مدیرکل روابط عمومی بانک دی همزمان با برگزاری نخستین همایش نقش روابط عمومی در صنعت بانکداری در مقالهای به تشریح و تببین مسئولیت اجتماعی شرکتی در صنعت بانکداری پرداخت.
به گزارش اداره کل روابط عمومی بانک دی در مقاله ابراهیم صفرلکی رییس شورای سیاستگذاری همایش که با همکاری دکتر علیرضا امیدوار (عضو هیأت مدیره مرکز ترویج حاکمیت و مسئولیت شرکتی( تدوین شده است، حرکت به سمت مسئولیت اجتماعی شرکتی در صنعت بانکداری کشور مورد کنکاش قرار گرفته است.
در مقدمه مقاله با اشاره به رشد و توسعه بنگاهها در سطح جهانی و افزایش نگرانی عمومی و کاهش اعتماد نسبت به نحوه فعالیت بنگاهها آمده است: «در مجمع جهانی توسعۀ پایدار (WBCSD) که در ماه سپتامبر سال 2002 برگزار شد، نظارت و بررسی اثرات عملکردی کسب و کار بنگاهها، مبارزه با فقر و حفظ محیط زیست سه دغدغه اصلی عنوان شد و بنابر جمعبندی مجمع، برقراری تعامل بین بنگاهها، دولت و جامعه کلید توسعۀ پایدار بینالمللی است. بنابراین، به منظور بهرهبرداری از مزایای جهانی شدن کسب و کار بنگاهها، دولتها موظف به ارتقاء مسئولیت اجتماعی بنگاههای خود هستند.»
در این مقاله تصریح شده است که بنگاهها نقشی حیاتی در دستیابی به منافع جهانی شدن بازی میکنند و مسئولیت اجتماعی بنگاهها این امکان را فراهم میسازد تا در حین بهرهمندی از مزایای جهانی شدن بتوان تا حد امکان از آثار سوء اجتماعی و زیست محیطی فعالیت در سطح جهانی دوری جست.
همچنین در بخش دیگری از این مقاله تاکید شده است: «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتواند با الزام صدور گزارش عملکرد مسئولانۀ سالانه توسط بانکهای کشور یا وضع مقررات مرتبط با سرمایهگذاری و نحوۀ اعطای تسهیلات مالی به بنگاهها از سوی بانکها بر اساس تاثیرات اجتماعی فعالیت مورد نظر، بنگاهها را به سمت فعالیت مسئولانه سوق دهد.»
متن کامل این مقاله به شرح زیر است:
حرکت به سمت مسئولیت اجتماعی شرکتی در صنعت بانکداری کشور
دکتر علیرضا امیدوار (عضو هیأت مدیره مرکز ترویج حاکمیت و مسئولیت شرکتی)
ابراهیم صفرلکی (مدیر کل روابط عمومی بانک دی)
مسئولیت اجتماعی بنگاهها در سالهای اخیر به دغدغهای جهانی و رو به افزایش در میان دولتها و مدیران بنگاهها مبدل گشته است. حرکت به سمت مسئولیت اجتماعی در سطح جهانی از رشد جهانی بنگاهها نشأت میگیرد. رشد و توسعه بنگاهها در سطح جهانی علاوه بر کمک به رونق اقتصادی جوامع، افزایش نگرانی عمومی و کاهش اعتماد نسبت به نحوه فعالیت بنگاهها را نیز در پی داشته است. در مجمع جهانی توسعۀ پایدار[1] ((WBCSD که در ماه سپتامبر سال 2002 برگزار شد، نظارت و بررسی اثرات عملکردی کسب و کار بنگاهها، مبارزه با فقر و حفظ محیط زیست سه دغدغه اصلی مجمع را شامل شدند. بنابر جمعبندی مجمع، برقراری تعامل بین بنگاهها، دولت و جامعه کلید توسعۀ پایدار بینالمللی است. بنابراین، به منظور بهره برداری از مزایای جهانی شدن کسب و کار بنگاهها، دولتها موظف به ارتقاء مسئولیت اجتماعی بنگاههای خود هستند. بنگاهها نقشی حیاتی در دستیابی به منافع جهانی شدن بازی میکنند و مسئولیت اجتماعی بنگاهها این امکان را فراهم میسازد تا در حین بهرهمندی از مزایای جهانی شدن بتوان تا حد امکان از آثار سوء اجتماعی و زیست محیطی فعالیت در سطح جهانی دوری جست.
