شرکت بینالمللی اسلامی مدیریت نقدینگی (IILM) مستقر در مالزی اقدام به انتشار ۱٫۰۳ میلیارد دلار صکوک کوتاهمدت در هفتمین حراج سال ۲۰۲۲ نموده است.
شرکت بینالمللی اسلامی مدیریت نقدینگی (IILM) مستقر در مالزی اقدام به انتشار ۱٫۲۱ میلیارد دلار صکوک کوتاهمدت با رتبه A-1 در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ نموده است.
استاد دانشگاه گایدنس آمریکا در وبینار بینالمللی "شیوههای مدیریت اسلامی در نهاد های مالی اسلامی" که به همت انجمن مالی اسلامی ایران برگزار شد به شرح مواردی در خصوص صکوک پرداخت.
شواری پول و اعتبار با انتشار اوراق صکوک توسط شبکه بانکی در بازار سرمایه موافقت کرد.
شرکت بینالمللی اسلامی مدیریت نقدینگی (IILM) مستقر در مالزی اقدام به انتشار ۱٫۱۵ میلیارد دلار صکوک کوتاهمدت با رتبه A-1 در سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۱ نموده است.
چهل و دومین جلسه شورای فقهی بانک مرکزی به ریاست رئیس کل بانک مرکزی و حضور سایر اعضا در محل بانک مرکزی برگزار شد.
این همایش به منظور بررسی آخرین وضعیت صکوک جهانی بر مبنای گزارش سالانه صکوک ۲۰۲۱ برگزار شد.
ارائه آخرین اقدامات کشورهای مختلف در حوزه انتشار صکوک و بررسی نوآوری در عرصه تامین مالی با انتشار صکوک
شرکت بینالمللی اسلامی مدیریت نقدینگی (IILM) از انتشار بالاترین میزان صکوک کوتاهمدت به ارزش ۱٫۳۵ میلیارد دلار در دومین حراج خود طی سال ۲۰۲۱ خبر داد.
ارقام مندرج در لایحه نشانگر آنست که دولت برای تامین مالی خود در سال آتی، نگاه ویژهای به بازارهای مالی و انتشار اوراق بهادار اسلامی داشته است
بر اساس پیشبینی موسسه رتبهبندی S&P، حجم صکوک منتشره در سال ۲۰۲۱ به ۱۴۰ تا ۱۵۵ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
بورس اوراق بهادار مالزی قصد انتشار اوراق مبتنی بر فناوری زنجیره بلوک (بلاکچین ) را دارد.
بانک مرکزی بحرین جهت تنظیم سیاست پولی، به صورت ماهانه و در سررسیدهای سه ماهه اقدام به انتشار اوراق سلف میکند.
بانک اسلامی دبی در ۳۰ ژوئن ۲۰۲۰ اقدام به انتشار ۳۰۰ میلیون دلار گواهی سرمایهگذاری کرد.
بانک الفلاح اولین بانک تجاری پاکستان میباشد که به عنوان بازارگردان اوراق بهادار بدهی و صکوک در بازار بورس پاکستان تعیین شده است.
در کمیته فقهی بررسیهای مختلفی درخصوص و این امکان صورت گرفته که درنهایت باید درباره آن موضعگیری نهایی صورت بگیرد.
در سالهای اخیر، رشد سریع داراییهای بانکداری اسلامی در کشور عمان از رشد داراییهای بانکهای متعارف بیشتر بوده است که این خود نشانگر نفوذ رو به رشد بانکداری اسلامی در این کشور است.
یک استارتآپ فینتک فعال در حوزه صکوک موفق به اخذ مجوز آزمایش پلتفرم سرمایهگذاری در کشور عربستان صعودی شد.
پلتفرم معاملات الکترونیکی (ETP) جدید امکان انجام معاملات اوراق قرضه و اوراق صکوک را در بازار ثانویه فراهم میکند.
این کشور قصد دارد براساس یک طرح آزمایشی، به شرکتهای داخلی خود مجوز انتشار صکوک در داخل و خارج از این کشور را با بهرهمندی از برخی تخفیفهای مالیاتی اعطا کند.
دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار از موافقت این کمیته با استفاده از اوراق سَلَف در تأمین مالی بخش مسکن خبر داد.
عضو شورای فقهی بورس با اشاره به طرح دولت برای فروش اوراق سلف نفتی، ابعاد فقهی این طرح را مورد بررسی قرار داد.
این گزارشی پژوهشی به قلم رضا میرزاخانی و مجتبی کاوند منتشر شده است.
رییس سازمان بورس با بیان اینکه بازار سرمایه مرهون تلاش کمیته فقهی در تعریف ابزارهای مالی، طراحی مقررات اجرایی و نظارت های بعد از اجراست اعلام کرد، مفتخریم اعلام کنیم بازار سرمایه ما اسلامی است.
اوراق ودیعه یکی از جدیدترین نوآوریهای نظام بانکی کشور در راستای طراحی ابزارهای منطبق با شریعت جهت سیاستگذاری پولی با هدف لنگر نمودن انتظارات محسوب میشود.
نحوه تبدیل وجوه اوراق، بازپرداخت در سررسید، تعیین نرخ سود، محل تامین وجوه ارزی از جمله مهمترین مسائل و چالشها در مورد گواهی سپرده یورویی به شمار میآیند.
کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با کلیات تأمین مالی دولت از طریق انتشار اوراق وکالت عام موافقت کرد.
در میان ۵۶ کشور جهان در سال ۲۰۱۸، به ترتیب ایران، عربستان سعودی و مالزی با مجموع ۱٫۶ تریلیون دلار و سهم ۶۵ درصدی از کل داراییها، بزرگترین بازارهای مالی اسلامی را تشکیل میدهند.
شرکت بینالمللی اسلامی مدیریت نقدینگی (IILM) مستقر در مالزی اقدام به انتشار ۶۰۰ میلیون دلار صکوک کوتاهمدت نموده است. با این اقدام مجموع ارزش صکوک منتشرشده توسط این نهاد بینالمللی در حوزه مدیریت نقدینگی به مرز دو و نیم میلیارد دلار رسیدهاست.
