترل رشد نقدینگی و جلوگیری از آثار تورمی آن نسبت به انتشار اوراق مذکور اقدام نماید.
به هیچ وجه دنبال توجیه اقدامات بانکی و حتی بانک مرکزی نیستیم. البته وقتیکه نیازی به وجود میآید، شورای فقهی احساس مسئولیت میکند که راهحلی شرعی برای آن پیدا کند ولی این به هیچ وجه به معنای درست کردن «کلاه شرعی» نیست.
این شورا با بررسی ابعاد فقهی معاملات اوراق بهادار «گام» چنین نظر داد که اولاً انتشار اوراق بر پایه سند بدهی بلوکه شده در قالب قرارداد ضمانت شرعی یا عرفی اشکال ندارد، ثانیاً دریافت کارمزد در قبال چنین خدمتی از طرف بانک مجاز میباشد.
شورای فقهی بانک مرکزی بخشنامه این بانک درخصوص نحوه و مبنای محاسبه وجه التزام تاخیر تادیه دین در تسهیلات مشارکتی و غیر مشارکتی را تایید کرد.
بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی نحوه امهال مطالبات موسسات اعتباری را ابلاغ و اعلام کرد که امهال مطالبات ناشی از اعطای قرضالحسنه تا اطـلاع ثانوی ممنوع است.
یکی از مهمترین مزایایی که اجرای عملیات بازار باز دارد این است که چون دولت در برخی از مواقع نمیتواند اوراق دین را به فروش برساند تا بدهی خود به بخش خصوصی را تسویه کند، میتواند از طریق نظام بانکی برای فروش این اوراق اقدام کند.
شورای پول و اعتبار «دستورالعمل اجرایی نحوه امهال مطالبات موسسات اعتباری» را تصویب کرد.
بیش از ۳ هزار صندوق قرضالحسنه که تاکنون از دایره نظارت بانک مرکزی مستثنی بودند به برنامه ساماندهی موسسات مالی و اعتباری افزوده میشود.
آیا می توان از شر نوسان ارزی خلاص شد؟ در شرایط کمبود ذخایر ارزی داشتن بازار بدون نوسان ممکن است؟ پاسخ به صورت مشروط مثبت است؛ اگر از قرارداد تهاتر ارزی استفاده شود.
استفاده از صکوک در اجرای عملیات بازار باز را میتوان گامی مثبت و رو به جلو قلمداد کرد که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با قدرت آن را برداشته است.
اسناد خزانه اسلامی با اوراق قرضه تفاوت ماهوی و جوهری دارد و قابل مقایسه نیستند، چراکه اوراق قرضه مصداق قرض با بهره است که ربوی و حرام است اما اسناد خزانه مصداق بیع است.
در این سند، رهنمودهایی درباره ارائه تسهیلات بانک مرکزی به شبکه بانکی و استفاده از ساختارهای مناسب منطبق با شریعت ارائه شده است.
استفاده صرف از شیوه وکالت جهت معاملات بینبانکی یکی از مهمترین چالشهای بازار بینبانکی ریالی کشور محسوب میشود. بنابراین ضروت دارد از سایر روشها، عقود و ابزارهای اسلامی به عنوان مکمل، جهت توسعه و تعمیق بازار بینبانکی استفاده کرد.
توسعه و تعمیق بازار اسناد خزانه، علاوه بر بسترسازی برای عملیات بازار و سیاستگذاری بانک مرکزی (سیاست پولی)، زمینه تامین مالی کمهزینهتر دولت (سیاست مالی) را نیز فراهم میکند.
در جلسه اصلی کمیسیون اقتصاد هیئت دولت، پیشنهادات دستگاههای اجرایی در خصوص ساماندهی صندوقهای قرض الحسنه تک شعبهای، واگذاری سهم دولت در بنگاههای بزرگ بورسی بررسی و تصویب شد.
برخی بانکها در حالی بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان را بلوکه میکنند که بانک مرکزی در سالهای گذشته چندین بار بر غیر قانونی بودن این اقدام تاکید کرده است.
شرط اصلی اجرای عملیات بازار باز در کشور این است که اوراقی را که میخواهیم استفاده کنیم، اوراق اسلامی باشند و براساس عقد قرض نباشند.
قبلاً اوراق بهادار دولتی نداشتیم تا بانک مرکزی بخواهد با خرید و فروش این اوراق عملیات بازار باز را انجام دهد، اما با انتشار اسناد خزانه اسلامی زمینه برای انجام این عملیات مهیا شده است.