در مقایسه با سایر بنگاهها، بانکها نقشی کلیدی در نهادینه سازی مسئولیت اجتماعی در جوامع ایفا میکنند. نقش بانکها به عنوان تسهیلگر و محرک چرخهای اقتصاد و تجارت، به عنوان نهادهای مولد ثروت و همچنین بهعنوان فراهم آورندگان خدمات برای اجتماعات محلی، ملی و بینالمللی بیانگر اهمیت این موسسات در به جریان اندازی حرکت فکری مسئولیت اجتماعی در کل جامعه است. اگرچه صنعت بانکداری، برای مدت طولانی، بخشی با تاثیرات منفی زیست-محیطی و اجتماعی ناچیز و قابل چشمپوشی در نظر گرفته میشده است اما در سالهای اخیر، موسسات مالی به وسعت دامنۀ فعالیتهای اجتماعی و زیست-محیطی قابل اجرا در موسسات خود پی بردهاند. چرا که موسسات مالی علاوه بر نقشی که از طریق مدیریت ارزیابی اثرات عملکرد خود بر جامعه دارند، نقشی حیاتی در تشویق و انگیزش مشتریان (حقیقی و شرکتی( خود به اقدام مسئولانه و کاهش اثرات سوء اجتماعی و زیست محیطی فعالیتهای خود دارند. از آنجا که موسسات مالی نظارت و کنترل جریان سرمایه، وام دهی، تامین مالی پروژهها و سیاستها و اقدامات بیمهای را بر عهده دارند، قادرند در نحوۀ عملکرد کسب و کارهای تحت حمایت خود اعمال نفوذ نمایند. به این ترتیب، بانکها میتوانند بنگاهها را وادار به پاسخگویی در قبال مسائل و معضلات اجتماعی و زیست محیطی نمایند که ناشی از کسب و کار آنها است. به این ترتیب، عدم توجه بنگاهها به مسئولیتهای اجتماعی و عواقب عملکردی خود میتواند ریسکهای سرمایهگذاری و اعتباری چشمگیر برای آنها به همراه داشته باشد.
با توجه به آنچه ذکر شد، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان پایهگذار سیاستهای بانکی و برانگیزنده بانکها به سوی تحقق مسئولیت اجتماعی میتواند آغازگر جنبش مسئولیت اجتماعی در صنعت بانکداری و نظام بانکی کشور و پس از آن، در دیگر صنایع و بنگاهها باشد. در این راستا، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان نهاد تنظیمی و نظارتی بانکها، موظف است با ایجاد زیرساختهای لازم برای نهادینه سازی مسئولیت اجتماعی در بانکهای کشور روند مسئولیت پذیری اجتماعی را در صنعت بانکداری و در پی آن سایر صنایع کشور تسهیل و تسریع نماید. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتواند با وضع مقررات و استانداردهای عملکردی مناسب جهت نظارت بر فعالیت بانکها از جنبۀ توجه به مسئولیتهای اجتماعی به نظارت و ارزیابی بانکها بپردازد. به عنوان مثال، میتوان به برگزاری کنفرانسها و سمینارهای مربوط به مسئولیت اجتماعی در صنعت بانکداری، ایجاد کمیتههای مبارزه با رشوه، فساد مالی و پولشویی، الزام بانکها به ارائۀ گزارشهای سالانۀ مسئولیت اجتماعی، الزام شفافیت و آشکار سازی اطلاعات بانکی به ذینفعان و همچنین قرار دادن استانداردهای مناسب برای بانکها به عنوان مهمترین نهادهای سرمایهگذاری فعال در جامعه اشاره نمود. به علاوه، با توجه به اهمیت و ارزش روزافزون بانکداری اسلامی در دنیا و همچنین جلب توجه سرمایهگذاران و مشتریان به این نوع بانکداری، یکی از خطوط اصلی فعالیتهای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتواند ایجاد بانکهای اسلامی و ارائه خدمات بانکی اسلامی در سطح داخلی و بینالمللی باشد.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هر کشور نهاد سیاست گذار، ناظر و هدایت کننده جریان سرمایه گذاری در کشور است که شامل سرمایه گذاری مستقیم بانکها(شرکتهای سرمایه گذاری بانکها( و همچنین سرمایه گذاری های بنگاههای اقتصادی است.
- سرمایه گذاری بانکها: حجم بالایی از سرمایه گذاری های کشور توسط بانکها انجام می شود. به بیانی ساده تر، بانکها خود پروژه های سرمایه گذاری را تعریف می کنند. بنابراین در اختیار داشتن یک مدل و چارچوب می تواند نقشه راهی را برای بانکها بوجود آورد که در برگیرنده استانداردها و اصول مسئولیت اجتماعی است.
- سرمایه گذاری بنگاههای اقتصادی:در نتیجه اختصاص منابع مالی به پروژه های توسعه پایدار و یا عدم اختصاص آن، روند توسعه پایدار را در هر کشور مشخص می کند. امروزه بانکها متعهد می شوند تا مسئولانه عمل کردن را در راس امور تحت اختیارشان قرار دهند. برای مثال عملکرد یک بنگاه اقتصادی یا تولیدی در زمینه حفاظت از محیط زیست یک پیش شرط جهت اعطای وام به بنگاه است و در صورتی که تخلفی در این زمینه از سوی بنگاه صورت پذیرد، بانک ادامه تسهیلات را متوقف می کند.
ایجاد سینرژی و یا هم افزایی بین بانک ها و بنگاههای اقتصادی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار از دستاوردهای این حرکت است. بانک مرکزی به عنوان کل و سایر بانکها در زیرمجموعه، با اختصاص درست منابع و طرح های تشویقی/حمایتی می توانند در دراز مدت در فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تاثیر گذار باشند.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران می تواند به عنوان متولی این امر، از کلیه بانک ها و موسسات مالی و اعتباری بخواهد تا مسئولیت های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را هم در سرمایه گذاری مربوط به بانک و هم در اعطای تسهیلات به بنگاهها جهت سرمایه گذاری هایشان رعایت کنند. بانک مرکزی می تواند اصول گزارش دهی یکپارچه ای[2] را تدوین نماید تا بر اساس آن از کلیه فعالیت های سرمایه گذاری کشور تصویر واضحی داشته باشد تا بتواند در تصمیم گیری های اعطای تسهیلات به درستی عمل کند. در این سیستم گزارش دهی جهانی که شامل گزارشات سالانه بنگاهها از عملکرد اقتصادی شان است، گزارش های مربوط به جامعه و محیط زیست نیز ارائه داده می شود.