سازمان بورس و اوراق بهادار، با عرضه عمومی صکوک منفعت به ارزش 2 هزار میلیاردریال جهت تامین سرمایه در گردش شرکت سازنده آزادراه گرمسار-سمنان موافقت کرد.
موافقت اصولی سازمان بورس و اوراق بهادار با عرضه عمومی صکوک رهنی بانک مسکن به ارزش ۱۰ هزار میلیارد ریال به منظور تامین منابع مالی برای اعطای تسهیلات جدید
کمیته فقهی با این موضوع موافقت کرد که حق دریافت عوارض آزادراهها برای دوره زمانی معین میتواند به موجب انتقال منافع آن به سرمایهگذاران در فرآیند انتشار اوراق منفعت، به سرمایهگذاران اختصاص یابد.
فرابورس ایران که برای مقابله با ویروس کرونا، پروژه تامین مالی جمعی با کمک ظرفیتهای بازار سرمایه را در آخرین روزهای سال گذشته آغاز کرده بود، مهلت مشارکت در این پروژه را تا پایان اردیبهشت تمدید کرد.
این کمیته با درخواست ارائه شده جهت انتشار و معامله اسناد خزانه اسلامی برای توسعه اماکن تاریخی و تقویت صنعت گردشگری موافقت کرد.
سند برنامههای راهبردی بخشهای مختلف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای بازه زمانی ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ به تصویب هیئت عامل این بانک رسید.
باتوجه به اینکه ضرورت طراحی الگوهای جدید صکوک در اجرای برنامه جدید سیاستگذاری پولی احساس میشود، در این مقاله، به تبیین ظرفیتهای موجود در حوزه «صکوک دولت»، «صکوک بانک مرکزی» و «صکوک بانکی» اشاره میشود.
دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار هشت مصوبه این کمیته در سال ۱۳۹۸ را تشریح کرد.
تامین مالی ۱۱۰ هزار میلیارد ریالی دولت از طریق فرابورس با پذیرهنویسی اوراق مرابحه عام دولت قطعی شد.
دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، جزئیات جلسه اخیر این کمیته با موضوع «انتشار اوراق منفعت مبتنی بر سهام» و «انتشار اوراق مرابحه عام» را تشریح کرد.
بانک مرکزی آییننامه اجرایی قانون نحوه انتشار اوراق مشارکت را برای اجرا به بانکها ابلاغ کرد.
مقام معظم رهبری تقویت اقتصاد غیرنفتی را تکلیف کردند و ما در این جهت گام برمیداریم.
یک عضو شورای فقهی بانک مرکزی از تاثیر و مشکل گشایی اوراق اسلامی برای بخش تولید و اقتصاد کشور خبر داد.
کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با فرایند فعلی «خرید اعتباری سهام» مخالفت و بر ضرورت اصلاح آن تأکید کرده است.
بانک اسلامی دبی طرح انتشار صکوک پنج ساله ۷۵۰ میلیون دلاری را با موفقیت به پایان رسانده و از این طریق، دومین حضور فعال خود در بازارهای بینالمللی سرمایه در سال ۲۰۱۹ را تثبیت کرده است.
زمانزاده از طرح جدید بانک مرکزی برای تأمین اعتبار بنگاههای اقتصادی با استفاده از اعتبار بانکها خبر داد.
هدف از طراحی اوراق ودیعه، تلاش بانک مرکزی برای جمعآوری و انقباض نقدینگی جامعه به واسطه یک ابزار شرعی است.
اگر بانک مرکزی بتواند حجم نقدینگی را از راههای دیگری کنترل کند، قطعاً به اوراق ودیعه روی نخواهد آورد، چراکه هزینه زیادی برای بانک مرکزی در پی دارد.
اوراق گواهی اعتباری مولد (گام) یکی از جدیدترین نوآوریهای نظام بانکی کشور در راستای تامین مالی زنجیره تولید و حمایت از بخش حقیقی اقتصاد با استفاده از ابزارهای اسلامی محسوب میشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرد: در شورای فقهی بانک مرکزی اوراق ودیعه طراحی شد.
در پنجمین همایش انجمن مالی اسلامی، پنل تخصصی نقش اوراق گام در تامین مالی و رونق تولید با حضور کارشناسان و صاحب نظران این حوزه برگزار شد.
در این همایش دو نشست تخصصی با عناوین «نقش اوراق گام در تامین مالی و رونق تولید» و «ارایه مقالات منتخب همایش» برگزار خواهد شد.
دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، جزئیات حضور نایبرئیس این کمیته را در کنفرانس آکادمی تحقیقات شرعی در حوزه مالی اسلامی، که هفته گذشته در مالزی برگزار شد، تشریح کرد.
با توجه به موافقت شورای فقهی بانک مرکزی با انتشار اوراق ودیعه، این بانک در نظر دارد تا در راستای کنترل رشد نقدینگی و جلوگیری از آثار تورمی آن نسبت به انتشار اوراق مذکور اقدام نماید.
در الگوی طراحیشده، علاوه بر امکان معامله اصل اوراق و کوپن آن به صورت جداگانه در دو نماد مجزا با نامهای «اوراق پایه» و «گواهی سود»، قابلیت تبدیل حجم معینی گواهی سود به اوراق پایه نیز وجود دارد.
این شورا با بررسی ابعاد فقهی معاملات اوراق بهادار «گام» چنین نظر داد که اولاً انتشار اوراق بر پایه سند بدهی بلوکه شده در قالب قرارداد ضمانت شرعی یا عرفی اشکال ندارد، ثانیاً دریافت کارمزد در قبال چنین خدمتی از طرف بانک مجاز میباشد.
دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، گزارشی پژوهشی در زمینه مالی اسلامی با عنوان «چالشهای تأمین مالی بنگاهها از طریق انتشار صکوک» را به قلم محمدامین صلواتیان و سیدمهدی حسینی دولت آبادی منتشر کرده است.
اوراق سلف موازی به دلیل جذابیتهای خاص میتواند به عنوان یک گزینه مناسب هم برای ناشران و هم برای سرمایهگذاران مورد توجه قرار گیرد و به ویژه در زمینه کالاهای استراتژیک همچون گندم و نفت انتشار یابد.