مقاله به روش توصیفی و تحلیل محتوا به دنبال اثبات این فرضیه است که ماهیت حقوقی و فقهی اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی روشن نبوده و شبهه ربای قرضی در رابطه با مازاد پرداختی قابل تصور است.
مقام سیاستگذار پولی باید فاصله (شکاف) میان وضعیت موجود متغیرهای هدف را با وضعیت مطلوب آنها حداقل نماید تا بر این اساس، زیان اجتماعی ناشی از فاصلهگرفتن از وضعیت مطلوب کاهش یابد.
کتاب «بانکداری اسلامی (۲): بانکداری مرکزی اسلامی و سیاستگذاری پولی و ارزی» از محصولات پژوهشکده پولی و بانکی، به عنوان اثر شایسته تقدیر در بیستمین همایش کتاب سال حوزه شناخته شد.
هدف اصلی الگوی سیاستی هدفگذاری تورمی، کنترل تورم است که نه تنها مورد نهی اسلام نیست، بلکه میتوان از منابع اسلامی دلایلی در تائید آن نیز ارائه کرد.
ریپو، ابزاری بسیار متداول در سیاستگذاری پولی و در تنظیم روابط بانکها با یکدیگر است و اگر اشکال شرعی دارد باید روش جایگزینی برای آن ارائه کرد؛ چراکه اگر این روش ارائه نشود مشکلات جدی پدید میآید که تبعات بدی برای کشور خواهد داشت.
بانک مرکزی به عنوان مسئول اجرای بانکداری بدون ربا به لحاظ شرعی موظف است با موارد تخلف از ضوابط عقد وکالت (از جمله پرداخت سودهای غیرمتعارف به سپردهگذاران) برخورد کند.
تمامی انواع صکوک و اوراق بهادار اسلامی میتوانند در عملیات رپو توسط بانک مرکزی مورد استفاده واقع شوند.
اینکه بانک مرکزی مجموعهای از متغیرها را به عنوان هدف غائی یا عملیاتی خود تعیین کند، با اصل حرمت ربا در تعارض نیست.
طرح بانک مرکزی از منظر شاخصهای بانکداری مرکزی نوین و همچنین استانداردهای بانکداری اسلامی دارای نقاط قوت فراوان است.
سید عباس موسویان و حسین میثمی
اینکه آیا یک بانک مرکزی اسلامی برای سیاستگذاری پولی تحت فروض ایدهال و شرایط واقعی باید از قاعده استفاده کند یا صلاحدید، نیازمند پژوهش است.
الزام تهیه صورتهای مالی جدید، میتواند رابطه وکالتی بانک و سپردهگذار را در راستای اجرای بهتر قانون عملیات بانکی بدون ربا بازسازی کند.
این کار باهدف آگاهی کامل مشتری از مفاد قراردادهای منعقده است.
پیش از این، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، معاونت این هیئت را برعهده داشت.
شورای فقهی بانک مرکزی احتمال غیرشرعی بودن تصمیمات این بانک را کاهش میدهد.
بانک مرکزی دستورالعمل جدید کارت اعتباری مرابحه ابلاغ کرد.
هفدهمین جلسه از سلسله نشستهاي بررسی و نقد پژوهشهای بانکداری و مالی اسلامی با موضوع «نظارت شرعی در بانک مرکزی» سه شنبه 16 شهریورماه سال جاری از ساعت 9 تا 11 در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار میشود.
هفدهمین جلسه از سلسله نشستهاي بررسی و نقد پژوهشهای بانکداری و مالی اسلامی برگزار شد.
ادامه فعالیت این صندوقهای قرضالحسنه، فقط با اخذ مجوزهای لازم از بانک مرکزی امکانپذیر خواهد بود.
بانک مرکزی متن نهایی پیشنویس لوایح «قانون بانک مرکزی» و «قانون بانکداری» را منتشر کرد.
دقت بر ملاحظات شرعی بانکداری اسلامی در طراحی و انتشار اوراق بهادار اسلامی صورت گیرد.
مقام پولی نمیتواند به تنهایی ضامن تحقق اهداف رشد اقتصادی، توامان با کاهش شکاف درآمدها و کاهش شکاف بیکاری باشد.