آیا سرمایهگذاران فردی و نهادی در ایران مانند شرکتهای سرمایهگذاری، صندوق بازنشستگی و بانکها هنگام تصمیمگیری برای سرمایهگذاری، علاوه بر در نظر گرفتن معیارهایی چون بازدهی مالی، سود سرمایه و ریسک به معیارهای اجتماعی و زیستمحیطی و حتی حاکمیت شرکتی توجه میکنند؟ آیا برای سرمایهگذاران ایرانی در هنگام تصمیمگیری برای سرمایهگذاری، آموزههای دینی، معیارهای اخلاقی اجتماعی و زیستمحیطی اهمیت دارد و بر تصمیمگیریشان تأثیرگذار است؟ آیا برای بانکهای کشور هنگام ارایه تسهیلات یا عقد مشارکت مدنی مهم است که در جایی سرمایهگذاری نمایند که مسئولیتهای اجتماعی و زیستمحیطی و حاکمیت شرکتی در آن لحاظ شده باشد؟ چرا که مؤسسات مالی علاوه بر نقشی که از طریق مدیریت ارزیابی اثرات عملکرد خود بر جامعه ایفا میکنند، نقشی حیاتی نیز در تشویق و انگیزش مشتریان (حقیقی و شرکتی( خود به اقدام مسئولانه و کاهش اثرات سوء اجتماعی و زیستمحیطی فعالیتهای خود دارند. این نهادهای سرمایهگذار به چه میزان در توسعه پایدار کشور نقش دارند؟ آیا بورس، بیمه و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتوانند شرکتها را از این منظر ردهبندی کرده و برای دیگر سرمایهگذاران حساس به این مسائل، نقشه راهی برای سرمایهگذاری ترسیم کنند؟ آیا دید منفی سرمایهگذاران نسبت به شرکتهایی که فعالیتهای غیرمسئولانه دارند، میتواند بر قیمت سهام این دست شرکتها تأثیر نامساعدی بگذارد؟
بانکها و مسئولیت اجتماعی
بانکها نقشی کلیدی در رونق اقتصادی هر کشور ایفا میکنند. نقش بانک به عنوان تسهیلگر و محرّک چرخهای اقتصاد و تجارت، به عنوان نهاد مولد ثروت و همچنین بهعنوان تامین کنندۀ خدمات برای اجتماعات محلی، ملی و بینالمللی حیاتی و غیر قابل انکار است. با توجه به مسئولیت عظیم بانکها در توسعۀ اقتصادی اجتماعات، چه در سطح ملی و چه در سطح بینالمللی، مسئولیت اجتماعی بانکها در مقایسه با سایر بنگاههای فعال در عرصه صنعت و اقتصاد پررنگتر است و در عین حال تاثیر مستقیم بر عملکرد مسئولانۀ سایر بنگاهها دارد. اگرچه بانکها و بازارهای مالی در معرض نوسانات بازار هستند و با مشکلاتی از قبیل بدهیهای پرداخت نشده و مسائل مربوط به ساختار ترازنامه مواجهند ولی بانکها موظفند با این مشکلات به صورت مسئولانه به مقابله بپردازند. به علاوه، بانکها وظیفه دارند در قبال مشکلاتی که برای جامعه و شهروندان اجتماعی خود به وجود میآورند، پاسخگو باشند.
در سالهای گذشته، توجه به مسئولیت اجتماعی بنگاهها به طرز چشمگیری افزایش یافته است و مسئولیت اجتماعی بنگاه از یک حسّ مسئولانۀ صرف به یک الویت غیر قابل اجتناب در دستور کار مدیران مبدل گشته است. با توجه به اینکه همواره سیاستهای بانکی در راستای سود رسانی به طبقات ثروتمند جامعه شکل گرفته است، توجه به طبقات آسیب پذیر و قشرهای کم درآمد و بیکار میتواند در تحقق مسئولیت اجتماعی بنگاهها نقش به سزایی داشته باشد. البته این گفته به معنای اعطای کمکهای خیرخواهانه به این اقشار نیست بلکه به معنای ایجاد زیرساختها و محرکهای لازم برای رشد و ارتقاء بنیادین وضعیت اجتماعی و اقتصادی جامعه میباشد. بانکها و به طور خاص بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتوانند از طریق تسریع رشد اقتصادی، ایجاد انگیزه در افراد به شناخت و درک توانمندیها و استعدادهای بالقوه خود و برانگیختن اجتماعات به حمایت و پشتیبانی از چشماندازهای مسئولانۀ خود به عنوان رهبر و پیشرو در پیادهسازی و اجرای نهضت مسئولیت اجتماعی بنگاهها در کشور عمل نمایند.
