بانک توسعه اسلامی یکی از موسسات بزرگ مالی توسعهای بینالمللی و از نهادهای تخصصی سازمان کنفرانس اسلامی است که با هدف پیشبرد توسعه اقتصادی و پیشرفت اجتماعی کشورهای عضو و جوامع مسلمان کشورهای غیر عضو، در سراسر جهان براساس اصول شریعت اسلامی در تاریخ ۲۰ اکتبر ۱۹۷۵ میلادی از سوی ۲۲ کشور اسلامی و با سرمایه اولیه ۷۵۵ میلیون دینار اسلامی در جده عربستان تأسیس شد. هماکنون اعضای بانک توسعه اسلامی، در برگیرنده ۵۶ کشور از چهار قاره آسیا، آفریقا ، اروپا و آمریکا میباشند که در سال 2012، ایران با 9/32 درصد بعد از عربستان (26/5 درصد) و لیبی (10/7 درصد) از بزرگترین سهامداران بانک توسعه اسلامی بوده است.
ساختار سازمانی و مدیریتی این بانک نیز شامل هیأت عامل، هیات مدیره اجرایی و ریاست بانک میباشد. بانک توسعه اسلامی دارای یک ستاد (دفتر مرکزی) در شهر جده و سه دفتر منطقهای در آلماتی (قزاقستان)، کوالالامپور(مالزی) و رباط (مراکش) میباشد. همچنین، به منظور پیگیری اجرای پروژههای مصوب در هر یک از کشورهای ایران، اندونزی، قزاقستان، لیبی، پاکستان، سنگال و سودان، نمایندگان محلی منطقهای دارد.
عمده تمرکز بانک توسعه اسلامی بر تأمین مالی پروژههای زیربنایی و توسعهای کشورها میباشد که کلیه عملیاتهای بانک مذکور بر مبنای اصول شریعت انجام میگیرد. بانک مذکور در پروژهها از شیوههای مختلف استصناع، لیزینگ و فروش اقساطی و ابزارهای مختلف مالی مانند صکوک و اجاره به شرط تملیک استفاده میکند. همچنین در عقود تجاری که به شکل تأمین مالی دومرحلهای است، اصول اسلامی رعایت می شود. به همین دلیل است که عمده بانکهای بینالمللی بعد از بحران 2007 و 2008 دچار مشکل شدند، ولی برای این بانک مشکلی ایجاد نشد و جزو رتبههای بالا با رتبه +AAA قرار دارد.
علاقمندان می توانند جهت اطلاع از ساختار ترازنامه، نسبتهای مالی، روشهای تامین مالی به تفکیک عقود مختلف و ساختار سود و زیان این بانک، به این لینک مراجعه نمایند.