رسول خوانساری (کارشناس پژوهشی)
شاخص توسعه مالی اسلامی (IFDI)، سنجهای یکپارچه است که ارزیابی جامعی از صنعت مالی اسلامی در همه بخشهای آن انجام میدهد. این شاخص در یک همکاری راهبردی بلندمدت بین شرکت اسلامی توسعه بخش خصوصی (ICD)، به عنوان یکی از زیرمجموعههای بانک توسعه اسلامی (IDB) و موسسه تامسون رویترز، از سال ۲۰۱۳ تاکنون منتشر میشود و در حال حاضر ۱۲۰ کشور (شامل کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و کشورهای غیراسلامی ارائهدهنده خدمات مالی اسلامی) را پوشش میدهد.
شاخص توسعه مالی اسلامی شامل پنج بخش اصلی است که عبارتاند از: توسعه کمی، دانش، مسئولیت اجتماعی، حاکمیت و آگاهسازی. هر یک از این بخشها دارای زیرمجموعههایی است که در هر یک از آنها، معیارهای گوناگونی برای سنجش میزان توسعه صنعت مالی اسلامی در هر کشور در نظر گرفته شده و سرانجام در یک شاخص واحد تجمیع میشوند.
در بخش «دانش» مربوط به این شاخص، دو زیرشاخص «آموزش» و «پژوهش» ارزیابی میشود. در زیرشاخص آموزش، «تعداد موسسات برگزارکننده دورههای آموزشی مالی اسلامی» و «تعداد موسسات ارائهدهنده مدارک تحصیلی مالی اسلامی»، به عنوان معیار در نظر گرفته شده و در زیرشاخص پژوهش نیز «تعداد نشریات در زمینه مالی اسلامی طی سه سال گذشته» و «تعداد مقالات منتشر شده در زمینه مالی اسلامی طی سه سال گذشته» به عنوان معیار مد نظر قرار میگیرند.
طبق گزارش موسسه تامسون رویترز، متوسط شاخص دانش در سال ۲۰۱۶، مقدار ۸ بوده است. بیشترین مقدار این شاخص مربوط به مالزی با عدد ۲۰۰ است و پس از آن، کشورهای اردن و تونس به ترتیب با مقادیر ۶۹ و ۶۱ در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. مقدار شاخص دانش برای کشور ایران، ۱۵ میباشد که هرچند از متوسط جهان وضعیت بهتری دارد ولی در مقایسه با کشورهای پیشرو در مالی اسلامی جایگاه مطلوبی ندارد و رتبه هفدهم را به خود اختصاص داده است.
همچنین در حوزه آموزش، متوسط شاخص جهانی در سال ۲۰۱۶، عدد ۸ را نشان میدهد. در این زمینه نیز مالزی، اردن و امارات به ترتیب با مقادیر ۱۰۱، ۹۰ و ۵۸ در رتبههای اول تا سوم قرار دارند. مقدار این شاخص برای ایران، عدد ۱۴ است. در حوزه پژوهش نیز امتیاز ایران عدد ۱۶ است. این در حالی است که متوسط شاخص پژوهش مالی اسلامی در جهان عدد ۷ است و کشورهای مالزی، تونس و بحرین به ترتیب با مقادیر ۳۰۰، ۹۵ و ۵۱ بالاترین جایگاه را در زمینه پژوهش داشتهاند.
به نظر میرسد یکی از دلایل پایین بودن جایگاه ایران در زمینه دانش بانکداری و مالی اسلامی، ضعف در ارائه مقالات و پژوهشهای مالی اسلامی کشور در سطح بینالمللی و نیز کمبود دورههای آموزشی مالی اسلامی در سطح استانداردهای بینالمللی است. در واقع، هرچند ممکن است فعالیتهای آموزشی و پژوهشی گوناگونی در زمینه مالی اسلامی در ایران انجام شود، ولی کمرنگ بودن حضور ایران در عرصه بینالمللی دانش مالی اسلامی موجب شده تا جایگاه مناسبی به ایران تعلق نگیرد. در این راستا پیشنهاد میشود به منظور ارتقای جایگاه ایران در زمینه دانش مالی اسلامی موارد ذیل از سوی بانک مرکزی، وزارت علوم و سایر سیاستگذاران، در حوزه نظری و عملی مد نظر قرار گیرد:
· برگزاری دورههای نظری و عملی آموزشی اعطای گواهینامههای حرفهای در زمینه مالی اسلامی با همکاری موسسات بینالمللی همچون هیئت خدمات مالی اسلامی (IFSB)، موسسه پژوهش و آموزش اسلامی (IRTI) و غیره.
· طراحی و اجرای دورههای تحصیلی به ویژه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در زمینه مالی اسلامی با رویکرد بینالمللی.
· راهاندازی مراکز آموزش و پژوهش تخصصی مالی اسلامی در سطح استانداردهای بینالمللی از سوی نهادهای متولی نظام مالی کشور همچون بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار و یا بینالمللی شدن موسسات موجود.
· حمایت جدی مادی و معنوی از انتشار گزارشها، مقالات و نشریات انگلیسی در سطح بینالمللی در زمینه مالی اسلامی از سوی مراکز آموزشی و پژوهشی و نهادهای متولی نظام مالی کشور.
· در نظر گرفتن مشوقهای مالی و غیرمالی برای اساتید، دانشجویان و پژوهشگران به منظور انتشار آثار در زمینه مالی اسلامی به زبانهای انگلیسی و عربی.
در پایان لازم به ذکر است که در حال حاضر، بسیاری از کارهای پژوهشی در خور توجه در زمینه بانکداری و مالی اسلامی در کشور ارائه میشود که به دلیل مطرح نشدن آنها در سطح بینالمللی، تاثیر کافی در شناساندن جایگاه کشور در صنعت مالی اسلامی بینالمللی را ندارد. از این رو، مناسب است که متولیان امر پژوهش در حوزه اقتصاد و مالی و به ویژه در زمینه بانکداری و مالی اسلامی، سازوکار مناسبی نیز برای عرضه محصولات داخلی به زبان انگلیسی در سطح استانداردهای بینالمللی فراهم سازند.
منبع: خبرگزاری ایبِنا