حسن آقا نظری
اسلام از ما می خواهد که پول وارد جریان تولید کالا و خدمت شود و از این طریق سود حاصل شود اگر پول از طریق وام بکار گرفته شود جریان ربوی شکل میگیرد و همه روابط اقتصادی تحت تاثیر قرار میگیرد.
اگر بانک مرکزی بتواند حجم نقدینگی را از راههای دیگری کنترل کند، قطعاً به اوراق ودیعه روی نخواهد آورد، چراکه هزینه زیادی برای بانک مرکزی در پی دارد.
یکی از مهمترین مزایایی که اجرای عملیات بازار باز دارد این است که چون دولت در برخی از مواقع نمیتواند اوراق دین را به فروش برساند تا بدهی خود به بخش خصوصی را تسویه کند، میتواند از طریق نظام بانکی برای فروش این اوراق اقدام کند.
استاد حوزه و رئیس سابق پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: مانع اصلی بر سر راه عدم تحقق بانکداری اسلامی وابستگی ۱۰۴ ساله اقتصاد ایران به نفت است.
در آیین اعطای جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر به پاس تلاشهای علمي در ارائه کتب و مقالات برجسته و ارائه مدلهای عملیاتی بانکداری اسلامی این جایزه به حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان اعطا شد.
بر اساس آنچه در آئیننامه جایزه اقتصاد اسلامی شهید صدر آمده است، میتوان این جایزه را به صاحبنظران اقتصاد اسلامی خارجی هم اهدا کرد.
ادغام بانکها تأثیری در اجرای بهتر بانکداری اسلامی ندارد؛ چراکه تعدد بانک و شعبات صرفا منجر به افزایش هزینههای آنها خواهد شد اما در این زمینه تسلط نیروی انسانی بانکها بر عقود شرعی و اینکه تا چه اندازه به قوانین و مقررات پایبند باشند، اهمیت زیادی دارد.
قطعا معامله «بیت کوین» دارای اشکال شرعی است؛ چراکه چنین خرید و فروشهایی را که بسیار مجهول هستند در اسلام، «غَرَری» مینامند که همراه با ضرر است و منظور از غَرَر این است که کسی از ماهیت این معاملات اطلاعی ندارد و همچنین در مورد مالیت آن هم تردید وجود دارد.
در طول بیش از سه دهه گذشته، اقتصاد و نظام بانکی ایران دولتی بوده و همین امر مانع بزرگی بر سر راه تحقق کامل بانکداری اسلامی در کشور است.
تخصصی شدن فقه در راستای نیازی است که امروز در حوزه و جامعه مطرح است
اصلاح ساختار بانکداری هماهنگ با چارچوبهای دینی، راه توفیق در نظام بانکی کشور است.
بانکی که ربوی عمل کند فقط حقوق کارمندانی که در ارتباط با فعالیت ربوی هستند ربا و حرام است.
پذیرش بانکداری دوگانه در نظام اسلامی امری امکانپذیر نیست اما اگر قرار است رقابتی ایجاد شود این رقابت باید در درون خود بانکهای اسلامی باشد.
اگر در فعالیتهای اقتصادی در بازار بورس مشکل شرعی وجود ندارد، پس فلسفه تشکیل کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار چیست؟
یکی از مشکلات عمده بانکداری ما این است که در دهههای اخیر نتوانستهایم ارتباطات بانکی خود با سایر کشورها و بانکهای اسلامی را گسترش دهیم
به این دلیل که بانکها با شرکتهایی خاص همکاری دارند، قانون جدید مشکل معوقات و قرارداد صلح، مشکل تأخیر در بازپرداخت تسهیلات دریافتی را حل نمیکند.
نظام تأمین مالی ما نباید فقط برپایه بانک یا بازار سرمایه باشد؛ بلکه باید حالت رقابتگونه داشته باشد.
به علت اطلاعات نامتقارن، قوانینی که برای فاصله گرفتن از ربا تصویب شدهاند جواب نمیدهند. راهکار، تخصصی شدن بانکهاست.
از جمله عوارض تخصصی نبودن سیستم بانکی کشور، رشد آفت فاکتورسازی است.
اگر در تعريف كارشناسی پول، مسئله قدرت خريد به عنوان يك اصل لحاظ شود، جبران كاهش ارزش پول، ربا نيست.