در بیست و ششمین نشست تخصصی انجمن مالی اسلامی، عضو گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی، ابعاد فقهی انتشار صکوک بینالمللی در نظام مالی ایران را تشریح نمود.
نشست تخصصی مشترک دو نهاد اسلامی IFSB و IOSCO، با موضوع بررسی توسعه و پتانسیل بالای رشد بازار صکوک در خاورمیانه و آفریقا در شهر دبی کشور امارات متحده عربی برگزار میگردد.
طبق گزارش بازار بینالمللی مالی اسلامی، بازار صکوک روند تکامل و رشد خود را ادامه داده و در کشورهایی مانند مالزی، عربستان و امارات از ثبات خوبی برخوردار است.
نایبرئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: در جلسه اخیر این کمیته دستورالعمل انتشار اوراق وکالت به تصویب رسید.
استفاده از صکوک در اجرای عملیات بازار باز را میتوان گامی مثبت و رو به جلو قلمداد کرد که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با قدرت آن را برداشته است.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک مسکن از انتشار اوراق خرید دین در بورس برای اولین بار در کشور به منظور تامین مالی برای شرکت سرمایهگذاری مسکن جنوب خبر داد.
اوراق وکالت، یکی از انواع ابزارهای مالی است که بر مبنای ضوابط عقد وکالت استوار است و دستورالمل انتشار آن در دستور کار قرار دارد.
در سه ماه نخست سال ۲۰۱۹ مجموعاً ۳۹.۵ میلیارد دلار صکوک در جهان منتشر شد که مالزی با ۱۳.۹ میلیارد دلار بیشترین سهم (۳۵.۱ درصد) را در این انتشارها داشت.
عربستان در سال ۲۰۱۶ شروع به انتشار اوراق در بازارهای بینالمللی کرده و از آن زمان تاکنون حدود ۶۰ میلیارد دلار در بازار اوراق قرضه بینالمللی منتشر نموده که ۱۱ میلیارد دلار آن از نوع صکوک بوده است.
متنوعسازی ابزارهای مالی و حرکت تدریجی از اوراق کوتاهمدت به سمت اوراق بلندمدت، ارکان اصلی راهبرد چهارساله طراحی شده برای کاهش سطح بدهی یکی از بدهکارترین کشورهای خاورمیانه است.
در گزارش حاضر ضمن ارائه متن کامل ترجمه این استاندارد، سعی شده تا در پاورقی، نکات و به ویژه وجوه اختلاف آن با مصوبات کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان مرجع شرعی مربوط به بازار اوراق بهادار در ایران توسط نویسندگان تبیین شود.
این مطالعه نشان میدهد که میتوان با استفاده از ظرفیتهای فقه امامیه، الگوی به کارگیری اوراق وکالت را توسعه بخشید و جهت تأمین مالی دولت ایران مورد بهرهبرداری قرار داد.
بانک مرکزی اندونزی در حال بررسی استفاده از صکوک دولتی خارجی به عنوان داراییهای پایه در راستای اجرای سیاستهای پولی خود است.
مقامات پاکستان در تلاش هستند از طریق بانکهای اسلامی و انتشار صکوک مشکلات تامین مالی صنعت برق این کشور را برطرف سازند.
به لطف مصوبات کمیته فقهی در سازمان بورس و اوراق بهادار، طیف متنوعی از ابزارها را دارا هستیم. بنابراین هرکسی که با هر نگاهی وارد این سیستم شود، میتوانیم ابزارهای لازم برای تأمین مالی را در اختیار وی قرار دهیم.
سازمان حسابداری و حسابرسی موسسات مالی اسلامی دو استاندارد درباره سرمایهگذاری و گزارشگری مالی در رابطه با صکوک منتشر کرد.
اوراق با سود شناور و اسناد خزانه مصون از تورم، اوراقی هستند که ارزش اسمی و یا نرخ سود آنها با یک نرخ مرجع مانند تورم، لایبور و ... تعدیل میشوند.
با بررسی متون تاریخی در بانکداری بدون ربا مشخص و روشن میشود که ایده اولیه طرح اوراق مشارکت به مرحوم آیتالله هاشمی شاهرودی برمیگردد که در دومین سمینار بانکداری اسلامی در شهریورماه ۱۳۷۰بیان کرده بود.
انتشار این اوراق، اقدام مهمی در راستای متنوعسازی منابع تامین مالی بانک توسعه اسلامی به شمار میآید. شرکت حقوقی دنتوس، مشاور بانک توسعه اسلامی در انتشار این اوراق بوده است.
بانک توسعه اسلامی به عنوان یکی از مشهورترین بانکهای اسلامی جهان، برنامهریزی مشخصی جهت انتشار ۲۵ میلیارد دلار صکوک در یک بازه زمانی معین، انجام داده است.
صکوک ارزی از طریق کمک به مدیریت عرضه و تقاضای ارز میتواند به ایجاد ثبات در بازار ارز و در نتیجه تقویت ثبات مالی کشور کمک کند.
این ابزار مناسبی برای ناشرانی است که ضمن برآورد بازار میتوانند نسبت به ریسک نوسانهای قیمت در آینده اطمینان خاطر داشته باشند. این موضوع میتواند زمینه گسترش سهام و سهامداری را نیز فراهم نماید.
مصر قصد دارد تا سال ۲۰۲۲، حدود ۲۰ میلیارد دلار اوراق ارزی منتشر کند. انتشار اوراق بهادار اسلامی به مصر اجازه میدهد طبقه جدیدی از سرمایهگذاری را در راستای اجرای برنامه اصلاح اقتصادی سه ساله با حمایت صندوق بینالمللی پول که در سال ۲۰۱۶ تصویب شد، جذب نماید.
طبق پیشبینی موسسه رتبهبندی اساندپی، حجم انتشار صکوک شرکتی و زیرساختی در این منطقه کمتر از میزان منتشر شده در سال گذشته خواهد بود.
