ناآشنایی عموم مردم با بازار سرمایه به عاملی تبدیل شده که بخش عمده ای از خیرین کشور که به جامعه سنتی وابستگی دارند از ورود به صندوقهای نیکوکاری اجتناب کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه با بیان مطلب فوق در خصوص جایگاه صندوقهای نیکوکاری در کشور گفت: صندوقهای نیکوکاری در کشور به دو دلیل اصلی برای عموم مردم و مشخصاً افراد نیکوکار معرفی نشده در نتیجه جایگاهی که شایسته آن باشد در عرصه امور خیریه به دست نیامده است.
محمد طحانی درباره این دو عامل گفت: یک عامل اصلی کوچک بودن بازار سرمایه است. از آنجایی که فعالان این بازار به نسبت کل جامعه جمعیت کمتری هستند، همین امر باعث معرفی نشدن این صندوقها شده است. عامل دیگر به خود جامعه نیکوکاری برمیگردد، از آنجایی که این قشر عموماً قشر سنتی جامعه هستند اساساً با سبک و سیاق کمک به صندوقهای نیکوکاری کنار نمیآیند.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به تلاشهایی که برای معرفی صندوقهای نیکوکاری انجام شده است، اظهار داشت: صندوقهای نیکوکاری با هدف مشخص شدن جامعه هدف نیکوکاری و نوع نیکوکاری طراحی شد است اما این میزان دقت هم نتوانست تأثیر چشمگیری در معرفی این صندوقها به جامعه نیکوکار بگذارد.
او با اشاره به رکن اجرا در این صندوق ها افزود: در این صندوقها هم باید افراد نیازمند صریحاً مشخص و معرفی شوند و هم مشخص شود کمکها به طور دقیق برای چه موردی جمعآوری شده است. رکن اجرا تمام این موارد را پیگیری می کند تا خطا و اشکالی صورت نگیرد.
مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه دراین باره توضیح داد: به عنوان مثال در یک صندوق برای کودکان بیسرپرست بهزیستی تعیین میشود هزینه تحصیلی کودکان دبستانی از طریق این صندوق تأمین شود. بدین ترتیب هیچ فردی جز این کودکان از درآمدهای صندوق استفاده نمیبرد علاوه بر این هیچ هزینه جز هزینه تحصیل کودکان دبستانی نباید از درآمدهای صندوق تأمین شود.
طحانی در ادامه خاطرنشان کرد: صندوقهای نیکوکاری علاوه بر این نظم و دقت که فراتر از هرگونه موسسه خیریه است امکانات ویژهای را هم برای نیکوکاران طراحی کرده تا افراد مختلف با هر سطح و میزان تمایل به فعالیت نیکوکاری بتواند از این فرصت خداپسندانه بهره ببرند.
او درباره آپشندار کردن خدمات صندوقهای نیکوکاری گفت: برای شکلگیری اعتماد و اطمینان خیرین به صندوقهای نیکوکاری تصمیم گرفته شد این صندوقها امتیازات و خدمات مختلفی را در دل خود داشته باشند به عنوان نمونه فردی میخواهد اصل پولش برای خودش باشد و فرع آن را ببخشد یا اینکه اصل پول برای خودش باشد سود تا 15 درصد هم برای خودش باشد و مازاد سود 15 درصد را ببخشد. در صندوقهای نیکوکاری گزینهها و انتخابهای متعددی در اختیار افراد با سطوح مختلف نیکوکاری تعریف شده است.
این کارشناس بازار سرمایه درباره حمایت ارگان ها و نهادها از صندوقهای نیکوکاری گفت: تاکنون 7- 8 صندوق نیکوکاری برای موارد مختلف راه اندازی شده است اما هیچ کدام تاکنون به طور قابل قبولی از طرف مردم و نهادها حمایت نشدهاند.
او گفت: صندوق نیکوکاری که شرکت ما طراحی کرد به پیشنهاد سازمان بهزیستی بود. سازمان بهزیستی دغدغه داشت که پولهایی که وارد این سازمان میشود، خرج روزمره نیازمندان شود و به درستی مورد مدیریت قرار نگیرد. برای همین پیش ما آمدند و گفتند با وجود پتانسیلی که بورس دارد این مبالغ در قالب صندوق به شما داده شود تا با حفظ اصل پول سود این پولها صرف مخارج بهزیستی شود بدین ترتیب هم باقیات و صالحات برای افراد نیکوکار می شود هم بهزیستی میتواند برای سالیان سال از سود کمکها بدون دست خوردن به اصل پول بهرهمند شود.
طحانی ادامه داد: اما با وجود تلاش سازمان بهزیستی و برگزاری چندین مراسم و گردهمایی برای معرفی این صندوق و کارکردهای آن در شهرهای مختلف اما هیچ کدام از افرادی که بانی جمع شدن چندین میلیارد پول به بهزیستی شدند حاضر به پول ریختن در این صندوق نشدند و در نهایت بهزیستی مجبور شد خودش مبلغی را در حساب صندوق بریزد که صندوق بدون پول نماند.
مدیر عامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه در بخش پایانی گفتگو با سنا با تأکید بر بیاعتمادی مردم به این صندوقها گفت: این در حالی است که پولی حلالتر از پول بازار سرمایه که از دل تولید حاصل میشود وجود ندارد و در عین حال هیچ شبکه و موسسه خیریهای به قدر صندوقهای نیکوکاری تحت نظارت نیست.
او با اشاره به نظارت دقیق سازمان بورس بر این صندوق ها گفت: علاوه بر نظارت دقیق سازمان بورس این صندوقها دارای حسابرس هستند و باید حساب و کتاب صندوق ها را شفاف اعلام کنند.
طحانی با بیان اهمیت این صندوقهای نیکوکاری گفت: برای اینکه این صندوقها جایگاه خود را در بین خیرین و نیکوکاران کشور پیدا کند باید کار فرهنگی بسیار قوی و در عین حال مداوم صورت بگیرد و گرنه بخش خصوصی مانند شرکتهای مشاور سرمایهگذاری به تنهایی نمیتوانند از پس این کار بر بیایند.