به گزارش سایت خبری gulfnews، پیشبینی میشود شاخصهای سودآوری بانکهای اسلامی امارات متحده عربی در سال جاری از طریق کاهش هزینههای تأمین مالی بهبود یابد. البته طبق ارزیابی آژانس Fitch، بعید به نظر میرسد که این مقدار سود به مقادیر قبلی در سالهای گذشته بازگردد. همچنین این آژانس انتظار دارد که رشد سرمایهگذاری در سال 2017 به رقم بالایی برسد اگرچه هنوز هم در مقایسه با بانکهای متعارف از وضعیت بهتری برخوردار است. به گفته Fitch، عملکرد بانکهای اسلامی امارات متحده عربی در سال 2016 علیرغم هزینههای بالاتر تأمین مالی همچنان با رشد مالی قویتری نسبت به بانکهای متعارف مواجه شده است. اگر چه اخیرا پورتفوی سرمایهگذاری بانکهای اسلامی در نتیجه وضعیت نامساعد نسبتهای مالی زیانده کاهش یافته است.
در حالی که نسبت مالی زیانده بانک مرکزی اسلامی در سال 2016 به 5 درصد افزایش یافته است. این نسبت توسط دو بانک بزرگ اسلامی امارات متحده عربی که تقریبا دو سوم از داراییهای بانکداری اسلامی را تشکیل میدهند، تقلیل یافته است و نسبت آن به 4 درصد کاهش یافته است. چهار بانک اسلامی دیگر نیز دارای فرانشینز سریع و نوین هستند و نسبتهای مالی ناشی از آن بین 5 تا 9 درصد است. به دلیل ضعف بنگاههای کوچک و متوسط، تأمین مالی از 1.1 درصد به 1.4 درصد در سال 2016 افزایش یافته است. البته تأمین مالی اسلامی به دلیل بکارگیری گستردهتر و ساختار نوآورانه محصولات منطبق بر شریعت توانسته است رشد ۱۰ درصدی را در مقایسه با سال گذشته تجربه نماید. افزایش هزینههای تأمین مالی در سال 2016، بر خلاف بسیاری از بانکها که مجددا صورتهای مالی خود را ارزیابی میکنند، بر روی حاشیه سود خالص و شاخصهای سودآوری تأثیر گذاشته است. آژانس Fitch به نقل از بشار الناتور؛ مدیر کل مالی اسلامی گفت: دلیل اصلی این افزایش، وابستگی بانکهای امارات به سپردههای مدتدار است و علت پایین بودن نقدینگی در سیستم، کاهش قیمت نفت است. البته به دلیل کنترل هزینههای بالا، نسبت سود و زیان بانکهای اسلامی تقریبا پایدار بوده است.
همچنین بانکهای اسلامی امارات متحده عربی، روند مستمر و مداوم کاهش نقدینگی را از اواسط سال 2015 تا سال ۲۰۱۶ تجربه کردهاند. میانگین نسبت سپردههای سرمایهگذاری تقریبا به میزان 95 درصد افزایش یافته است و هماکنون به بانکهای متعارف بسیار نزدیک شده است. بانکهای اسلامی تمایل دارند سطوح بالاتری از سپرده سرمایهگذاری را نسبت به بانکهای متعارف داشته باشند؛ زیرا تمرکز جزئی آنها موجب استقبال بیشتر سپردههای خرد مشتریان شده است، اگر چه این امر با انتشار بیشتر صکوک در سال 2016 کاهش مییابد.
بانکهای اسلامی امارات متحده عربی به طور کلی از طریق انتشار سرمایه اضافی و بهبود سرمایه داخلی خود نسبت به سال مالی 2016 رشد یافتهاند. با این وجود، میانگین نسبت سرمایه اصلی صندوق Fitch، بالغ بر 13 درصد در سطح پایینتری نسبت به بانکهای متعارف که حدود 15 درصد هستند، قرار دارد. با توجه به افزایش رشد مالی از سال 2012، این نسبت در مقایسه با ریسک بالای بازار کم است.
با این وجود، افزایش نسبت سرمایه در بانکهای اسلامی از 9 درصد به 20 درصد در سال 2016 چشمگیر بوده است. تأسیس هیأت شریعت متمرکز در بانک مرکزی امارات متحده عربی نیز در سال 2017 به طور رسمی اعلام شد. با توجه به اعلام شرکت Dana Gas مبنی بر عدم انطباق صکوک منتشره خود با شریعت، اعطای مجوز به هیأت شریعت متمرکز و تفویض اختیار به آن در استانداردسازی صکوک مهمتر از همیشه است. با این حال، شفافیت محدودی در زمینه اختیارات و نفوذ هیئت مدیره وجود دارد. شایان ذکر است بانکهای امارات متحده عربی که توسط آژانس Fitch ارزیابی شدهاند، هیچگونه مواجههای با صکوک منتشره توسط Dana Gas نداشتهاند.
علاقهمندان میتوانند جهت دریافت گزارش این خبر به این نشانی مراجعه نمایند.
تدوین: فرشته ملاکریمی