در مجموع مبلغ ۴۲ هزار میلیارد ریال صکوک اجاره سهام از طریق بازار فرابورس به فروش خواهد رسید که بیشترین مبلغ پذیرهنویسی این اوراق در بازار سرمایه تاکنون محسوب میشود.
دولتها برای تأمین کسری بودجه و یا تسویه دیون خود میتوانند با انتشار اوراق اجاره سهام و کسب نقدینگی، کسری بودجه خود را تأمین و دیون خود را تسویه نمایند.
کشورهای مالزی، اندونزی، بحرین، کویت و امارات نقش بیشتری در افزایش انتشار صکوک سال ۲۰۱۸ داشتهاند.
بنا بر اعلام موسسه رتبهبندی فیچ، وضع قوانین و مقررات مناسب یکی از راهکارهای موجود برای حمایت و پشتیانی از بازار صکوک در کشور امارات متحده عربی است.
در حقیقت امروزه با توجه به کاهش نرخ سود بانکی و بالا بودن نرخ سود اوراق نسبت به سود بانکی، شاهد استقبال بیشتر سرمایهگذاران نسبت به اوراق بهادار اسلامی هستیم؛ به طوریکه این امر میتواند سرمایههای عظیم ملت را تجمیع کرده و به رونق تولید ملی منجر شود.
بر اساس آمار ارائه شده در این گزارش، حجم کل صکوک منتشر شده از ابتدای سال ۲۰۰۱ تا پایان سال ۲۰۱۷ به ۹۷۹٫۲ میلیارد دلار میرسد.
توسعه بازار اوراق ارزی با کمک به مدیریت بهتر عرضه و تقاضای ارز، موجب کاهش التهابات ارزی و تقویت ثبات مالی میشود.
یکی از سرمایه گذاریهای کمریسک خرید اسناد خزانه اسلامی است و فرآیند خرید این اسناد تشابه زیادی با سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت دارد.
افزایش تقاضا برای ابزارهای تامین مالی منطبق با شریعت منجر به رشد بخش تامین مالی اسلامی خواهد شد.
اوراق بهاداری که مستقیما بر اساس عقد بیع دین طراحی شده (مانند اسناد خزانه اسلامی) از ظرفیت کافی جهت انتشار در سطح بینالمللی برخوردار نبوده و نیاز به استفاده از تدابیر جایگزین وجود دارد.
بار تامین مالی پروژههای زیرساختی در آفریقا میتواند با یک برنامهریزی مناسب از بانکها به سمت بازار صکوک سوق داده شود.
صکوک وقف یکی از مهمترین انواع صکوک غیرانتفاعی است که بر اساس عقد صلح جهت انجام وقف پس از اتمام پروژه منتشر میشود.
ابزارهای مالی اسلامی به گونهای طراحی شدهاند که دارندگان اوراق میتوانند به صورت مشاع در فعالیتهای واقعی اقتصادی حضور داشته باشند و سود این فعالیتها پس از کسر هزینههای عملیاتی بین دارندگان اوراق توزیع میگردد.
جمهوری مالی قصد دارد تا برای اولین بار از طریق انتشار ابزارهای مالی اسلامی اقدام به تامین مالی نماید.
اوراق بهادار اسلامی به عنوان جایگزین اوراق قرضه در مدت بیش از یک دهه به یکی از بخشهای مهم صنعت مالی اسلامی تبدیل شده است و با گذشت زمان، بسیاری از کشورهای اسلامی و حتی غیراسلامی در این بخش وارد شده اند.
مهمترین کارکرد مورد انتظار از صکوک قرضالحسنه، فراهم کردن منابع جهت انجام امور خیریه است
تمامی انواع صکوک و اوراق بهادار اسلامی میتوانند در عملیات رپو توسط بانک مرکزی مورد استفاده واقع شوند.
یک عضو کمیته فقهی بورس از بررسی چارچوب انتشار اوراق ارزی در این کمیته خبر داد و گفت: پایه این اوراق یورو و دلار خواهد بود.
اوراق اجاره بانک مرکزی یا دولت و اوراق سرمایهگذاری دولتی، دو مورد از مهمترین ابزارهای اسلامی سیاستگذاری پولی در سودان محسوب میشوند.
بورس نزدک دوبی و بورس اوراق بهادار نایروبی اقدام به امضای موافقتنامه همکاری به منظور تسهیل در فرآیند ایجاد بخش صکوک در کشور کنیا کردند.
پس از بحران مالی ۲۰۰۸ آمریکا، به دلیل نکول برخی از انواع صکوک، تقسیمبندی جدیدی از ساختار صکوک ارائه گردید که عبارتست از صکوک مبتنی بر دارایی و صکوک با پشتوانه دارایی
شرکت انرژی تادو اولین صکوک سبز به ارزش ۲۵۰ میلیون رینگیت را در مالزی منتشر کرد.
دولتها میتوانند با فروش اوراق بهادار اسلامی در داخل و یا خارج از کشور و جمعآوری سرمایههای خرد و کلان، قسمتی از کسری بودجه خود را جبران کنند.
متاسفانه بدهیهای دولت تاکنون ساماندهی نشده و برآورد صحیحی از میزان و افراد طرف حساب بدهی وجود ندارد.
بانک «وربه» مدیریت انتشار صکوک بانک توسعه اسلامی به ارزش ۱٫۲۵ میلیارد دلار را بر عهده داشته است.
کاهش ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی، ارتقای توانایی بانک برای تغییر ترکیب داراییهای بانک، ایجاد کانال جدید برای تجهیز منابع بانک و ارتقای حجم تأمین مالی صورت گرفته از کانال بانک، میتوانند بهعنوان دلالتهای مستقیم این الگو شناسایی شوند.
عضو شورای فقهی بورس با تشریح طرح تسویه چند مرحلهای برای تامین مالی بنگاهها، از بررسی و تایید مباحث این طرح از نظر فقهی خبر داد.
نحوه تشکیل واسط، نوع انتقال مالکیت و مفهوم تراست، سازوکار ورشکستگی و وثیقهگذاری از جمله مواردی است که در چارچوب حقوقی انتشار صکوک ارزی در سطح بینالمللی همواره مدنظر قرار میگیرد.