شکل گیری جنبش مسئولیت اجتماعی بنگاهها از دو عامل کلیدی ناشی میشود. اولین و مهمترین عامل، مسالۀ مربوط به تدوام کسب و کار و اثرات بلند مدت فعالیت بنگاهها بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی جوامع فعال در آنهاست. دومین عامل رشد آگاهی از نتایج و عواقب ناشی از تغییرات آب و هوای جهانی است. هیچ یک از این دو عامل به طور خاص موضوع جدیدی نیستند بلکه آنچه تازگی دارد توجه و استقبال احزاب و گروههای مختلف از این دو مقوله است.
اگرچه، صنعت بانکداری برای مدتی طولانی، به عنوان بخشی با تاثیرات منفی زیست محیطی و اجتماعی قابل چشمپوشی در نظر گرفته میشد، اما موسسات مالی در سالهای اخیر به وسعت دامنه فعالیتهای اجتماعی و زیست محیطی قابل اجرا در موسسات خود پی بردهاند. موسسات مالی علاوه بر نقشی که از طریق مدیریت و ارزیابی تاثیر عملکرد خود بر جامعه دارند، نقشی حیاتی و مهم در تشویق و انگیزش مشتریان خود به اقدام مسئولانه و کاهش اثرات سوء اجتماعی و زیست محیطی فعالیتهای خود دارند. از آنجا که موسسات مالی نظارت و کنترل جریان سرمایه، وام دهی، تامین مالی پروژهها و سیاستها و اقدامات بیمهای را بر عهده دارند، قادرند در نحوۀ عملکرد کسب و کارهای تحت حمایت خود اعمال نفوذ نمایند. مسائل و معضلات اجتماعی و زیست-محیطی میتوانند ریسکهای سرمایه گذاری و اعتباری چشمگیری به همراه داشته باشند.
از سوی دیگر، سازمانهای غیردولتی NGO( ها( به طور جدی موسسات مالی را مورد نظارت قرار دادهاند. این سازمانهای مردمی موسسات مالی را تحت فشار قرار دادهاند تا معیارهای خود در انتخاب مشتریان برای ارائه تسهیلات مالی را اصلاح کنند و از این طریق، اطمینان یابند که پروژههای مورد حمایت آنها اثرات سوء زیست-محیطی، زیانها و بیعدالتیهای اجتماعی یا سوء استفاده از حقوق انسانی را به همراه ندارند:
زیانهای زیست محیطی
زیانهای زیست-محیطی ریسکهایی برای موسسات وام دهنده به دنبال دارند که از آن جمله میتوان به ریسکهای قانونی ناشی از زیان به شخص ثالث و تاثیرات منفی آن بر ارزش وثیقه نزد بانک اشاره نمود.
برخی از گروههای ذینفع دامنۀ مسئولیتهای زیست-محیطی موسسات مالی وام دهنده را به گونهای وسعت دادهاند که حوزۀ فعالیتهای مشتریان آنها را نیز در برمیگیرد. موسسات سرمایهگذاری موظف شدهاند تا استانداردهای مرتبط با مسئولیتهای زیست محیطی را در شرایط و الزامات وام دهی و سرمایهگذاری خود ملحوظ نمایند.
زیانهای اجتماعی
در حال حاضر، در بسیاری کشورها، ارائۀ گزارش سالانۀ مسئولیت اجتماعی برای موسسات مالی به یک الزام مبدل گشته است. موسسات مالی با سطح داراییهای بیش از یک میلیارد دلار باید اطلاعاتی در زمینۀ فعالیتهای بنگاه خود در حوزههای کمکهای خیریه، مشاغل، روشهای مختلف ارائۀ خدمات مالی و گشایش و بستن شعب موسسه خود ارائه نمایند.
به عنوان مثال، از سال 2003، سه بانک بزرگ RBC Financial، CIBC و HSBC Canada به طور آشکار به اصول Equators Principle، مجموعهای از خط مشیهای داوطلبانه جهت مدیریت مسائل اجتماعی و زیست-محیطی در تامین مالی پروژهها، پیوستند. در حمایت از این خط مشیها، این بانکها با 12 موسسۀ مالی جهانی دیگر همگام شدهاند. طبق این اصول، بانکهای شرکت کننده باید از قوانین زیست-محیطی و اصول مربوط به سلامتی و بهداشت تبعیت کنند و در مورد انحرافات از این اصول دلایل کافی و قابل قبول ارائه دهند. با وجود اینکه این خط مشیها طیف وسیعی از اصول مربوط به مسئولیتهای اجتماعی بنگاهها را پوشش میدهند، اما سازمانهای غیردولتیNGOها بر این اعتقادند که این خط مشیها کافی نیستند زیرا موضوعاتی چون الزام شفافیت، دفاع از حقوق بشر و حفظ اکوسیستمهای طبیعی را در بر نمیگیرند.
بانکها از طریق ارتباط با مشتریان، کارکنان، دولتها، سازمانهای غیر دولتی و سایر ذینفعان، نقش مهمی در فرهنگ سازی و نفوذ در افکار و رفتار سایرین در رابطه با دو معضل جهانی توسعه پایدار و حفظ محیط زیست ایفا مینمایند. نقش بانک به عنوان نهاد تاثیر گذار بر فعالیت سایر بنگاهها باید مبنای سایر فعالیتها و استراتژیهای در پیش گرفته شده توسط بانک قرار گیرد. به بیان دیگر، در نهادینه سازی مسئولیتهای اجتماعی در سایر بنگاههای کشور بانکها نقش رهبر و پیشرو را بر عهده دارند.
