دکتر سیف تأکید کرد: در همه کشورهای اسلامی برای اینکه نظام تأمین مالی دچار اخلال نشود بانکداری اسلامی به صورت یک سیر تدریجی پدید آمد، بنابراین حذف ربا نقطه بارز و شرط ورود به بانکداری اسلامی است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، جناب آقای دکتر ولیالله سیف، رئیسکل بانک مرکزی، در بیستوپنجمین همایش بانکداری اسلامی اظهار کرد: ما باید توجه کنیم که توقعات از نظام بانکی به صورت جدی شکل گرفته است، اما نسبت به گذشته بسیار منطقی شده است.
وی با انتقاد از بنگاهداری بانکها و اشاره به اینکه نظام بانکی به سمت نقش اصلی خود در تحقق رشد اقتصادی و رونق در حال حرکت است، گفت: بانکها باید به کار بانکداری بپردازند و در این صحنه باید نشان دهیم که بانکداری ما از کارایی لازم برخوردار است. همچنین ما پیشبینی کردهایم که خروج بانکها از بنگاهداری در عرض سه سال محقق شود.
دکتر سیف به دو دیدگاه در زمینه بانکداری اسلامی اشاره کرد و گفت: براساس یک دیدگاه، بخش مهمی از بانکداری متعارف مغایرتی با تعالیم اسلامی ندارد اما در دیدگاه دوم بخشی از فعالیتها مانند ربا، با بانکداری اسلامی دارای تناقض است.
وی افزود: دیدگاه دوم اعتقاد دارد که با دیدگاه ترمیمی نمیتوان بانکداری اسلامی را محقق کرد بلکه این امر میتواند منجر به افزایش ربا در سیستم بانکی شود بنابراین باید الگوی جدیدی از بانکداری را ایجاد کرده و آن را در جوامع اسلامی اجرا کنیم.
دکتر سیف تاکید کرد: در همه کشورهای اسلامی برای اینکه نظام تأمین مالی دچار اخلال نشود بانکداری اسلامی به صورت یک سیر تدریجی پدید آمد، بنابراین حذف ربا نقطه بارز بانکداری اسلامی است و شرط ورود به بانکداری اسلامی حذف رباست و بانکهایی که قصد ورود به این رقابت را دارند باید ربا را به صورت کلی و جزئی از فعالیتهای خود حذف کنند.
وی افزود: پیشنهاد میشود برای حرکت در راستای بانکداری اسلامی چند نکته شامل اینکه پیشنیازهای اصلاح عملیات بانکداری بدون ربا کدامند، حلقههای مفقوده عملیات بانکداری بدون ربا کدامند، قانون عملیات بانکی بدون ربا در چه زمینهای باید گسترش یابد و در چه زمینههایی باید منقبض شود؟ مورد توجه قرار گیرد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: در حوزه بازنگری قانون باید گفت که پیشنویس اصلاح قانون بانکداری در بانک مرکزی تدوین شده است و کارگروه اصلاح قانون بانکداری مجلس کار مبارکی را شروع کرده است لذا میتوان با همکاری مجلس این کار را انجام داد تا وفاق بیشتری در این زمینه حاصل شود.
ایشان ادامه داد: بانک مرکزی بر ضرورت بانکداری اسلامی واقف است و این را بر خود فرض میداند و راهبرد بانک مرکزی این است که حذف ربا پائینترین سطح برای ورود به بانکداری اسلامی است.
وی اظهار کرد: بانک مرکزی تربیت حقوقدانان و قضات اقتصادی متبحر را بر خود لازم میداند و از پژوهشگران میخواهم نتایج تحقیقات خود را از طریق پژوهشکده پولی و بانکی در اختیار بانک مرکزی قرار دهند.
دکتر سیف در پایان گفت: تحقق بانکداری اسلامی اولویت اصلی بانک مرکزی است و امیدوارم بانک مرکزی را در این راستا یاری دهید تا بانکداری اسلامی به عنوان یک نمونه برتر به دنیا معرفی شود.