بانک مرکزی کشور بحرین تلاشهای زیادی در زمینه طراحی ابزارهای اسلامی جهت سیاستگذاری پولی کرده است.
انتشار صکوک موجب افزایش سودآوری بانکهای اسلامی و کمک به آنها در جهت مدیریت نقدینگی میشود.
در این گزارش پس از مقدمه و تبیین وضعیت انتشار صکوک در دنیا، نهادهای مهم منتشرکنندة صکوک معرفی و پیرامون ساختار غالب صکوک یعنی اوراق مرابحه توضیحاتی ارائه شده است.
حجم صکوک منتشر شده در سال ۲۰۱۶، بالغ بر ۸۸٫۳ میلیارد دلار بوده است که نسبت به سال ۲۰۱۵، حدود ۴۴ درصد افزایش یافته است.
در اوراق مشارکت، سود قطعی که قرار است در سررسید اوراق محاسبه شود، به کدام یک از سرمایهگذاران اوراق تعلق میگیرد؟
مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، گزارشی با عنوان «بررسی تطبیقی-فقهی انتشار اوراق تجاری» به قلم رضا میرزاخانی منتشر کرده است.
شرکت ایرانخودرو، با تأمین مالی از طریق انتشار صکوک مرابحه به مبلغ هفت هزار میلیارد ریال، رکورد جدیدی در حجم تأمین مالی بخش غیردولتی در بازار سرمایه به ثبت خواهد رساند.
در شش ماه نخست سال ۲۰۱۷ صکوک هایی با حجم بسیار بالا منتشر شد که از نظر موسسه رتبهبندی S&P بعید است که چنین معاملات حجیمی در سال آتی تکرار شود.
دولت میتواند جهت بازپرداخت و مدیریت بدهیهای خود به شبکه بانکی، از اسناد خزانه استفاده کند.
در این گزارش ضمن معرفی الگوهای صکوک وکالت در دنیا، مدلهایی از صکوک وکالت جهت کاربرد در بازار سرمایه ایران معرفی شده است.
بازار سرمایه ایران از تنوع قابل قبولی در حوزه صکوک برخوردار است اما بازار صکوک شاهد عمق کافی و بهرهمندی از ساختارهای نوین بینالمللی نیست.
این گزارش توسط مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه و منتشر شده است.
تاکنون موارد مختلفی از تامین مالی خرید هواپیما از طریق انتشار صکوک صورت گرفته است.
از مزایای این اوراق، بهرهمندی از نوسانات نرخ سود و بروز حساسیت کمتر در هنگام افزایش نرخ بهره کوتاهمدت است.
عامل کلیدی کاهش حجم انتشار صکوک در سال ۲۰۱۶ به پیچیدگی در ساختاردهی انتشار صکوک برمیگردد.
این نشست با موضوع «بررسی بازار صکوک بین المللی و مدل های تامین مالی از این بازار» و با سخنرانی دکتر خواجه نصیری برگزار میشود.
تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان در سالهای اخیر به عنوان یک موضوع راهبردی در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی، مورد توجه بانکها قرار گرفته است.
افزایش چشمگیری در انتشار صکوک توسط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای سال ۲۰۱۷ پیشبینی نمیشود.
بدون تردید مالیت و ارزش اوراق بهادار از حیث تحلیل اقتصادی، به منشا صدور آنها وابسته است.
تنزیل یکی از رایجترین اقسام خرید دین است که در ادبیات تخصصی با عنوان خرید دین پولی شناخته میشود.
دکتر سید عباس موسویان با اشاره به اهمیت اوراق اجاره در شرایط کنونی اقتصاد ایران از دو مدل برای این اوراق پرده برداری کرد.
تشکیل سامانه جامع اطلاعات اموال غیرمنقول دستگاههای اجرائی (سادا) اقدامی کلیدی در اجرای واقعی و غیرصوری صکوک اجاره تلقی میشود.
در این گزارش، برخی پیشرفتهای کلیدی در ایجاد بازاری کارا در زمینه صکوک شرکتی برای کمک به رشد بیشتر و تامین مالی زیرساختها مورد بررسی قرار گرفته است.
دولت قصد دارد سال آینده برای پرداخت اصل و سود اوراق سررسید شده، به اندازه ۵ هزار میلیارد تومان اسناد خزانه اسلامی منتشر کند.
در صورت اجرایی شدن مصوبه کمیته فقهی، شاهد توسعه سازوکارهای تأمین مالی از محل انتشار اوراق اجاره و منفعت مبتنی بر سهام خواهیم بود.
اوراق مصون از تورم، از جمله ابزارهایی هستند که در بازارهای بدهی سایر کشورها مورد استفاده واقع میشوند.
این گزارش به تجزیه و تحلیل رشد و توسعه صدور داخلی و بینالمللی صکوک در سال های اخیر میپردازد.
این مقاله استفاده از اوراق بهادار اسلامی در تامین مالی طرحهای غیرانتفاعی را جهت کاهش کسری بودجه دولت پیشنهاد نموده است.
تا پایان سال ۲۰۱۵، نزدیک به ۱۵۰ میلیارد دلار صکوک بینالمللی توسط کشورهای مختلف منتشر شده است.
این اولین انتشار صکوک پسانداز خرد است که بیش از یازده هزار نفر از ۳۲ استان اندونزی در آن سرمایهگذاری کردهاند.
عمده توجه لایحه برنامه ششم توسعه به صکوک در ماده ۶ آن تمرکز یافته که البته توام با ابهامات و نقائصی هست.
در گزارش منتشره بر استفاده از صکوک تاکید شده و برخی نمونههای موفق در زمینه تامین مالی زیرساختها معرفی شده است.
این اوراق که از ابزارهای بازارهای مالی است هنوز نتوانسته جایگاه مناسبی در بازارهای مالی ایران به دست آورد.
این معیارها در سطح جهانی در شرکتها، موسسات مالی، حاکمیتی، فراملی، مالیه عمومی، بیمه و زیرساختهای جهانی قابل اجرا است.