منظور از نظارت شرعی، كلیه اقدامات نظارتی است كه به منظور حصول اطمینان از انطباق عملیات شبكه بانكی با شرع انجام میشود.
این تحقیق تلاش میکند تا با اتخاذ رویکردي کلنگر، چارچوب نوین سیاستگذاري پولی در بانکداري مرکزي نوین را تبیین نماید
اجلاس آتی مجمع عمومی هیات خدمات مالی اسلامی در سال ۲۰۱۷ به میزبانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برگزار خواهد شد.
با تغییر ترکیب شورای پول و اعتبار و خصوصا با اضافه شدن یک نفر مجتهد، پرسشهای جدیدی پیش روی این شورا قرار خواهد گرفت.
این تحقیق چالشهای صکوک سلف در بازار ثانویه را بررسی و روش «قرارداد مرکب از سلف موازی و حواله با حضور نماینده ناشر» را پیشنهاد میکند.
بهتر است بانک مرکزی برای انجام عملیات بازار باز اوراق بهادار منتشر نکند؛ بلکه این عملیات را با استفاده از اوراق بهادار دولتی در بازار ثانویه انجام دهد.
جهت اطلاعرسانی کامل برای عموم فرم قراردادها در پایگاه اطلاعرسانی قرار گیرد.
بانک مرکزی این نسخه جدید را با هدف و رفع برخی ابهامات و ضعفهای دستورالعمل قبلی ابلاغ کرده است.
رویکرد بانکها و موسسات اعتباری در زمينه کاهش نرخهای سود بانکی با اصول بانکداری بدون ربا همسو است.
بعید است با توجه به شرایط زمانی فشرده مجلس، بهزودی شاهد تصویب جامع پیشنویس تحول نظام بانکی باشیم.
موضوع تأمین مالی پروژههای ایران توسط IDB، در طول سالهای اخیر باکندی مواجه شده است.
پس از امضای قرارداد، نسخهای از آن در اختیار طرفین قرارداد (عامل، ضامن یا ضامنین و وثیقهگذار یا وثیقه گذاران) قرار گیرد.
میتوان حدس زد بانکها و مؤسسات اعتباری کشور برای جبران کمبود این منابع، تسهیلات قرضالحسنه را با منابع غیرقرضالحسنه تجهیز کردهاند.
بانک مرکزی در بخشنامهای به بانکها و موسسات اعتباری این دستورالعمل که به عنوان یکی از حلقهای متصل به «دستورالعمل اجرایی کارت اعتباری مرابحه» است را ابلاغ کرد.
شیوههای قرضدهی و قرضگیری در الگوی متعارف تسهیلات قاعدهمند بر اساس عقد قرض همراه با بهره سامان یافتهاند که در چارچوب اسلامی قابلیت استفاده ندارند.
نمره بانک مرکزی در مقوله نظارت شرعی زیر ۱۰ است؛ چراکه هیچ نظارت شرعی اعمال نمیشود و به عبارت دقیقتر اصلا اعتقادی به این امر وجود ندارد.
قدرت وامدهی بانکها، تامین سرمایه در گردش و تسهیلات برای سرمایهگذاری جدید از ثمرات این سیاست است البته بانک مرکزی نباید مطالبات مشکوکالوصول را بازخرید کند.
طراحی ابزار تهاتر ارزی با قابليت کاربرد در نظام بانکداری بدون ربا میتواند جهت مديريت ريسک نوسان قیمت ارز اثرگذاری قابلتوجهی داشته باشد.
در پژوهش حاضر تلاش میشود تا ضمن موضوعشناسی نظریه و تجربه عملیات بازار باز متعارف، این الگو از منظر فقه اسلامی مورد تحلیل واقع شود.
در آییننامه جدید شورا، هدف از ایجاد شورای تخصصی مشورتی فقهی، تحلیل و ارایه پیشنهاد و مشاوره درباره مباحث بانکی از منظر شریعت مقدس اسلام است.
نسبت سپرده قانونی سپردههای قرضالحسنه پسانداز بانکها و موسسات اعتباری معادل ۱۰ درصد تعیین می شود.
در بعضی قوانین واژههایی وجود دارد که جلوی کار بانک مرکزی را برای نظارت میگیرد.
بر اساس محاسبات انجام شده، سود قطعی اوراق مشارکت بانک مرکزی منتشره در تاریخ بهمن ۱۳۹۲ کمتر از سودهای علیالحساب پرداختی میباشد.
