این کتاب میتواند اطلاعات جامعی را درخصوص بانکداری اسلامی به مخاطبین انگلیسیزبان ارائه نماید.
این گزارش علمی به همت حوزه مطالعات پایهای فقهی، حقوقی و اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس تدوین شده است.
نشست «فقه و بانکداری بدون ربا» یادمان حجتالاسلام و المسلمین سیدعباس موسویان با سخنرانی دكتر ولی الله سیف و دکتر سید کاظم صدر برگزار شد.
محمد توحیدی و سید عباس موسویان
آیا از منظر شریعت در سپردههای سرمایهگذاری، بانک میتواند پرداخت حداقلی سود تحت عنوان سود علیالحساب را برای سپردهگذار تضمین کند؟
این صفحه اختصاصی به معرفی سوابق و فعالیتهای علمی و تحقیقاتی مرحوم جناب حجتالاسلام دکتر سید عباس موسویان (رحمتالله علیه) می پردازد.
با توجه به گسترش مصادیق مختلف ارزهای مجازی، باید حکم استخراج هر ارز مجازی را به صورت مجزا، با اصول و قواعد اسلامی تطبیق داد.
موسویان از متخصصان فقه اقتصادی و از اندیشمندان و صاحبنظران بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی بود که در دو دهه گذشته نقش مهمی در اسلامی کردن ابزارهای مالی داشت.
مرحوم موسویان در عمر شریف خود همکاریهای گسترده و ارزشمندی با پژوهشکده پولی و بانکی در زمینه مشاوره، تدریس و پژوهش داشتهاند. مجموعه ذیل گوشهای از خدمات ماندگار این استاد فاضل در پژوهشکده پولی و بانکی را به تصویر کشیده است.
ایشان از متخصصان فقه اقتصادی و صاحبنظر در بانکداری اسلامی و دیگر مسائل مالی فقه بودند و فقدان ایشان ضایعه است.
در پی درگذشت استاد مسلّم اقتصاد اسلامی جناب استاد سید عباس موسویان، بسیاری از شخصیتهای علمی، دانشگاهی و اقتصادی کشور پیام تسلیت صادر کردند که مرور فرازهای این پیامها، بیانگر گوشهای از فضایل و برکات زندگی پربار مرحوم موسویان است.
رييس پژوهشكده پولي و بانكي در پیامی درگذشت حجتالاسلام و المسلمین دکتر سیدعباس موسویان، عضو شورای فقهی بانك مركزي را تسلیت گفت.
رییس کل بانک مرکزی در پیامی درگذشت حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدعباس موسویان، عضو شورای فقهی این بانک را تسلیت گفت.
موسویان دیدگاه فقهای معاصر و مراجع بزرگوار تقلید را به خوبی میشناخت و بر دیدگاه فقهای گذشته از آغاز فقه در صدر اسلام احاطه خوبی داشت.
استاد گرانقدر و عالم بزرگ جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدعباس موسویان، عضو شورای فقهی بانک مرکزی و استادتمام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی صبح امروز، یکشنبه ۱۹ مردادماه، بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان کامکار قم درگذشت.
سید عباس موسویان
در بانکداری اسلامی بین ریسک اعتباری و شاخصهای، اندازه، کیفیت مدیریت و کفایت سرمایه ارتباط منفی معناداری وجود دارد.
فروش وام ازدواج و سایر وامهای قرض الحسنه خلاف قانون و حتی شرع بوده و به نوعی ربا محسوب میشود.
سرمایهگذاری و سودگیری از بازار سرمایه در صورتی که خلاف قانون نباشد، به خودی خود اشکال ندارد و بدون شک مسئولان بورس با موازین شرعی به پرداخت سود مشغولاند.
پیشنهاد بنده این بود که تسهیلات یک میلیون تومانی در قالب قرضالحسنه به مردم پرداخت شود، اما ابتدا گفتند هزینه آن برای دولت و نظام بانکی زیاد میشود و سپس با این پیشنهاد موافقت شد و آنچه آقای همتی بیان کردند بسیار بهتر است.
اگر تسهیلات یک میلیون تومانی بدون رضایت طرفین باشد شرط قرارداد رعایت نشده است؛ باید بستری فراهم شود که کسانی که تمایل به دریافت تسهیلات یک میلیون تومانی را ندارند، بتوانند اعلام کنند.