این صکوک را میتوان برای تنظیم و کنترل تثبیت دستوری نرخ ارز توسط بانک مرکزی، حجم بالای نقدینگی و رفتارهای سوداگری، مورد استفاده قرار داد.
در این همایش که در کشور تونس برگزار میشود جنبههای حقوقی، قانونی، مالی و نیز عملیاتی صکوک بررسی خواهد شد.
در این مقاله با تاکید بر سه ویژگی قانونی بودن، مقبول واقع شدن و کارا بودن نتیجهگیری میشود این اوراق جایگزینی مناسب برای اوراق قرضه است.
پرداخت بدهی دولت به پیمانکاران از طریق اوراق بهادار، رونق اقتصادی را تضمین میکند.
در سه ماهه نخست امسال بیش از نه هزار میلیارد ریال اوراق اجاره و مرابحه در بازار سرمایه منتشر شده است.
این اوراق رهنی با هدف خروج بازار مسکن از رکود و ایجاد تحرک در این بخش منتشر میشود.
حسین میثمی و کامران ندری
این پژوهش سعی دارد تا با نگاهی متفاوت به اوراق بهادار اسلامی این اوراق را به عنوان یک ابزار سیاستگذاری ارزی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد.
این تحقیق تلاش میکند تا دو شیوه استفاده از «اوراق بهادار دولت» و «اوراق بهادار بانک مرکزی» جهت عملیات بازار باز را با یکدیگر مقایسه نماید.
یکی از چالشهای پیشروی دولت تسویه مطالبات اشخاص خصوصی، تعاونی و نهادهای عمومی غیردولتی از دولت و شرکتهای دولتی است.
راهکار پیشنهادی به عنوان مکمل ضامن بانکی برای مدیریت ریسک نکول و توسعه بازار اوراق بهادار اسلامی، صندوق ضمانت صکوک است.
در معاملات پیشفروش یا پیشخرید، باید تمامی قیمت در موعد عقد پرداخت شود.
بهتر است بانک مرکزی برای انجام عملیات بازار باز اوراق بهادار منتشر نکند؛ بلکه این عملیات را با استفاده از اوراق بهادار دولتی در بازار ثانویه انجام دهد.
این ابزار پیشتر در محصولاتی همچون سنگآهن، برخی از محصولات پتروشیمی و نفت کوره در بورس انرژی عرضه شده است.
صکوکاجاره، اسناد تسویه و اسناد خزانه سه ضلع مثلث نجات اقتصاد ایران از خشکی اعتبار هستند.
در این راستا میتوان با استفاده از ابزارهای تامین مالی از پتانسیل بخش خصوصی بهرهمند شد.
داراییهایی که به مقادیر زیاد و به طور مستمر در کوتاهمدت تولید میشود، نمیتواند مبنای انتشار این اوراق قرار گیرد.
کدامیک از عقود قابلیت بیشتری برای استفاده در صکوک تورمپیوند داشته و از جهت معیارهای گوناگون مناسبتر است؟
نتیجه پژوهش نشان می دهد که امکان انتشار اوراق مصون از تورم با نرخ شناور در قالب اوراق اجاره وجود دارد.
انتشار صکوک در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال ۲۰۱۴ دچار افت گردیده که از نگاه کارشناسان عمدتا دو دلیل برای آن وجود دارد.
مدیرکل مدیریت بدهیهای وزارت اقتصاد از وضعیت انتشار اسناد خزانه اسلامی، اوراق مشارکت و اوراق اجاره میگوید.
این اوراق، اوراقی است که بانی با هدف خرید سهام سایر شرکتهای سهامی عام یا خاص، اقدام به انتشار آن مینماید.
صکوک اجاره، استصناع و اسناد خزانه اسلامی اوراقی هستند که میتوانند در تامین کسری بودجه دولت به کار گرفته شوند.
مدیران عامل گروه توسعه ملی و بورس تهران جزییات اولین صکوک استصناع به همراه توضیحات فنی را اعلام کردند.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به تازگی این گزارش را به قلم ناهید حکیم شوشتری، محمدتقی فیاضی و صمد عزیزنژاد منتشر کرده است.
مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار به تازگی این گزارش را به قلم امیرحسین اعتصامی منتشر کرده است.
در این نوشتار به شرایط لازم برای انتشار صکوک منطبق با بال ۳ بر اساس استانداردهای هیئت خدمات مالی اسلامی اشاره میشود.
به نظر میرسد جذابیت نداشتن اوراق مشارکت دولتی نقش مهمی در پایین بودن سطح تقاضا و به دنبال آن پایین بودن سطح عرضه این اوراق داشته است.
برای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ به معافیتهای مالیاتی ابزارهای مختلف تامین مالی و سرمایه گذاری توجه ویژه ای شده است.
در این گزارش ضمن شناسایی برخی آسیبها و نقایص بازار صکوک، الزامات توسعه این بازار بررسی شده و راهکارهای لازم در راستای ارتقای این بازار ارائه گردیده است.
بانکهای ایران میتوانند از ظرفیت صکوک در سطح بینالمللی برای تقویت سپر سرمایه خود و انطباق با استانداردهای بینالمللی استفاده نمایند.
تبدیل به اوراق بهادارسازی تسهیلات بانکی یکی از روشهای حذف ریسکهای اعتباری و کاهش ریسک نقدینگی در بانکداری متعارف است.
در صورتی که شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ را از نظر مالکیت، متحد با خود هلدینگ بدانیم، شبهه بیعالعینه به وجود می آید.
شرکت مخابرات ايران به منظور تامين سرمايه در گردش براي بازپرداخت بخشي از بدهي هاي خود در نظر دارد ۴۵۰ ميليارد تومان اوراق مشارکت منتشر کند.
بانک عامل هیچ تعهدی برای پرداخت سودهای علیالحساب در سررسید در صورت عدم تأمین وجه آن از سوی ناشر به دارندگان اوراق واگذار شده به پیمانکاران، مشاوران و تأمینکنندگان تجهیزات ندارد.
اگر بخواهیم از اقتصاد سالم صحبت کنیم، باید بازارهای مالی آن را درست اجرا نماییم.