كليه همکاران شبکه بانکی با اتخاذ تدابير مناسب در جهت تحقق شعار سال ۱۳۹۴ تلاش نمایند.
تمام قراردادهاي منعقد شده تا قبل از تاريخ اجرای اين بخشنامه، کماکان به قوت خود باقي خواهد ماند.
بایستی در تبلیغات به اجر معنوی قرضالحسنه بيش از مشوقهای مادی مرتبط با جوایز اعطایی پرداخته شود.
استقرار و تداوم «ثبات اقتصاد کلان» مهمترين خطمشي شناخته شده براي افزايش توان مقاومت اقتصاد در مقابل آسيبها و شوکهاست.
مسئولیت نظارت مستمر بر حسن اجرای مفاد اين دستورالعمل بر عهده هیأت مدیره بانک ها و موسسه اعتباری است.
بانک مرکزی به به مطلب منتشر شده در برخی رسانهها با عنوان «پاسخهاي خواندني سه نماينده مجلس درباره عدم پرداخت وام ازدواج» واکنش نشان داد.
شورای پول و اعتبار دستورالعمل نحوه رسیدگی به شکایات مشتریان موسسات اعتباری را مورد تصویب قرار داد.
قرار است که در چهارمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت مشکل شرعی این کارتها بررسی شود.
عدم کسر سود تسهیلات از مبلغ تسهیلات اعطایی به مشتریان در هنگام اعطای تسهیلات مورد تاکید قرار گیرد.
بانک مرکزی اهداف، سياستها و برنامههاي این بانک را در راستاي اجرايي نمودن سياستهاي کلي اقتصاد مقاومتي اعلام کرد.
رییس کل بانک مرکزی در همایش ملی «ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد» به بخشی از اقدامات این بانک در پیشگیری از وقوع فساد اشاره نمودند.
برای برآوردن منویات مقام معظم رهبری و دخالت دادن ریاستجمهوری در عزل و نصب، باید در ترکیب اعضای مجمع عمومی بانک مرکزی تحولی اساسی ایجاد کرد.
بيش از 150 اقدام اجرايي به منظور تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي در حوزه کاري بانک مرکزی شناسايي شده است.
طبق دستورالعمل بانک مرکزی همه بانکها و موسسات مکلفند اطلاعات صورتهای مالی، مدیریت ریسک، شاخص تسهیلات کلان و اطلاعات مربوط به حاکمیت شرکتی را روی سایت خود منتشر کنند.
انتظار داريم بانکها از ابزار گواهي سپرده خاص، صکوک، ازجمله صکوک اجارهاي بهشکلي مفيد و مؤثر بهرهببرند. اوراقمشارکت نيز از ديگر ابزارهايي است که بسياري از بانکها آن را از ياد بردهاند.
مجمع عمومی بانک مرکزی میتواند عنوان جامعی باشد که سران سه قوه ذیل آن جمع شده و برای تأثیرگذاری نظراتشان اطمینان بیشتری داشته باشند.
پيشنهاد ميشود معامله سلف تحت عنوان يك عقد جديد به نام «اختيار خريد در برابر تعهد فروش» تعريف شود.
بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور علیرغم تمام مشکلات موجود اهتمام ویژه خود را در جهت تأمین و تسریع در پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به کلیه متقاضیان در صف انتظار به کار بسته است.
اکنون که مجمع تشخیص مصلحت نظام در این عرصه ورود پیدا کرده است، این یادداشت فرصت را غنیمت شمرده و ضمن ارائه پیشنهادات اصلاحی، نکاتی چالشزا را در شیوه ورود به این عرصه یادآور میشود.
این نشست مشترک توسط دانشگاه مفید و پژوهشکده پولی و بانکی برگزار میشود.
بانکهای دولتی و خصوصی به طرحهای اشتغالزایی مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی تسهیلات قرضالحسنه پرداخت میکنند.
ضربههایی از ناحیه تورم به اقتصاد کشور وارد شود. هر چه ضربه شدیدتر باشد نیاز به استقلال بانک مرکزی بیشتر احساس میشود.
پایداری بخش خارجی، پایداری بودجهای و ثبات مالی تضمین کننده تحقق اقتصاد مقاومتی است.
سپرده های قرضالحسنه پسانداز نزد بانکها 300 هزار میلیارد ریال و تسهیلاتی که از این محل پرداخت شده حدود 263 هزار میلیارد ریال است!