این نرمافزار حاوی صوت دوره فشرده بانکداری اسلامی و نشستهای پولی و بانکی «اقتصادنا» و کلاس تاریخ عقاید اقتصادی است.
ارزیابی میزان تحقق اهداف نظام اقتصادی اسلام در حوزۀ بانکداری، مستلزم بهکارگیری شاخصهای مناسب برای سنجش آن است؛ از اینرو، نخستین قدم براى عملیاتی کردن اهداف اقتصاد اسلامی در برنامهریزىهای کلان سیستم بانکی، سنجش ابعاد و مؤلفههای بانکداری اسلامی است.
میزگرد کارکردهای توافق بازخرید (رپو) منطبق با شریعت در بازار پول و سرمایه در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار و تاثیرات قرارداد بازخرید اسلامی در بازارهای مالی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی گفت: انتظار میرود گواهی اعتبار مولد بهعنوان ابزاری بازارمحور و با قابلیت نقلوانتقال در بازارهای پول و سرمایه در کنار سایر ابزارهای موجود، نقشآفرینی کند.
این نشست با حضور حجتالاسلام موسویان، علی صالحآبادی، امیر هامونی، محمود نادری و حجت الاسلام یوسفی شیخ رباط در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار میشود.
نایبرئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، جزئیات جلسه اخیر این کمیته درباره «خرید اعتباری سهام از طریق مشارکت بانک و مشتری در خرید و فروش سهام» را تشریح کرد.
کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با فرایند فعلی «خرید اعتباری سهام» مخالفت و بر ضرورت اصلاح آن تأکید کرده است.
یکی از ویژگیهای بانکهای اسلامی در سراسر دنیا حتی در کشورهای غیراسلامی مانند آمریکا و انگلیس، وجود شوراها و کمیتههای فقهی است که بر تدوین قوانین و مقررات و عملکرد بانکهای اسلامی نظارت میکنند.
متاسفانه برخی با شیطنت از آیتآلله مکارم شیرازی استفتاء کردند و مطالب خلاف واقعی را به بنده نسبت دادند که ایشان تکذیب فرمودند. بنده هم جوابیه را منتشر و این اکاذیب را تکذیب کردم چون چنین چیزی نگفته بودم.
حجت الاسلام سیدعباس موسویان، عضو شورای فقهی بانک مرکزی، صحبتهای منتسب به وی را، که در نامه حجتالاسلام مبشری عارف خطاب به آیتالله مکارمشیرازی ذکر شده، تکذیب کرد.
شورای فقهی بانک مرکزی در جلسه اخیر خود استفاده از ابزار «توافق بازخرید منطبق با شریعت» در بازار بین بانکی را با لحاظ شرایطی مجاز اعلام کرد.
با تصویب طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران، بحث نظری دریافت جریمه تاخیر تادیه از منظر فقهی منطبق بر آرای فقهی مراجع تقلید ميگردد و علاوه بر این، جریمه تنها به متخلفین مختص شده و معسرین و ورشکستگان از پرداخت آن معاف میگردند.
ماده جریمه تاخیر در طرح جدید که مشروط به عدم احراز اعسار در تشخیص دادگاه به عنوان تعزیر مالی از متخلف اخذ میشود، در بیوت تمامی مراجع معظم تقلید چرخیده و به رویت و تأیید همه ایشان رسیده است.
در نشست علمی ارائه و نقد طرح «پولطلا» مسأله خلق پول بانکی به عنوان مشکل اصلی نظام پولی و بانکی و سیستم اقتصادی کشور مطرح شد و طرح پولطلا مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
همانطور که حضرت آقا مکرر تاکید فرمودند گره اصلی در بحث اقتصاد تولید است که با رونق آن تمام مشکلات اقتصادی حل میشود، اما اگر شاخص تولید کاهش پیدا کرد، گواهی طلا که سهل است، خود طلا را هم بیاورید اگر با ارزش کالاها و خدمات برابری نداشته باشد هر روز شاهد افت قیمت طلا هم خواهید بود.
معرفی کردن پول اعتباری به عنوان ریشه تمام مشکلات اقتصادی ادعای نادرستی است، چراکه خیلی از کشورها با همین پول اعتباری، اقتصاد موفقی دارند، از این رو این دیدگاه مبانی سستی دارد.
پیوند پول به طلا ملازم با ثبات قیمت و ارزش پول نیست و این نکته هم به شهادت تاریخ و هم از گزارشهای ماهیانه و سالانه سایتهای اعلام نرخ طلا که نوسانات قیمت آن را به صورت نموداری نمایش میدهند، قابل فهم است.
دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، جزئیات حضور نایبرئیس این کمیته را در کنفرانس آکادمی تحقیقات شرعی در حوزه مالی اسلامی، که هفته گذشته در مالزی برگزار شد، تشریح کرد.
با توجه به موافقت شورای فقهی بانک مرکزی با انتشار اوراق ودیعه، این بانک در نظر دارد تا در راستای کنترل رشد نقدینگی و جلوگیری از آثار تورمی آن نسبت به انتشار اوراق مذکور اقدام نماید.
به هیچ وجه دنبال توجیه اقدامات بانکی و حتی بانک مرکزی نیستیم. البته وقتیکه نیازی به وجود میآید، شورای فقهی احساس مسئولیت میکند که راهحلی شرعی برای آن پیدا کند ولی این به هیچ وجه به معنای درست کردن «کلاه شرعی» نیست.
وضعیت عدالت سیستم بانکداری کشور از منظر شاخصهای توازن اجتماعی، فقرزدایی و استیفای حقوق طرفین روبه بهبود نیست.
این شورا با بررسی ابعاد فقهی معاملات اوراق بهادار «گام» چنین نظر داد که اولاً انتشار اوراق بر پایه سند بدهی بلوکه شده در قالب قرارداد ضمانت شرعی یا عرفی اشکال ندارد، ثانیاً دریافت کارمزد در قبال چنین خدمتی از طرف بانک مجاز میباشد.
در این دوره تلاش میشود با تلفیق مبانی نظری و اجرایی، بهتبیین ماهیت، مدلهای عملیاتی و ظرفیتهای ابزارهای نوین بانکداری اسلامی پرداخته شود.
این شورا تصمیم گرفت که کلاً تسهیلات رفاهی برای خانوارها و کارکنان بانکها در قالب قرارداد مرابحه باشد.
یک عضو شورای فقهی بانک مرکزی درباره شفافسازی این شورا درباره عبارت "اصل بدهی" در محاسبات وجه التزام تاخیر تادیه دین در تسهیلات مشارکتی و غیر مشارکتی توضیح داد.
قطعاً تعدد حسابهای بانکی یک مشکل است اما بانک مرکزی چنین موضوعی را با عنوان کُربنکینگ در دستور کار دارد تا بتواند یک نظام یکپارچه پولی و بانکی را ایجاد کند تا افراد به صورت منطقی و حساب شده دارای حساب بانکی باشند.
نایبرئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: در جلسه اخیر این کمیته دستورالعمل انتشار اوراق وکالت به تصویب رسید.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی به تشریح جزئیات جلسه اخیر این شورا با موضوع بررسی اختلافنظرها در رابطه با وجه التزام پرداخت.
اسناد خزانه اسلامی با اوراق قرضه تفاوت ماهوی و جوهری دارد و قابل مقایسه نیستند، چراکه اوراق قرضه مصداق قرض با بهره است که ربوی و حرام است اما اسناد خزانه مصداق بیع است.
آن زمان به حضرت امام(ره) پیشنهاد داده شد که اکثر کشورهای اسلامی سیستم دوگانه دارند که بانکداری ربوی و بانکداری بدون ربا است، ما هم همین کار را انجام دهیم که امام (ره) مخالفت کردند و اجازه ندادند.
در آیین اعطای جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر به پاس تلاشهای علمي در ارائه کتب و مقالات برجسته و ارائه مدلهای عملیاتی بانکداری اسلامی این جایزه به حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان اعطا شد.
بر اساس آنچه در آئیننامه جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر آمده است، میتوان این جایزه را به صاحبنظران اقتصاد اسلامی خارجی هم اهدا کرد.
اشکال شورای نگهبان بر مصوبه مجلس مبنی بر خلاف شرع بودن «رِبح مرکب» وارد است و مجمع تشخیص مصلحت نظام هم به خوبی حق را به شورای نگهبان داده است.
کرسی علمی- ترویجی «سپرده امتیازی؛ راهکاری جهت کنترل نقدینگی و کاهش هزینه تامین مالی» توسط گروه اقتصاد اسلامی پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه در قم برگزار شد.
اگر بنا باشد عدم دریافت کارمزد تسهیلات قرضالحسنه را به همه کشور توسعه دهیم، بخش قرضالحسنه بانک با مشکلی جدی مواجه خواهد شد و بانک نمیتواند هزینههای خود را تأمین کند.