تفاوت اوراق تبدیلی و تعویضی، مزایا و معایب این اوراق و روشهای ارزشگذاری آن از جمله مباحث مطرح شده در این گزارش است.
سرمایه گذاران اصل و سود صکوک اجاره شرکت هواپیمایی ماهان را در پایان زمان سررسید دریافت کردند.
یکی از مواردی که در مصوبه جدید شورای عالی پول و اعتبار شفافسازی نشده است بحث نحوه نظارت و مسئول اصلی آن است.
تعیین فرمول نرخ سود علی الحساب، براساس شاخصهای کلان اقتصادی و مهندسی مالی اوراق صورت میگیرد.
پیش بینی می شود در سال ۱۳۹۴ با همکاری شرکتهای تامین سرمایه بتوان ۴۲ صکوک به مبلغ چهار هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه منتشر کرد.
این صکوک ابزاری برای افزایش سرمایه قانونی بانکها و تقویت بازار سرمایه ایران است.
استفاده از صکوک اجاره برای افزایش سرمایه بانکها نیازمند تبدیل این صکوک به سهام بانکهاست.
همچنین بنا بر موافقت نمایندگان مجلس، دولت در سال ۱۳۹۴ مجاز به انتشار صکوک اجاره و مشارکت نیز است.
این یادداشت قصد دارد به معرفی سه نوع صکوکی که تاکنون کمتر مورد بحث قرار گرفته است، بپردازد.
این اوراق می تواند با سررسید ۵ ساله بوده و در پایان هر سال و یا حتی هر شش ماه یکبار نرخ سود آنرا با شرایط اقتصادی حاکم بر بازار منطبق نمود.
شورای پول و اعتبار دستورالعمل نحوه رسیدگی به شکایات مشتریان موسسات اعتباری را مورد تصویب قرار داد.
در سالهای ۲۰۱۳-۲۰۰۱ میلادی حدود ۴۷۳ میلیارد دلار صکوک اسلامی در سراسر جهان منتشر شده که از این مقدار سهم ایران تنها ۰/۱۳ درصد بوده است.
بزرگترین اوراق مرابحه در بازار سرمایه با سود تضمینی ۲۰ درصد و مواعد پرداخت ۳ ماه یکبار، این هفته در فرابورس ایران منتشر میشود.
صکوک بیع دین در مقایسه با اوراق مشارکت ابزار مناسبتری جهت سياستگذاري پولي محسوب ميشود.
این تصمیم در ادامه بررسی لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور در مجلس شورای اسلامی اتخاذ شده است.
انتشار صکوک قابل بازخرید قبل از سررسید توسط بانک مرکزی که با هدف مدیریت نظام پولی کشور انجام میشود، مجاز است.
در این گزارش سازوکار اوراق بهادار چند طبقه به دقت تبیین گردیده و تجربه کشورهای اسلامی در انتشار صکوک چندطبقه ارائه میگردد.
کمیته فقهی مقرر کرد در اوراق مضاربه به جای سود علیالحساب در مقاطع زمانی معین سود و یا زیان قطعی محاسبه گردد و با سرمایه گذاران تسویه شود.
نرخ سود اوراق بهادار میتواند با نرخ شاخصهای اقتصادی یا شاخص بازار پیوند داشته و موجب استقبال بیشتر سرمایهگذاران شود.
این اقدام به منظور تأمین منابع ارزی طرحهای دارای توجیه فنی، اقتصادی، مالی و زیستمحیطی شرکتهای دولتی است.
مقوله اتحاد مالكيت مانع انتشار صکوک بيع دين روی بدهی دولت و بانكهای دولتي به بانك مركزی است. راهحل آن است كه بانكهای دولتی مطالبات تسهيلاتی خود را در اختيار بانك مركزی قرار دهند.
این گزارش به قلم محمد توحیدی، مجتبی کاوند و امیرحسین اعتصامی تهیه شده است.
براي نخستين بار در کشور با ضمانت بانك توسعه صادرات اوراق اجاره در بورس اوراق بهادار تهران منتشر شد.
شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه با گذشت 3 سال از آغاز فعالیت خود اقدام به انتشار بیش از 20000 میلیارد ریال صکوک به منظور تأمین مالی بنگاههای اقتصادی کرده است.
عرضه این اوراق به ارزش بالغ بر دو هزار میلیارد ریال به مدت هفت روز از طریق شعب کارگزاری های عضو بورس اوراق بهادار ایران ادامه خواهد داشت.
طبق برنامهریزیهای انجام شده، این کتاب در ماه ژوئن سال 2015 توسط انتشارات وایلی منتشر خواهد شد.
موسسه مالی بین المللی تسهیل ایمن سازی (IFFIM) در نظر دارد تا مبلغ 500 میلیون دلار را بر پایه اوراق مبتنی بر شریعت ارائه کند.
تامین مالی شرکتها هنگامی که ارقام کلانی مورد تقاضا است، از طریق سیستم بانکی ممکن نیست.
با تمهیدی که بازار سرمایه اندیشیده است امکان دستیابی به وجوه برای دارندگان دارایی بدون وجود مشتریان مصرفکننده فراهم شده است.
قاره افریقا به دلیل نیاز شدید به توسعه زیرساختها در آینده، بازار بسیار خوبی برای بازار صکوک است.
در صورت تصویب، حدود 20 هزار میلیارد تومان از این مطالبات از طریق انتشار صکوک اجاره پرداخت میشود.
دیوید کامرون: میخواهم لندن در کنار دبی و کوالالامپور بهعنوان یکی از پایتختهای امور مالی اسلامی در سراسر جهان شناخته شود.
شناورها یک سرمایهگذاری با پرداختهای سود شناور یا تعدیل سود بر اساس یک معیار از پیش تعیین شده میباشند.
در حال حاضر پذیره نویسی و عرضه اولیه اوراق مشارکت، اجاره و مرابحه به قیمت اسمی صورت می پذیرد.
این اوراق با توجه به شرایط تحویل فیزیکی و تسویه نقدی و اختیاری که به سرمایهگذار و عرضهکننده میدهد، از جذابترین اوراق بازار به شمار میآید.