در حال حاضر اثری از ربا در دستورالعملهای بانک مرکزی وجود ندارد. / بانکها در حال حاضر مابعدالتفاوت نرخ سود را پرداخت میکنند.
برخی از بانکها و موسسات متخلف، نرخ سود توافقی را دور میزنند؛ اگر این وضعیت ادامه یابد، حتماً اسامی آنان را اعلام میکنیم.
اگر مشکلات را به تعویق بیاندازیم اوضاع بدتر خواهد شد؛ روند مشکلات خطی نیست، اگر مشکلات در زمان مناسب خود حل نشوند به صورت تصاعدی افزایش خواهند یافت.
بانك مركزي در بخشنامه «يكنواخت سازي فرم عقود تسهيلات بانكي» براي نخستين بار به بانكها اجازه داد ديون افراد را به اشخاص ديگري منتقل كنند.
اطلاعرساني کامل به طرق ممکن از جمله قراردادن فرم قراردادها در پايگاه اطلاعرساني آن بانک/ مؤسسه اعتباري صورت می پذيرد.
رشـد قـارچ گـونه موسـسـات مــالی مدیریت پولی را از دستان بانک مرکزی خارج کرده است.
تغییر رویکرد بانک مرکزی در اصلاح نظام بانکی و استفاده این نهاد حاکمیتی از ابزارهای قانونی جهت جلوگیری از تخلف بانکها از مهمترین درخواستهای این نامه است.
بانکها تسهیلات خرد را که بطور اسمی مشارکتی است، با نرخ مقطوع پرداخت میکنند. این اقدام از دو منظر بر خلاف قانون بانکداری بدون ربا و قانون پولی و بانکی است.
راه اندازی صندوق پس انداز مسکن و افزايش وام خريد مسکن منوط به بررسیهای کارشناسی است.
با انجام این امر، قضاوت عمومی در مورد فعالیت بانکها و موسسات اعتباری با کیفیت بهتری انجام میشود.
هم اکنون به لحاظ قانونی تصمیمات شورای فقهی بانک مرکزی ضمانت اجرایی ندارد.
حداکثر نرخ سود عليالحساب اوراق مشارکت شرکتهاي دولتي و غيردولتي و شهرداريها، معادل 22.0درصد تعيين شده است.
حجتالاسلام دکتر موسویان، دکتر قادری، دکتر قدوسی، دکتر علی رحیمی، دکتر بخشی و حیدری پاسخ میدهند.
دلایل کند شدن پرداخت این وام قرض الحسنه چیست و بانک مرکزی چه پیشنهاداتی برای رفع این مشکل دارد؟
گسترش مؤسسات مالی غیرمجاز منجر به فاصلهگرفتن از بانکداری اسلامی میشود.
با استفاده از عقود مشارکت حقوقی و سرمایهگذاری مستقیم، بانکها مجاز به سرمایهگذاری درامور شرکتداری هستند.
الزام اجرای «دستورالعمل اجرایی چگونگی محاسبه سود قطعی سپردههای سرمایهگذاری مدتدار با احتساب حقالوکاله بکارگیری سپردهها»
مابهالتفاوت نرخ سود علیالحساب اعلامی و سود قطعی محاسباتی، باید به سپردهگذاران پرداخت شود.
با تاسیس این صندوق، منابع و مصارف قرضالحسنه بانکها و موسسات اعتباری از یکدیگر تفکیک میشود.
این ابلاغ در پی درخواست سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ايران بوده است.
بانک مرکزی تلاش دارد گزارش پیشرفت کار را در زمانهای مشخص به شورای پول و اعتبار ارائه نماید.
آمارها نشان میدهد در سالهای گذشته استقبال از این ابزار افزایش یافته است.
عرضه و تقاضای بازار باید نرخ سود بانکی را تعیین کند، نه شورای پول و اعتبار.
این بخشنامه که همراه با قید فوریت است، در راستای اجرای دستور ریاست محترم جمهوری میباشد.
پیرو ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی و صدور دستور 11 مادهای رئیس جمهور محترم.
بايد براي بخشنامه ممنوعيت استفاده از اسامي ائمۀ اطهار تدبيري تازه انديشيد.
تشکیل کارگروه مسئول در نظام بانکی برای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی.
