سید محمدجواد قربی
به مناسبت چهلویکمین سالگرد شهادت شهید صدر، طرح «فرصت صدرخوانی» از سوی پژوهشگاه آن شهید بزرگوار اجرا میشود و تمامی آثار عربی و فارسی شهید صدر با تخفیف ویژه به فروش میرسد.
ائمه راهکارها ارتباط اقتصاد با حکمرانی را به ما نشان دادهاند اما باید بر روی آن کار کنیم و به ویژه کسیکه با قرآن و احادیث آشناست وارد این حوزه شده و خروجی لازم را نیز داشته باشد.
اسلام از ما می خواهد که پول وارد جریان تولید کالا و خدمت شود و از این طریق سود حاصل شود اگر پول از طریق وام بکار گرفته شود جریان ربوی شکل میگیرد و همه روابط اقتصادی تحت تاثیر قرار میگیرد.
شهید صدر رسالت تفسیر حیات اقتصادی را وظیفهی علم اقتصاد میداند و تنظیم حیات اقتصادی را وظیفهی مکتب اقتصادی.
مرد قهار و نیرومند و مهم و قهرمان میدان تناظر و به کشاکش آوردن اندیشهها، شهید سید محمدباقر صدر است.
محمدرضا نعمانی
این نرمافزار حاوی صوت دوره فشرده بانکداری اسلامی و نشستهای پولی و بانکی «اقتصادنا» و کلاس تاریخ عقاید اقتصادی است.
شهید صدر با اختلاف درآمد بسته به تلاش، مخالفتی ندارد ولی با اختلاف طبقاتی بهشدت مقابله میکند؛ او میگوید این اختلاف طبقاتی ناشی از مالکیت نامحدود است. این مالکیت باید حد بخورد!
این نشست با حضور حجت الاسلام سید امید موذنی، معاون پژوهشی پژوهشگاه شهید صدر برگزار شد که وی زندگی، فعالیت ها، افکار و تجربیات متفکر شهید آیت الله سید محمدباقر صدر بررسی کرد.
مرحوم شهید صدر در رابطه با مرجعیت، «مرجعیت رشید» را مطرح کرد؛ مرجعیتی که به مسائل سیاسی و اجتماعی روز اشراف داشت و میتوانست به مشکلات مردم پاسخ مقتضی بدهد.
آن زمان به حضرت امام(ره) پیشنهاد داده شد که اکثر کشورهای اسلامی سیستم دوگانه دارند که بانکداری ربوی و بانکداری بدون ربا است، ما هم همین کار را انجام دهیم که امام (ره) مخالفت کردند و اجازه ندادند.
آیت الله تسخیری با بیان اینکه قبل از تدوین کتاب بانکداری بدون ربای شهید صدر، بانک اسلامی در دنیا وجود نداشت، افزود: هماکنون بانکهای متعددی در جهان وجود دارد که در چارچوب بانکداری بدون ربا فعالیت میکنند.
در آیین اعطای جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر به پاس تلاشهای علمي در ارائه کتب و مقالات برجسته و ارائه مدلهای عملیاتی بانکداری اسلامی این جایزه به حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان اعطا شد.
بر اساس آنچه در آئیننامه جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر آمده است، میتوان این جایزه را به صاحبنظران اقتصاد اسلامی خارجی هم اهدا کرد.
بانکداری به عنوان یکی از راهکارهای نظام اقتصادی مدرن مورد مناقشه و آوردگاه نظرات اندیشمندان بوده است. در این یادداشت کوتاه به نظرات سه اندیشمند اسلامی در این زمینه اشاره شده است.
تا قبل از شهید صدر، بیشتر مباحث در زمینه بانکداری اسلامی، مربوط به قرض بود و اینکه کاری کنیم فعالیت بانکی مبتنی بر قرضالحسنه باشد اما وی اعلام کرد که غیر از این عقد، انواع عقود اسلامی وجود دارد که میتواند مشتریان بسیاری را جذب کند.
این کتاب یکی از آثار شهید سید محمد باقر صدر است که به تازگی به زبان فرانسه ترجمه و به چاپ رسیده است.
در این همایش از ترجمه فرانسوی کتاب «بانکداری بدون ربا» رونمایی میشود.
در دیدار رهبر انقلاب اسلامی با اعضاى پژوهشگاه تخصصى شهید سید محمدباقر صدر عنوان شد.
فرضیه تحقیق آنست که میان سازوکار شکلگیری فرایند خلق اعتبار از دید شهید صدر با نظام بانکداری متعارف تمایز وجود دارد.
الگوی پیشرفت باید مبتنی بر قابلیتها و «استعدادهای داخلی» باشد و در این میان، «ارادهی مردم»، عامل تعیینکننده است.
اگر ما میتوانستیم بر مبنای فرهنگ دینیمان سرمایه اجتماعیمان را بازتولید کنیم، الان میتوانستیم در بحرانهای اقتصادی، اجتماعی به آن اتکا کنیم.
«الیوم تحقق آمال الانبیاء»!
کارهايي که به ضرر اجتماع باشد، سبب مالکيت و درآمد نمي شوند.
پس از چهل سال، هنوز کتاب «بانکداری بدون ربا» شهید صدر جزو بهترین منابع تلقی میشود.