این صکوک، ابزاری برای تقسیم ریسک و ثبات اقتصادی به حساب میآید.
لندن امیدوار است جایگاه خود را به عنوان قطب جهانی تامین مالی اسلامی محکم کند.
تفاوت اوراق سلف فرآورده های نفتی با اوراق سلف نفتی در چیست؟
این صکوک با هدف مدیریت بازار پول و رفع شبهه ربوی در کمیسیون اعتباری بانک مرکزی و شورای فقهی بانک مرکزی تصویب شده است.
ایدهای برای کمک مالی به سازوکار احیای دریاچه ارومیه
این صکوک بر پایه گواهی است و هیچ دارایی فیزیکی به عنوان دارایی پایه درگیر کار نمیشود.
صکوک مرابحه نیز به زودی به عنوان عضو جدید وارد چرخه معاملات بازار سرمایه ایران می شود.
اکنون تامین مالی اسلامی، بزرگترین بخش بازار اوراق قرضه است.
این صکوک میتواند مدلی برای نوسازی خطوط هواپیمایی ایران باشد.
200 هزار ورقه معادل 20درصد از اوراق اجاره بانک سامان در بازار فرابورس به فروش میرساند.
امکانسنجی فقهی و شرعی عرضه اوراق مرابحه به قیمت بازار در بازار اولیه از جملة این اولویتها میباشد.
چگونه میتوان مشکل نمایندگی و تعارض منافع در قراردادهای مشارکتی را کاهش داد؟
برخی موارد همانند «انتشار اوراق مشارکت بانک مرکزی» بوده که بهرغم مخالفت شورای فقهی، اجرایی و عملیاتی شده است.
معاملات دست دوم اوراق، پس از پايان پذيره نويسي در بازار ابزارهاي نوين مالي فرابورس آغاز ميشود.
پذیرهنویسی این اوراق، برای نخستین بار به روش جدید در فرابورس انجام میشود.
طبق پیشبینیها در سال ٢٠١٤ تقاضای صکوک به میزان ٢٢٩ میلیارد دلار از عرضه آن پیشی خواهد گرفت.
بازپرداخت اصل و سود علی الحساب و سود تحقق یافته توسط وزارت اقتصاد تضمین می شود.
صکوک چگونه میتواند به تامین مالی اپراتورهاي تلفن همراه کمک کند؟
دولت مجاز به واگذاری این اسناد تا سقف 3 هزار میلیارد تومان به طلبکاران غیردولتی گردید.
این کتاب پیش از این در بهار 92 برنده جایزه فصل در حوزه اقتصاد اسلامی شده بود.
دیوید کامرون قصد دارد یک شاخص اسلامی در بازار سهام لندن تاسیس نماید.
وقتی ابزارهای مالی اسلامی به کشور آفتاب تابان میرسد.
تمامی اوراق بزرگترین صکوک اجاره کشور تنها طی سه روز به فروش رسید.
سهم هر یک از شركتهاي تابعه و وابسته برخي وزارتخانهها در انتشار اوراق مشارکت چقدر است؟
با توجه به جذابیت اوراق مشارکت و با هماهنگی کمیته فقهی بانک مرکزی، راهکاری برای رفع شبهات آن پیدا میکنیم.
این صکوک با پرداخت سود ماهانه، جهت توسعه شبکه مخابراتی کشور توسط رایتل منتشر میشود.
سازمان اوقاف اگر بخواهد در «اقتصاد وقف» پیشگام باشد، باید ابزارهای مربوطه را شناسایی و سریعاً کاربردی سازد.
علاقمندان میتوانند فایل مقالات و مصاحبههای این پرونده از فصلنامه تازههای اقتصاد را از این بخش دریافت نمایند.
همچنین دستورالعمل اوراق خزانه اسلامی توسط دولت ابلاغ شده و اولین سری آن قبل از پایان سال عملیاتی میشود.
در لایحه بودجه 93 نسبت به بودجه سالهای گذشته، اهمیت بیشتری به صکوک داده شده است.
دولت در لایحه بودجه سال آتی، مجوز انتشار 25 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت را براي دستگاههای دولتی و شهرداریها پیشنهاد کرده است.
عوايد ناشي از این انتشار، در ليزينگ املاک و مستغلات، خودرو، تجهيزات پزشکي و صنعتي و در هر آنچه قوانين داخلي و خارجي مطابق با اساسنامه شرکت اجازه میدهد، استفاده میگردد.
این کتاب به قلم حجت الاسلام دکتر نظرپور بوده و شامل چهار فصل «ماهیت فقهی عقد استصناع»، «چگونگی کاربرد عقد استصناع»، «چگونگی شکلگیری اوراق استصناع» و« کاربرد اوراق استصناع» است.
رییس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی سازمان بورس و اوراق بهادار به تشریح ویژگیهای این اوراق به عنوان ابزاری برای تامین مالی طرحها و پروژهها پرداخت.
در بسیاری از اقتصادهای پیشرفته، بار عمده تامین مالی شرکتهای بزرگ به عهده بازار سرمایه و تمرکز بازار پول بر تامین مالی شرکتهای کوچک و متوسط، افراد و تجار قرار دارد.
اوراق مشارکت بانک مرکزي از نظر شرعي محل ترديد است؛ بدین دلیل شوراي فقهي بهترين راهکار پيشنهادی را انتشار صکوک اجاره میداند.
دولت، بانک مرکزی، شبکه بانکی و بخش خصوصی هر یک میتوانند بنا بر اهداف و مسئولیتهای خود از این ابزار مالی استفاده نمایند.
اوراق اجاره از اوراق بهادار اسلامی است که به پشتوانه دارایی تهیه میشود و نسبت به اوراق مشارکت و سایر تسهیلات امکان نکول آن بسیار کمتر میباشد.
دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس قرار است یک "شاخص سهام اسلامی" در بورس لندن افتتاح کند. وی همچنین قرار است برنامه دولتش را برای انتشار اوراق بهادار اسلامی اعلام کند.
فتح الله تاری