توجه به وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور و حفظ محیط زیست برای نسلهای آینده انعکاس دهندۀ تکامل تفکر استمرار کسب و کار[3] و نیاز به داشتن تفکر ارزیابی عملکرد بنگاه به صورت کوتاه مدت است. این طرز تفکر تاکید را از یک تمرکز نسبتا میان مدت به مدیریت ریسکهای اجتماعی، اخلاقی و زیست-محیطی به سمت نوعی از رهبری مستمر و فعال هدایت میکند. نوعی از رهبری که به شناسایی و استفاده از فرصتهای تجاری برخاسته از توجه مستمر به تاثیر عملکرد بنگاه بر جامعه میپردازد. تدوام کسب و کار همچنین به معنای ایجاد یک جامعه یکپارچه و عادلانه از طریق مقابله با چالشهایی همچون انحصار مالی[4] است.
در راستای دستیابی به اهداف ذکر شده، بانکها میتوانند از طریق عملکرد خود تغییری چشمگیر و اثرگذار بر سایر کسب و کارها و در نهایت جامعه داشته باشند. برخی از این اقدامات به شرح زیر است.
۱. برقراری ارتباط و جلسات مذاکره با ذینفعان جهت تعیین و الویت بندی سیاستهای مسئولانه،
توجه به ذینفعان و برقراری ارتباط با آنان در خصوص موضوعات مورد توجه آنان و استفاده از این ارتباط به منظور آگاه سازی آنان از دستور کار بانکداری مسئولانه و الویت گذاری این اقدامات میتواند درشناسایی و تحقق اهداف مسئولانه تاثیر مهمی داشته باشد.
۲. از بین بردن انحصار مالی [5]
انحصار مالی معضلی است که در همه جوامع در حال توسعه و توسعه یافته مشاهده و تجربه شده است. بنا بر گزارش سازمان ملل، بیش از 2.7 میلیارد نفر که رقمی بیش از نیمی از جمعیت کشورهای در حال توسعه است، روزانه با درآمدی کمتر از 2 دلار زندگی مینمایند. بانکها به عنوان مهمترین نهادهای مالی تاثیرگذار میتوانند از طریق حمایت مالی از پروژههای افزایش توان مالی، ارائه مشاوره مالی و سرمایهگذاری، بهبود دسترسی به پساندازها و همکاری مشترک با سایر نهادهای مالی از قبیل اتحادیههای اعتباری و موسسات میکروفاینانس که اغلب در ارتباط نزدیکتری با اقشار محروم جامعه هستند، معضل جهانی انحصار مالی را به عنوان یک هدف بلندمدت مورد چالش و مقابله قرار دهند. برخی از اقدامات قابل انجام در این راستا به شرح زیر هستند:
· آموزش و توصیههای مالی
· ایجاد دسترسی بانکی
· میکروفاینانس
· تامین و پشتیبانی مالی
۳. توجه به محیط زیست،
بانکها به عنوان نهادهای اجتماعی بزرگ موظفند در پایهگذاری و اجرای سیاستهای مربوط به حفظ و مراقبت از محیط زیست به صورت مسئولانه مشارکت نمایند.
۴. توجه به تشکلهای مردمی و غیر انتفاعی NGOها [6]
بانکها با برخورداری از دانش و تخصص در مدیریت مالی میتوانند بزرگترین تاثیر را در رابطه با تشکلهای محلی و بهبود وضعیت اقشار کم درآمد و محروم ایفا نمایند. به علاوه، توجه به تشکلها و برقراری ارتباط مناسب و تنگاتنگ با آنها میتواند در جذب افراد توانمند و نخبه به عنوان نیروی انسانی بنگاه موثر باشد. برخی از اقداماتی که در این راستا میتوان انجام داد، به شرح زیر هستند:
ارائه راهکار برای کمک به استقلال مالی و افزایش اعتبار اقشار کمدرآمد و محروم
تقویت و ارتقاء سطح تشکلهای محلی درگیر با بانک
تشویق و انگیزش کارکنان در تحقق آرمانهای خیرخواهانه و مسئولانۀ خود در راستای کمک به بنگاهها و موسسات خیریه
۵. توجه به کارکنان،
از آنجا که نیروی انسانی بدنۀ اصلی هر سازمان را تشکیل میدهند، دقت در انتخاب کارکنان نقشی تعیین کننده در کیفیت خدماتی که بانکها ارائه میدهند خواهد داشت. توجه به گروههای مختلف اجتماعی از جنبۀ سن، جنسیت، نژاد و فرهنگ و اعمال نکردن تبعیض جنسی و نژادی در انتخاب و نگهداری کارکنان بخش مهمی از مسئولیت اجتماعی بنگاه را به خود اختصاص میدهد.
برخی نمونه های موفق بانکها به شرح زیر است:
دویچه بانک آلمان، برنده جایزه توسعه پایدار در سال 2012 ، کار داوطلبانه کارکنان در سال 2011 ، فعالیت های خیرخواهانه در سال 2010و حقوق بشر در سال 2009 .
بانک دوحه برای دومین بار و طی 2 سال پیاپی،برنده جایزه توسعه پایدار در سال های 2010-2011، بهترین بانک سبز در سال 2008 ، جایزه رهبری محیط زیست در سال 2008.
بانک صنعتی چین برنده جایزه نوآوری در بانکداری سبز در سال 2008.