سید عباس موسویان و حسین میثمی
این ابزار مناسبی برای ناشرانی است که ضمن برآورد بازار میتوانند نسبت به ریسک نوسانهای قیمت در آینده اطمینان خاطر داشته باشند. این موضوع میتواند زمینه گسترش سهام و سهامداری را نیز فراهم نماید.
معتقدم برای برجسته کردن و شفافسازی باید از عنوان «قانون جامع بانکداری اسلامی ایران» یا «قانون جامع بانکداری اسلامی جمهوری اسلامی ایران» استفاده کنیم؛ یعنی معتقدم که واژه اسلامی حتماً باید در عنوان این قانون جدید باشد.
تفاوت بانکداری اسلامی با بانکداری متعارف را می توان در سه اصل کسب سود از محل معامله و فعالیت اقتصادی، اجرای احکام معاملات اسلامی و اخلاق اسلامی ذکر نمود.
شش نظریه در زمینه بانکداری وجود دارد، سه نظریه نخست تجویز همان بانکداری ربوی و غربی است اما رسیدن به نظام اقتصادی اسلامی در گرو اصلاح نظریات موجود در بانکداری اسلامی است.
نشست علمی «بررسی طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران» با سخنرانی حجج اسلام والمسلمین موسویان و مصباحی مقدم و با حضور طلاب و اساتید حوزه و جامعه المصطفی در قم برگزار شد.
پول مجازی پدیده مرموزی است که اصل وجود، اعتباردهنده، هدف از انتشار و ترویج و ارزش آن همگی مبهم است و هریک از این عوامل به تنهایی موجب غرری شدن معامله میشود.
محمدنقی نظرپور، سید عباس موسویان و ایوب خزایی
در چهارمین دوره فعالیت کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار تغییرات جدیدی در این مجموعه صورت گرفته است.
از این جهت که در «بانک اسلامی وحدت»، ناظر شرعی در داخل شعبه گذاشته شده که بر قراردادها نظارت کرده و مشتریان را توجیه میکند، عملکرد شرعی بهتر و اطمینان بیشتری نسبت به سایر شعبات بانکی در کشور وجود دارد.
پولهای رمزی از جهت فقهی و شرعی یک مال مبهم و مجهول است و معامله با چنین دارایی باطل است. تا زمانی که اطلاعات درباره این ارزها در همین اندازه فعلی است، نمی توان حکم به صحت چنین معامله ای داد.
نظام بانکداری اسلامی اندونزی بهصورت گسترده در تمامی بخشهای اقتصادی از قرارداد مضاربه استفاده میکند که به اعتقاد مشهور فقیهان امامیه و برخی از عالمان اهل سنت، این امر محل اشکال است.
یک عضو کمیته فقهی بورس از بررسی چارچوب انتشار اوراق ارزی در این کمیته خبر داد و گفت: پایه این اوراق یورو و دلار خواهد بود.
سید عباس موسویان و حسین میثمی
این مناظره نشان داد هردو قطب نظری بانکداری به «اجرای قراردادها» در بانکها ایراد جدی دارند.
عضو شورای فقهی بورس با تشریح طرح تسویه چند مرحلهای برای تامین مالی بنگاهها، از بررسی و تایید مباحث این طرح از نظر فقهی خبر داد.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی گفت: بنده عقود مبادلهای را ترجیح خواهم داد؛ برای عقد مرابحه بیش از ۲۰۰ روایت وجود دارد در حالی برای عقد مشارکت ۱۳ روایت بیشتر نیست.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی با بیان اینکه کاهش نرخ سود بانکی یک ضرورت بود، حداکثر بازدهی کنونی در بخش واقعی اقتصاد ایران را ۶ درصد بر روی نرخ تورم اعلام کرد.
شورای نگهبان فقط قانون بانکداری بدون ربا را بررسی و تایید کرده و بر مراحل تدوین آییننامهها، دستورالعملها، بخشنامهها و عملیات اجرایی بانکها هیچگونه نظارتی ندارد.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی با پاسخ به شبهات مطرح شده در مورد ربا بودن سود بانکی و جریمه تاخیر گفت: تعریف فقهی ربا مشخص است و هیچکدام از این تعاریف نگفتهاند سود علیالحساب رباست.