نقدینگی جذب شده توسط اوراق مشارکت بانک مرکزی دوباره از طریق پروژهها به جامعه بازميگردد!؟
مذاکرات بانک مرکزی با سازمان بورس برای ایجاد این بازار در مرحله خوبی قرار دارد.
پژوهشکده پولی و بانکی میتواند نقش پررنگتری را ایفا نماید و از شورای فقهی بانک مرکزی پشتیبانی نماید.
آیا بانك مركزی باید اوراق را خود منتشر كند یا اوراق دولتی را خرید و فروش كند؟
بازخرید پیش از سررسید با نرخ سود روزشمار 20 درصد خواهد بود.
خرید و فروش اوراق اسناد خزانه اسلامی توسط بانک مرکزی ممنوع شد.
در صورت نهایی شدن طرح، منابع اوراق مشارکت بانک مرکزی وارد فعالیتهای اقتصادی میشود.
بانک مرکزی در بخشنامهای جدید، نحوه ارائه خدمات بانکی به نابینایان را اعلام کرد.
اگر این روش انجام نمیشد، بانک مسکن باید تسهیلات بازپرداخت شده را به حساب بانک مرکزی منتقل میکرد.
دکتر تهرانیفر و دکتر صمصامی در برنامه تلویزیونی «ثریا» به نقد و بررسی نظام بانکی کشور پرداختند.
حفظ ارزش پولی و استقلال بانک مرکزی، از اهداف سیاست پولی نظام اسلامی است.
به منظور آشنایی کارکنان با قوانین بانکداری بدون ربا بیش از 30 هزار نفر ساعت آموزش احکام فقهی برگزار کردهایم.
با توجه به جذابیت اوراق مشارکت و با هماهنگی کمیته فقهی بانک مرکزی، راهکاری برای رفع شبهات آن پیدا میکنیم.
بخشنامه نحوه اعمال تخفیف در کارمزد تسهیلات اعطایی قرضالحسنه درصورت بازپرداخت زودتر از سررسید تسهیلات ابلاغ شد.
بانک مرکزی میتواند به جای انتشار اوراق مشارکت، از اوراق خزانه اسلامی برای اعمال سیاست پولی و کنترل نقدینگی استفاده کند.
تنها کاری که مجلس میتواند در زمینه تلاش برای تحقق بانکداری اسلامی انجام دهد، آنست که از دولت بپرسد چرا این بندها در برنامه پنجساله توسعه اجرا نشده است؟
در بانک مرکزی کنترل میکنیم تا همه منابع قرض الحسنه بانکها به مصرف قرضالحسنهای برسد.
هدف بانک مرکزی از انتشار اوراق مشارکت جدید، جمعآوری و بلوکه کردن نقدینگی و کاهش ضریب تکاثری آن در اقتصاد است!
بانک مرکزی نباید به دنبال انتشار اوراق مشارکت از ناحیه خود باشد؛ راهکار جایگزین استفاده از اوراق اجاره، اوراق خزانه اسلامی و سایر صکوک است.
اوراق مشارکت بانک مرکزي از نظر شرعي محل ترديد است؛ بدین دلیل شوراي فقهي بهترين راهکار پيشنهادی را انتشار صکوک اجاره میداند.
اين اوراق دو ويژگي متمايز با اوراق قبلي دارند: نخست اينکه بازخريد آنان قبل از سررسيد ممنوع است و دوم آنکه، «بازار ثانويه» براي خريد و فروش آن ايجاد میشود.
از تاریخ 2آذرماه، قراردادهاي مربوط به عقد مشارکت مدني صرفاً بر اساس فرم واحد، تنظيم و منعقد میشود./بایستی مشتري،ضامن و وثيقهگذار از مفاد قرارداد مطلع بوده و نسخهاي از آن، در اختيارشان قرار گيرد.
دولت نباید برای دستیابی به اهداف حمایتی خود مانند مسکن مهر، بانک مرکزی را مجبور کند که اعتبارات تکلیفی تعریف کند. دولت میتواند برای تامین منابع مورد نیاز این طرح، اقدام به انتشار اوراق مشارکت نماید.
ادبیات مربوط به بانکداری بدون ربا تاکنون به میزان زیادی معطوف به تنظیم روابط بین بانکهای تجاری و مشتریان اعم از سپرده گذاران و تسهیلات گیرندگان شده است.
هشدار بانک مرکزی در زمینه ممنوعیت انجام تبلیغات توسط صندوق های قرضالحسنه