بانک اسلامی شارجه واحدی را برای اجرای فعالیت های CSR افتتاح کرده است و پروژه های مرتبط با CSR را تعریف و اجرا می کند.
مورد کاوی مسوولیت اجتماعی شرکتی در چند بانک بین المللی
س. پروژه کرم شب تاب: این پروژه که در ابتدای سال 2012 کلید خورده است یک سکوی آنلاین فراهم میکند که دانشجویان نزدیک به فارغالتحصیلی از طریق آن فرصت مییابند با اندیشمندان نامدار، برندگان جایزه نوبل و همچنین حامیان مالی ارتباط برقرار کنند. این پروژه به مشارکت کنندگان اجازه میدهد ایدهها و خلاقیتهای خود را با یکدیگر در میان بگذارند و انجمنی[7] فراهم میکند که در آن افراد میتوانند به مباحثههای سازنده بپردازند. کردیت سویس یکی از بنیانگزاران این پروژه است و سه مسابقه مقاله در 2012 برگزار کرده است که اولین آنها مسابقه رهبران نوظهور در ژانویه 2012 بود. 3 داوطلب اول به کنفرانس سرمایه گزاری آسایی در هنگ کنگ دعوت شدند.
ب. برنامه سرمایه گزاری موثر: 10 سال فعالیت در زمینه اقتصاد خرد: برنامه سرمایه گزاری موثر پیش از هر چیز در زمینه اقتصاد خرد فعالیت میکند. این سرمایه گزاریها معمولا مختص کسانی هستند که به لحاظ اقتصادی دچار مشکل هستند و در کشورهای در حال توسعه به سر میبرند. این افراد به این وسیله از وامهای کوچک، بیمه و دیگر محصولات و خدمات مالی بهرهمند میشوند در نتیجه آنها هم میتوانند کسب و کارهای کوچک به راه بیندازند و از حداقل معیشت برخوردار گردند. 2012 دهمین سالگرد فعالیت سویس کردیت در زمینه اقتصاد خرد بود. اقتصاد خرد همچنین یکی از راههای موثر برای رسیدن به اهداف توسعه هزاره سازمان ملل میباشد.
تعهدات اقتصاد خرد در این بانک اولین بار در سال 2002 آغاز گردید. این بانک در سال 2002 در بنیانگزاری یک شرکت سرمایه گزاری اجتماعی با عنوان سرمایه گزاری مسئولیت اجتماعی در زوریخ مشارکت نمود. در طول دههای که گذشت سویس کردیت همکاریهای مستحکمی در این زمینه شکل داده است و علاوه بر ایجاد مزایای اجتماعی و زیست محیطی، راههای خلاقانهای برای تولید سود مالی یافته است. تا به امروز بیش از 2.2 ملیون نفر در انتهای هرم درآمدی با استفاده از این ابتکار عملها از خدمات مالی این بانک بهرهمند شدهاند.
کردیت سویس همچنان خلاقیتها و ابتکار عملهای خود را با مهارت و تخصص و منابع خود میآمیزد تا برای مشتریان خود، موسسات اقتصاد خرد و صاحبان بنگاههای کوچک ارزش ماندنی ایجاد کند و در نهایت فرصتهای مالی را برای همه انسانها ممکن سازد. تقریبا دو سوم جمعیت دنیا همچنان از دسترسی به خدمات مالی محروم هستند و بانک کردیت سویس به دنبال بهبود این وضعیت میباشد.
کسانی که در ته هرم درآمدی قرار دارند احتیاجات مختلفی دارند که از خدمات مالی هم فراتر میرود و در نتیجه کردیت سویس اهداف دیگر نظیر تولید محصول، پژوهش و ظرفیت سازی در زمینههای و حوزههای جدید و تازه مثل آموزش، کشاورزی، تغذیه و سلامت و انرژی را نیز مد نظر قرار داده است. موسسه پژوهشی کردیت سویس و بنیاد سکواب برای کارآفرینی اجتماعی مقالهای در این زمینه با عنوان " بازتعریف سود توسط کارآفرینی اجتماعی" منتشر کردهاند، این مقاله در مجمع جهانی اقتصاد در داوس در سال 2012 ارایه گردید.
ب. دنیا واقعا چه جور جایی است؟
در سال 2010 تعداد 28 نفر داوطلب از 11 شرکت گروه لویدز با دبستان کرایست چرچ در تاور هملتز برای طراحی یک دفترچه راهنمای مصور بانک لویدز همکاری کردند. ای دفترچه راهنمای مصور بخشی از یک پروژه پرورش خلاقیت است که با همکاری سازمان خیریه آموزشی گای فاکس هیستوری اجرا میشود.
بچهها از این طریق به لویدز دعوت شدند تا با نقاشی، تور گردشی و سوال و جواب با کارکنان، درباره بیمه و عملکرد لویدز بیشتر بدانند. بچهها در نقاشی و طراحی اولین اثر اجتماعی لویدز کمک کردند. این اثر یک کتاب جیبی با عنوان "دنیا واقعا چه جور جاییست: بیمه در لویدز لندن" است. این کتاب در میهمانی تابستانه سال 2010 معرفی شد. بچهها نیز در این مهمانی شرکت کردند و همراه با ریچارد وارد، مدیر عامل مجموعه، به امضای کتاب پرداختند. از آن زمام تا کنون این کتاب بسیار موفق بوده است و در همه جای دنیا مشتری داشته است. لویدز قصد دارد از این کتاب به عنوان بخشی از برنامه آموزش مهارتهای پولی و مالی در دبستانهای تاور هملت استفاده کند.