بر اساس فقه اسلامی، بسیاری از قراردادها این ظرفیت را دارند که از آنان جهت طراحی ابزارهای لازم برای توسعه بازار پول اسلامی استفاده کرد.
طرحی که مجلس برای اصلاح قانون عملیات بانکی بدون ربا آماده کرده ، مجوز لازم به بانک مرکزی برای برخورد با مؤسسات مالی و اعتباری غیر مجاز به صورت شفاف داده شده است.
این کتاب تلاش داشته با رویکردی نوین، مهمترین یافتههای بانکداری و مالی اسلامی در ایران و سایر کشورها را جمعآوری و با بیانی ساده به مخاطب ارائه نماید.
قرارداد ریپو گرچه شباهتهایی با بيعالعینه و بيعالخیار دارد؛ اما مصداق هيچ يك از آن دو نبوده و تفاوتهای معناداری با آنها دارد.
آیا میتوان در زمینه حل معضل مطالبات غیرجاری به راهکاری دست یافت که ضمن برخورداری از مشروعیت لازم، از کارایی مناسب نیز برخوردار باشد؟
هیچگاه بانک مرکزی از شورای فقهی استفاده ابزاری نکرده و تلاش نکرده است که کارهای خود را از این طریق توجیه کند.
اگر بانکها ۴ درصد کارمزد دریافت میکنند؛ واقعاً ۴ درصد هم هزینه دارند ولی اداره یک صندوق کوچک به اندازه ۴ درصد خرج ندارد و اگر کارمزد بیش از حد واقعی دریافت شود، شرعاً اشکال دارد.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی از حفظ نقش تشریفاتی این شورا در لایحه اصلاح قانون بانک مرکزی به رغم تاکیدات رهبری بر لزوم تقویت جایگاه شورا در این بانک انتقاد کرد.
سید عباس موسویان و حسین میثمی
دکتر سید عباس موسویان با اشاره به اهمیت اوراق اجاره در شرایط کنونی اقتصاد ایران از دو مدل برای این اوراق پرده برداری کرد.
این الگو نباید به عنوان یک روش نهایی تلقی شود و پژوهشگران دیگر میتوانند با اصلاح اشکالات و کاستیهای احتمالی بر قوت و اعتبار آن بیفزایند.
این نشست به همت انجمن مالی اسلامی ایران و با سخنرانی سید عباس موسویان برگزار میشود.
تخصصی شدن فقه در راستای نیازی است که امروز در حوزه و جامعه مطرح است
فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه کمیتههای فقهی یک رکن بانک مرکزی است واقعاً یک مشکل بزرگی را حل کرد.
بانکها میتوانند هم از سرمایههای خودشان و هم از سپردههای سرمایهگذاری که به وکالت در اختیار دارند در این مسیر استفاده کنند.
مراجع تقلید تقریبا در سه بحث از مباحث بانکداری سخن جدی دارند: جریمه دیرکرد، نرخ سود بانکها و فاکتورهای صوری
حداکثر نرخ سود واقعی ۵ تا ۶ درصد بالاتر از نرخ تورم است؛ بازدهی سرمایه در این حد میتواند تعریف شود.
قرارداد مالی خرید دین، از وفاق کافی فقهی بر اساس فقه مذاهب رسمی اسلامی برخوردار است.
برای جلوگیری از مغایرت فرایندها با قانون اساسی نمیتوان جایگاه مشورتی برای شورای فقهی در نظر گرفت.
برنامه «فقه پویا» در رادیو معارف با نگاه به اصول بانکداری اسلامی، مجموعه قوانین بانکداری کشور را نقد و بررسی میکند.
بانکدار به عنوان وکیل سپردههای سرمایهگذاری موظف است که عملکرد خود در قبال سپردهگذاران را کاملاً شفاف بیان نماید.
با گذشت بیش از ۳۰ سال از اجرای بانکداری بدون ربا عمده اشکالات و دغدغه های فقهی علما و گاهی مراجع بزرگ تقلید به چهار نکته بازمیگردد.
هرچند به لحاظ کارکردی و اجرایی قرض موجود در بانکداری نوین با کارکرد قرض در صدر اسلام تفاوت دارد، اما این تفاوت کارکردی است و نه مفهومی.
نماینده بانک مرکزی اعلام کرده که لایحه بانک مرکزی تا یکسال دیگر هم آماده نمیشود!
برخی از مراجع عظام چهار دغدغه جدی نسبت به معاملات بانکی دارند و ما مسئولیت داریم که حساسیت لازم را در این زمینه داشته باشیم.
