برچسب‌ها

خلق پول ذاتا حرام نیست ولی باید مدیریت شود

اگر خلق پول نباشد، ما باید به دنیای سکه‌های آهنی برگردیم. این برگشت باعث کاهش رفاه جامعه می‌شود. وضعیت به گونه‌ای خواهد شد که اصلا برای دنیا امکان پیشرفت وجود نخواهد داشت.

دو رویکرد فقهی در پاسخ به پرسش از احکام پول

پرسش این است که آیا اساساً بانک به شکل متعارف، جایگاهی در نظام اقتصادی اسلام دارد یا خیر؟

فقه و بانکداری بدون ربای ایران

در سال ۶۲ قانون بانکداری بدون ربا تصویب شد. این امر موجی از رضایتمندی را ایجاد کرد اما چیزی نگذشت که مشکلات خود را نشان داد.

تبیین اخذ سود در وام یک میلیون تومانی دولت

اصل این کاری که الان دولت انجام داده است، ظهور عرفی در قرض است و گرفتن بهره ۱۲ درصدی این قرض را تبدیل به قرض ربوی می‌کند و این اشکال دارد.

Alternate Text

نشست تخصصی «کارکردهای توافق‌نامه بازخرید (رپو) منطبق با شریعت در بازارهای پول و سرمایه»

میزگرد کارکردهای توافق بازخرید (رپو) منطبق با شریعت در بازار پول و سرمایه در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار و تاثیرات قرارداد بازخرید اسلامی در بازارهای مالی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت.

Alternate Text

نشست علمی«کارکردهای توافق‌نامه بازخرید (رپو) منطبق با شریعت در بازارهای پول و سرمایه»

این نشست با حضور حجت‌الاسلام موسویان، علی صالح‌آبادی، امیر هامونی، محمود نادری و حجت الاسلام یوسفی شیخ رباط در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار می‌شود.

دعوت رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از منتقدان طرح بانکداری اسلامی

کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی آمادگی خود را برای دریافت و استفاده از نظرات تکمیلی و اصلاحی اعلام کرد.

Alternate Text

تحلیل فقهی کارکردهای پول‌های رمزنگاری شده (مورد مطالعه بیت کوین)

تغییر در ماهیت و کارکرد اقتصادی ممکن است کارکرد فقهی متفاوتی نسبت به پول بانکی به دنبال داشته باشد؛ بنابراین لازم است دستگاه فقه ماهیت و کارکرد‌های اقتصادی این پدیده را با دقت شناسایی نماید و احکام مجاز و غیر مجاز به‌کارگیری آن را در روابط اقتصادی روشن کند.

نقشه راه در بررسی فقهی ارزهای رمزپایه

نشست علمی «پول مجازی از منظر فقه حکومتی»، به همت گروه اقتصاد اسلامی پایگاه فقه حکومتی وسائل در سالن جلسات خبرگزاری رسا برگزار شد.

نهادهای حوزوی، شورای فقهی بانکداری اسلامی را تعیین کنند

تا اصلاحیه درستی در ماده شورای فقهی قانون بانکداری اسلامی صورت نگیرد، نمی‌توانیم به بانکداری اسلامی دست یابیم.

Alternate Text
آیا جبران کاهش ارزش پول در قرض‌الحسنه ربا است؟

قرض‌الحسنه که پایه اساسی جریان پولی نظام اقتصادی اسلام است، روزبه‌روز کاهش پیدا می‌کند و در معرض خطر قرار گرفته است.

نقدی بر تشکیل بورس تعاون

اساسا تعاونی‌ها دارای شرایطی هستند که اگر وارد بازار بورس شوند از ماهیت حقیقی خود خارج می‌شوند.

لزوم تشکیل شورای فقهی در همه بانک‌های کشور

گرچه رئیس و اعضای شورای فقهی بانک مرکزی را رئیس‌کل بانک مرکزی تعیین می‌کند اما این موضوع بدین معنا نیست که رئیس کل قادر باشد مصوبه شورای فقهی را نقض کند.

روش‌شناسی فقهی در شناخت ماهیت پول

عنوان «مال شرعی» غلط است چون چیزی که اعتبارش به دست شارع نیست الغاء آن هم به دست شارع نخواهد بود.

اجرای آزمایشی نظریات اقتصاد اسلامی

اقتصاد اسلامی رنگ و بوی دینی دارد؛ نباید از افرادی که دغدغه دین ندارند انتظار دغدغه اقتصاد اسلامی داشته باشیم.

بازار باید مبنای نرخ سود بانکی باشد

سوء‌استفاده بانک‌ها از عقود اسلامی جامعه را به سمت معاملات ربوی سوق می‌دهد.

نظام بانکی ما بیمار است

بر خلاف سنوات گذشته، در قانون بودجه 93 ماده ای در خصوص وصول مطالبات معوق بانکی از سوی دولت آورده نشده است.

Alternate Text
برنامه پنج‌ساله توسعه برای تحقق بانکداری اسلامی کافی است.

تنها کاری که مجلس می‌تواند در زمینه تلاش برای تحقق بانکداری اسلامی انجام دهد، آنست که از دولت بپرسد چرا این بند‌ها در برنامه پنج‌ساله توسعه اجرا نشده است؟

Alternate Text
شروط تغييردهنده ماهيت عقد، از اساس باطل است.

متاسفانه در نظام بانکی، شروط ضمن عقد به حدی در عقود تغيير ايجاد كرده كه ماهيت آن را زير سوال برده‌ است. انتقادهای صورت گرفته به شروط برای این است كه ماهيت عقود مشاركتی به عقود مبادله‌ای تبديل گشته و الباقی تفاوت‌ها صوری شده است.