پروژه گای فاکس هیستوری، یک موسسه آموزشی خیریه در لندن است که تاریخ را با کارگاههای هنری و متنوع به بچههای سنین مختلف آموزش میدهد.
۱. بانک استاندارد چارترد
الف. فعالیتهای داوطلبانه: بانک استاندارد چارترد یک بانک بین المللی است که شعبه مرکزی آن در انگلستان قرار دارد. این بانک همواره کارکنان خود را به انجام فعالیت های داوطلبانه تشویق میکند تا با تخصص خود به اجتماعی که در آن کار میکنند نفع برسانند. هر کارمند در سال از 3 روز مرخصی با حقوق برای کار داوطلبی برخوردار است که از تعداد مرخصیهای رسمی وی چیزی کم نمیکند. در سال 2012 رکورد روز داوطلبی در میان کارکنان این بانک به 86300 روز رسیده است که نسبت به سال قبل 31% افزایش داشته است و از تعداد هدف بانک که 70000 روز بوده هم تجاوز کرده است.
ب. برنامه های اجتماعی:
یکی دیگر از برنامههای بانک استاندارد چارترد "بینایی به مثابه باور" است. برنامه "بینایی به مثابه باور" کمپینی جهانی برای جلوگیری از نابینایی قابل اجتناب است. این کمپین بین سال های 2003 تا 2012 تعداد31 ملیون نفر را تحت پوشش قرار داده است. در سال 2012 این کمپین به دستاوردهای جدیدی در زمینه کسب منابع مالی رسیده است و بیش از 55 ملیون دلار سرمایه جمع کرده است و به نیمه راه هدف خود که کسب 100 ملیون دلار تا سال 2020 بوده، رسیده است. همچنین 6 پروژه جامع مراقبت از بینایی در هشت کشور مختلف هم راه اندازی کرده است.
در کل بانک 20 ملیون دلار به این کمپین کمک کرده است. در 20 شهر در جاهای مختلف دنیا از این 20 ملیون برای مراقبت بهداشتی و پزشکی از چشم استفاده میشود. از آنجا که در کشورهای فقیر و در حال توسعه نرخ نابینایی بسیار بالاتر از بقیه کشورهاست و بسیاری از این نابینایی ها قابل اجتناب هستند بانک با کمک به بهداشت چشم و چشم پزشکی با این نابینایی ها مبارزه می کند. مثلا 16 مرکز بینایی در بمبئی راه اندازی شده است که یکی از آنها درست در وسط یکی از محلات زاغه نشین قرار دارد.
در فیلیپین مهم ترین دلیل نابینایی کمبود ویتامین آ است. 70% از بچههایی که از کمبود ویتامین آ نابینا میشوند در طول یکسال بعد میمیرند. بانک اچ اس بی سی کمک کرده است که مراکز درمانی فیلیپین در میان افرادی که کمبود ویتامین آ دارند مکملهای حاوی این ویتامین توزیع شود و به صورت موازی برنامههای آموزشی در این زمینه ارایه میکند.
معیارهای انتخاب این بانکها حرکت آنها در مسئولیت اجتماعی شرکتی در زمینه های بانکداری سبز[8]، کار داوطلبانه [9]، آموزش، بهداشت، حقوق بشر، فعالیت های بشردوستانه و همکاری در پروژه های مبارزه با چالش های موجود در جامعه بوده است.
نهادینه سازی مسئولیت اجتماعی در صنعت بانکداری ایران
با توجه به اهمیت مسئولیت اجتماعی بنگاهها در عرصۀ ملی و بینالمللی و با توجه به روند اجتناب ناپذیر جهانی شدن، صنعت بانکداری کشور ملزم است به منظور ارتقاء وضعیت اقتصادی و وجهۀ سیاسی کشور در سطح بینالمللی و به منظور جلب اعتماد و حمایت سرمایهگذاران داخلی و خارجی، حرکت به سوی مقولۀ جهانی سرمایهگذاری و وام دهی مسئولانه را در دستور کار خود قرار دهد.
در این راستا، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان نهاد تنظیمی و نظارتی بانکها، موظف است با ایجاد زیرساختهای لازم جهت نهادینه سازی مسئولیت اجتماعی در بانکهای کشور روند مسئولیت پذیری اجتماعی را در صنعت بانکداری و در پی آن سایر صنایع کشور تسهیل و تسریع نماید. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتواند با وضع قوانین و استانداردهای عملکردی مناسب برای نظارت بر فعالیت بانکها از جنبۀ توجه به مسئولیتهای اجتماعی به نظارت و کنترل بانکها بپردازد. به عنوان مثال، میتوان به برگزاری کنفرانسها و سمینارهای مربوط به مسئولیت اجتماعی در صنعت بانکداری، ایجاد کمیتههای مبارزه با رشوه، فساد مالی و پولشویی، الزام ارائۀ گزارشهای سالانۀ مسئولیت اجتماعی برای بانکها، الزام شفافیت و آشکار سازی اطلاعات بانکی به ذینفعان و همچنین قرار دادن استانداردهای مناسب برای بانکها به عنوان مهمترین نهادهای سرمایهگذاری فعال در جامعه اشاره نمود. به علاوه، با توجه به اهمیت و ارزش روزافزون بانکداری اسلامی در دنیا و همچنین جلب توجه سرمایهگذاران و مشتریان به این نوع بانکداری، یکی از خطوط اصلی فعالیتهای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتواند ارائۀ خدمات بانکی اسلامی در سطح داخلی و بینالمللی باشد.