حجتالاسلام دکتر موسویان در خصوص اظهارنظرهای مراجع عظام تقلید درباره سودهای بانکی و حرمت جرایم دیرکرد توضیح میدهند.
غرر به معنای نوعی عدم اطمینان در ارکان قرارداد است که یکی از طرفین معامله را در معرض خطر قرار دهد. این مفهوم شباهت فراوانی با مفهوم ریسک مالی دارد.
سرمایه در اسلام در صورت ترکیب شدن در قالب کار انجام شده، سهمی از سود را دارد.
فرمایش اخیر آیتالله جوادیآملی هشدار به عملیات ربوی در نظام بانکی است.
اگر بازار سرمایه اسلامی بر اساس آنچه که طراحی شده، عملیاتی شود میتواند بحرانهای مالی را رفع کند.
این شورا جایگاه حقوقی و قانونی به این معنا که مصوبات آن الزام قانونی داشته باشد، ندارد.
قانون بانکداری بدون ربا برای اقتصاد شبه دولتی نوشته شد و باید بر اساس فضای جدید بازنویسی شود.
باید ابزارهای جدید مالی به بانکداران کشور معرفی شوند.
در شرایط طبیعی و عادی اقتصاد، آزادسازی نرخها مشروعیت بیشتری دارد.
بانکداری اسلامی متناسب با اهداف و مأموریت های نظام اقتصادی اسلامی، مدل پیشرفته تری از بانکداری اسلامی بدون ربا است.
فعالان صنعت بانکی در حوزه بانکداری اسلامی، علاوه بر مصالح بانک باید بر حقوق مشتریان نیز دقت داشته باشند
قرارداد مرابحه به تنهایی و بهطور طبیعی می تواند ۸۰ درصد از نیازهای صنعت بانکداری را پوشش دهد.
به جای دیدارهای مکرر مدیران بانکی با مراجع، باید یک تیم مشترک از طرف نهاد مرجعیت و بانک مرکزی مأمور شده و بدهکاران نظام بانکی را طبقهبندی کند.
سومین نشست از سلسله نشست های اقتصاد اسلامی با عنوان «بازار سرمایه اسلامی (بورس)» در کانون اندیشه جوان برگزار شد.
سید عباس موسویان و فرشته ملاکریمی
این جلسات به موضوعاتی همچون ربا، سپرده سرمایهگذاری، انواع سپرده در بانکداری اسلامی، ماهیت اعتبار در حساب جاری و... میپردازد.
نمره بانک مرکزی در مقوله نظارت شرعی زیر ۱۰ است؛ چراکه هیچ نظارت شرعی اعمال نمیشود و به عبارت دقیقتر اصلا اعتقادی به این امر وجود ندارد.
سومین جلسه از سلسله نشستهای نقد و بررسی پیشنویس قانون عملیات بانکی بدون ربا با موضوع «وصول مطالبات» با حضور اساتید و صاحبنظران برگزار شد.
فصل اول و دوم طرح اصلاح قانون عملیات بانکی بدون ربا با حضور صاحبنظران و کارشناسان بانکی در بوته نقد و بررسی قرار گرفت.
ما قائل به خلق پول هستیم اما به شکل منضبط، حساب شده و تحت اِشراف بانک مرکزی که این هم در قانون آمده است.
بانکها برای فعالیتهای سرمایهگذاری با ودیعه عمره، وکالت عام دارند؛ لذا هیچ اشکال شرعی و حقوقی بر این اقدام آنان وارد نیست.
دامنه منطقی نرخ سود در بخش سپردهها، تورمِ بعلاوه ۲ یا ۳ درصد و در بخش تسهیلات هم تورمِ بعلاوه ۴ الی ۶ درصد است.
پنجاه وششمین نشست علمی انجمن اقتصاد اسلامی با حضور فضلا استادان و طلاب حوزه علمیه برگزار شد.
این موضوع که نظام بانکی در ارائه پولهای نو به متقاضیان تبعیض به خرج میدهد میتواند باعث بیاعتمادی بیشتر به نظام بانکی شود.
بار ديگر مجلس عَلَم اصلاح قانون بانکداري را برافراشته و تصميم به ارايه طرح اصلاح قانون بانکداري دارد.
عده اي پول خود را به يک فعال اقتصادي مي دهند تا با پول آنها کار کند و مثلاً ماهانه، صدي سه به آنها سود بدهد. آيا اين کار هم مضاربه معاطاتي است؟
محمدنقی نظرپور و سیدعباس موسویان
سید عباس موسویان
احکام و روایاتی که در دین اسلام در مورد بدهی وجود دارد را می توان به هشت دسته کلی تقسیم نمود.
قانون کنونی بانکداری بدون ربا ضمانت اجرایی ندارد ولی در قانونی که اکنون پیشنهاد شده، این موضوع دیده شده است.
مقام معظم رهبري هم در ابتدا فرمودند خريد دين اشكال دارد ولي بعدها فرمودند منظورشان اسناد صوري است. بنابراين بانكها بايد در اين قرارداد اسناد واقعي را احراز كنند تا شرعي شود.
مدل کنونی بانکداری بدون ربا پیچیدگیهای زیادی برای طرفین قرارداد دارد. در مدل پیشنهادی، همهی بانکها با تعداد معینی از عقدها کار میکنند و این باعث آسان و کمهزینه شدن فرآیند آموزش میشود.
سید عباس موسویان و ابوذر سروش
آنچه از نظر شرعی مهم است تناسب بین خدمت بانک و کارمزد است؛ چراکه کارمزد تعیین شده باید متناسب با خدمت بانک باشد نه بالاتر از آن!
سید عباس موسویان و حسین میسمی
بالا یا پایین بودن نرخها ارتباطی به ربا ندارد. ممکن است یک معامله ربوی نباشد ولی نرخهای آن خیلی اجحاف آمیز باشد.
اینکه بانک شرط کند اگر میخواهید از بانک وام قرضالحسنه دریافت کنید، باید برای مدت معینی سپردهگذاری کنید، مصداق ربای حُکمی است.
سید عباس موسویان و حسین میسمی
در حال حاضر پذیره نویسی و عرضه اولیه اوراق مشارکت، اجاره و مرابحه به قیمت اسمی صورت می پذیرد.
فعالیت خیرخواهانه بانکها باید فقط از محل سپردههای قرضالحسنه پسانداز و قرضالحسنه جاری صورت گیرد.
از ابتدای ایجاد بانکداری در کشورهای اسلامی تلاقی سود و ربا در تسهیلات و وامهای بانکی تنشزا و بحث برانگیز بوده است.
هنوز قانون عملیات بانکی بدون ربا به درستي و براساس آنچه انتظار می رفت اجرایی نشده است.
موضوع این جلسه به عمليات بازار باز در چارچوب بانكداري بدون ربا (مطالعه موردي: اسناد خزانه اسلامي) اختصاص داشت.
گسترش مؤسسات مالی غیرمجاز منجر به فاصلهگرفتن از بانکداری اسلامی میشود.
جزئیات بیشتر از آنچه در جلسه اخیر آیت الله مکارم شیرازی و رییس کل بانک مرکزی در قم گذشته است.
این سمینار با حضور دکتر موسویان، دکتر طالبی و امیرحسین امین آزاد برگزار گردید.
دیدگاههایی که دریکصد سال اخیر توسط برخی از اندیشمندان مسلمان در توجیه ربا مطرح شده، قابل نقد است.
منطق اقتصاد اسلامی تاکید میکند که تعیین دستوری نرخ سود با هیچکدام از شرایط طبیعی اقتصاد تطابق ندارد.
از آنجاکه دولت با بانک مرکزی مالکیت مشترک دارند، برای بدهی دولت به بانک مرکزی، نمیتوان از این اوراق استفاده کرد.
قوانین به گونهای مورد بازنگری واقع شود که از قانونگریزی بانکها کاسته شود.
پس از چهل سال، هنوز کتاب «بانکداری بدون ربا» شهید صدر جزو بهترین منابع تلقی میشود.
اوراق وقف میتواند به عنوان ابزار سیاست مالی به تامین مالی دولت، شهرداریها و موسسات خیریه کمک نماید.
این دوفصلنامه اولین نشریه تخصصی مالی اسلامی در کشور می باشد.
مسئـولان ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار در سفری دو روزه به قم، با مراجع عظام تقلید دیدار کردند.
موضوع جلسه: راهکار اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانکهای تجاری در بانکداری اسلامی
با دیدگاههای مراجع معظم تقلید در خصوص ضمانت و وثایق بانکی بیشتر آشنا شویم.