سرفصل اقدامات لازم برای تحقق مسئولیت اجتماعی بنگاهها
به منظور دستیابی به اهداف فوق و در راستای پیاده سازی مسئولیت اجتماعی بنگاهها به صورت زیربنایی و در سطوح مختلف میبایست اقدامات زیر انجام گیرد:
سطح نظری و مفهومی
به منظور تحقق اهداف مسئولیت اجتماعی، ابتدا باید نظریات و تئوریهای مربوط به مسئولیت اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین، از جنبۀ واژگان، با توجه به وجود واژههای مشابهای چون Corporate Governance، Ethics، Sustainability و Corporate citizenship، باید واژۀ مناسب انتخاب و وارد ادبیات مدیریت شود.
سطح کلان قانونگذاری و سیاستگذاری
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ، به عنوان نهاد ناظر بر صنعت بانکداری کشور، میتواند، با وضع مقررات لازم، صنعت بانکداری و در پی آن سایر صنایع را به سمت فعالیت مسئولانه هدایت نماید. به عنوان مثال، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتواند با الزام صدور گزارش عملکرد مسئولانۀ سالانه توسط بانکهای کشور یا وضع مقررات مرتبط با سرمایهگذاری و نحوۀ اعطای تسهیلات مالی به بنگاهها توسط بانکها بر اساس تاثیرات اجتماعی فعالیت مورد نظر، بنگاهها را به سمت فعالیت مسئولانه سوق دهد. علاوه بر اعمال نظرهای قانونی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میتواند با ایجاد مکانیزمهای انگیزشی به تحقق هر چه بهتر مسئولیت اجتماعی در بنگاهها اقدام نماید. در این راستا، برخی از اقدامات مقرراتی-انگیزشی قابل اجرا توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر هستند:
· تشویق به ارائه راهکارهای نوآورانه، توجه به توسعه مستمر و ارائه برترین شیوۀ کسب و کار مسئولانه در صنعت بانکداری
· ایجاد کمیتهها و پایگاههای مبارزه با رشوه، فساد مالی و پولشویی
· قرار دادن استانداردهای عملکردی مرتبط با مسئولیت اجتماعی در بانکها
· الزام ارائۀ گزارشهای سالانۀ مسئولیت اجتماعی برای بانکها
· الزام بانکها به شفافیت و آشکار سازی اطلاعات بانکی به ذینفعان
سطح عملیاتی
به منظور تحقق و پیاده سازی مسئولیت اجتماعی در بنگاههای کشور و خصوصا بانکها لازم است دو خط مطالعاتی ترسیم گردد. نخست، با بررسی روند تکاملی مسئولیت اجتماعی بنگاهها در کشورهای توسعه یافته و نحوه پیاده سازی و تحقق اهداف مسئولانه آشنایی لازم با این حوزه به عمل آید. پس از آن، با انجام مطالعه در مورد وضعیت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و همچنین وضعیت صنعت بانکداری در داخل کشور در مورد چگونگی پیاده سازی این اقدامات تصمیم گیری لازم به عمل آید.
محورهای اصلی مسئولیت اجتماعی
به منظور نهادینه سازی مسئولیت اجتماعی در بانکهای کشور مسائل محوری زیر باید مورد بررسی قرار گیرند:
·اهمیت مسئولیت اجتماعی بنگاه و مفاهیم مشابه در نظام بانکداری بینالمللی
·بررسی ابعاد مختلف مسئولیت اجتماعی در ارتباط با بانکداری ملی و بینالمللی و درجه اهمیت آنها
o سرمایهگذاری مسئولانه [10]
o میکروفاینانس[11] و بهبود وضعیت خدمات مالی برای طبقات محروم جامعه
o مبارزه با پولشویی [1۲]
o فساد مالی و اداری
o شفافیت در عملکرد مدیران
· مروری بر گذشته و وجود مسئولیت اجتماعی در نظام بانکی کشور
· مروری بر تحولات مسئولیت اجتماعی بنگاهها در بانکداری منطقهای و جهانی
·تبیین چشمانداز مسئولیت اجتماعی برای بانکهای کشور از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
o الزام بانکها به ارائۀ گزارشهای سالانۀ مسئولیت اجتماعی
o الزام آشکارسازی و ایجاد شفافیت در نظام بانکی کشور
[1] World Summit on Sustainable Development
[2] Integrated Reporting Initiative
[3] Sustainability
[4] Financial Exclusion
[5] Financial Inclusion
[6] Communities
[7] Forum
[8] Green Banking درنظر گرفتن تاثیرات مربوط به محیط زیست و جامعه در سرمایه گذاری بانکها و همچنین چگونگی اعطای وام
[9] Employee Volunteering کار داوطلبانه کارکنان یک شرکت در جهت رفع یک چالش یا نیاز در جامعه
[10] Socially Responsible Investment
[11] Microfinance
[12] Money laundering