این کتاب پیش از این در بهار 92 برنده جایزه فصل در حوزه اقتصاد اسلامی شده بود.
طبق پنجمین نظریه، تاسیس نظام بانکداری اسلامی منوط به تحقق نظام اقتصادی اسلام است.
در این نمایشگاه از کارنامه علمی ده ساله آقایان حکمت نیا، میرمعزی و موسویان، رونمایی شد.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی از جزئیات آخرین جلسه شورای فقهی بانک مرکزی میگوید.
این مراسم با حضور دکتر سیف، حجتالاسلام دکترمصباحي مقدم و حجتالاسلام رشاد برگزار شد.
اگر این شبکهها بطور صحیح هدایت و نهادینه شوند، میتوانند به تحقق اهداف بانکداری اسلامی کمک رسانند.
سازمان اوقاف اگر بخواهد در «اقتصاد وقف» پیشگام باشد، باید ابزارهای مربوطه را شناسایی و سریعاً کاربردی سازد.
بانک مرکزی میتواند به جای انتشار اوراق مشارکت، از اوراق خزانه اسلامی برای اعمال سیاست پولی و کنترل نقدینگی استفاده کند.
گشایش اعتبار در قالب چه قراردادی انجام میشود و آیا سود حاصل از آن برای بانک مشروع است؟ آیا وصول سفته و چك و گرفتن كارمزد در مقابل آن جايز است؟
به اشتباه بیان میشود که باید تعریف نوینی از ربا ارائه شود؛ حال آنکه ما نیازمند تطبیق جدید از ربا متناسب با شرایط روز جامعه هستیم و نه تعریف جدید از آن.
اوراق مشارکت بانک مرکزي از نظر شرعي محل ترديد است؛ بدین دلیل شوراي فقهي بهترين راهکار پيشنهادی را انتشار صکوک اجاره میداند.
شرطی که مخالف مقتضای عقد باشد باطل است؛ از اینرو همانطور که دکتر توکلی عضو ناظر شورای پول و اعتبار گفتهاند ماده 11 این آئیننامه دارای اشکال اساسی فقهی است.
مروری بر زندگینامه و سوابق علمی پژوهشی ایشان به همراه نظرات آقایان رفیعی آتانی، میرمعزی و متفکر آزاد.
ربوی بودن و یا نبودن یک معامله به ماهیت قرارداد آن معامله ارتباط پیدا میکند، نه متغیر یا ثابت بودن سود آن.
در این کارگاه، كاربرد عقدمرابحه درنظام بانكي همچون كارت اعتباري مرابحه، مورد طرح و بررسی قرار گرفت. علاقمندان میتوانند فایلهای ارائه شده در این کارگاه را از این قسمت دریافت نمایند.
برخی افراد با ارائه فاکتورهای غیرواقعی، از بانک وام دریافت میکنند؛ آیا این کار جایز است؟ پولگذاشتن در بانک به قصد گرفتن وام چه حکمیدارد؟ آیا بانكها حق دارند كارمزد و جریمه ديركرد وام بگيرند؟
حتی غربیها هم پذیرفتهاند که اگر بانکداری اسلامی درست و کامل اجرا شود به بانکداری ربوی برتری دارد.
کارگاه آموزشی «كارت اعتباري مرابحه و ظرفيت هاي اجرائي آن در شبكه بانكي كشور» در تاریخ دوشنبه 20 آبان 1392 توسط حجه الاسلام دکتر موسویان، برگزار میشود.
ماهیت فقهی سپردههای بانکی، حکم شرعی دریافت سود بانکی، جوایز بانکی و شرکت در قرعهکشی بانکها از جملة این استفتائات است.
دبيان محمدالدبيان و سیدعباس موسویان
این کتاب نوشته حجه الاسلام دکتر موسویان می باشد که با ویرایشی جدید توسط انتشارات پژوهشکده پولی و بانکی به چاپ رسیده است.
سید عباس موسویان
هيچ دليل منطقي براي آنکه نرخ سود نتواند كاركردهاي نرخ بهره را (چه در سطح خرد و چه در سطح كلان) داشته باشد وجود ندارد.
بایستی یافته های علمی همایش ها و کنفرانس ها به سیاستگذاران ارائه و از آنها خواسته شود که در مقابل این یافته های علمی جوابگو باشند.
امروزه همگان به این باور رسیده اند که بانکداری اسلامی در مقام اجرا نیز نسبت به بانکداری متعارف و بانکهای رایج برتری دارد.