علی صالح آبادی، استانداردهای وضع شده در هیئت خدمات مالی اسلامی را بسیار مهم توصیف کرد و گفت: ضوابطی که در هیات خدمات مالی اسلامی وضع میشود، برای همه نهادهای ناظر فرستاده می شود و قابلیت استفاده دارد.
رئیس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار در عین حال تصریح کرد: استانداردها و ضوابطی را که IFSB وضع می کند، برای سازمان های بورس و بانک های مرکزی در کشور عضو الزامی نیست و یک حالت مشورتی و راهنما دارد ؛ به عبارت دیگر اینها صرفا مجموعه ای از راهنماهایی است که تولید میشود تا هر کشور متناسب با مقررات و ضوابطی که دارد از آن در وضع مقررات خود استفاده کند.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با بیان اینکه هسته اولیه تشکیل IFSB بانک های مرکزی بودند، افزود: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز یکی از بنیانگذاران اصلی این نهاد بوده است.
صالح آبادی در پاسخ به سوالی در خصوص محور اقدامات و همکاری های بانک مرکزی و نهاد ناظر بازار سرمایه با هیأت خدمات مالی اسلامی آموزشی IFSB گفت: حضور نهاد ناظر بازار سرمایه و بانک مرکزی، یکی در شورای مرکزی آن است که در واقع در آن عضویت دارند و سیاستهای کلان در آنجا تصویب میشود؛ یکی هم در کمیته های مختلفی است که این نهاد دارد و شاید بتوان گفت یکی از مهمترین کمیتهها، کمیته فنی آن است که ضوابط و استانداردها را وضع میکند.
وی حضور بانک مرکزی و سازمان بورس در IFSB را در سطح کمیته فنی و شورای عالی و مجامع عمومی آن دانست و گفت: اعضا با شرکت در جلسات، در تدوین استانداردها و ضوابط هم مشارکت میکنند و از آنجا که ما نیز در دهه ۸۰ عضو IFSB شدهایم طبیعتا در این حوزهها مشارکت فعال داریم.
صالح آبادی که از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ عضو کمیته فنی IFSB بوده است ، ادامه داد: IFSB نهادی است متشکل از بانک ها، بانک مرکزی و بورس ها از سراسر دنیا که در این نهاد عضویت دارند و در آنجا دستورالعملها، ضوابط و استانداردها را تنظیم میکنند و نهایتا پس از بررسی در کمیتهها به تصویب میرسانند.
عضو سابق کمیته فنی IFSB ، هدف اصلی این نهاد را توسعه استانداردهای لازم در سطح بانکی و بازارهای مالی برای تطبیق آن با شریعت اسلامی دانست و گفت: هیات خدمات مالی اسلامی، موضوعاتی همچون سرمایه، روشها، ساختارها، حاکمیت شرکتی، مدیریت ریسک و مسایل مختلف را با رویکرد اسلامی مطرح میکند و اینکه چطور بانکها و نهادهای مالی را مقاومتر و فرآیندهای آنها را مطابق رویکردهای اسلامی مطرح کند.
رئیس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه استانداردها، ضوابط و مقررات را عمدتا بانکهای مرکزی و سازمانهای بورس و بیمههای مرکزی وضع میکنند، افزود: این استانداردهایی که تعریف میشود، در اختیار نهادهای ناظر قرار میگیرد تا بتوانند از آن در فعالیتهای عملیاتی خود استفاده کنند.
به گفته صالحآبادی، در همین زمینه ظرفیت های آموزشی خیلی خوبی هم (IFSB) دارد که کشورها میتوانند استفاده کنند. حسب مورد، در دورههای آموزشی که اینها در مقاطع مختلف زمانی برگزار میکنند، از نهادهای مختلف و اعضا دعوت میکنند و در بعضی موارد اگر نهادهای مالی نیاز به آموزش های خاصی داشته باشند، میتوانند به این نهاد اعلام کنند و آنها هم فرصتی را برای آموزش اختصاص دهند.
عضو سابق کمیته فنی IFSB با اشاره به برخی خروجیها و دستاوردهای هیأت خدمات مالی اسلامی گفت: تاکنون استانداردهای مختلفی در این هیات از جمله استانداردهای مربوط به کفایت سرمایه، بحث مدیریت ریسک، حاکمیت شرکتی با رویکرد اسلامی و الزامات افشای اطلاعات در بازارهای مالی اسلامی وضع شده است.
صالح آبادی اظهار داشت: به این ترتیب، اگر مثلا ما صکوکی را منتشر میکنیم، اینکه الزامات افشای اطلاعات این صکوک در چه حد باید باشد و تا چه حد باید این اطلاعات در اختیار سرمایهگذار باشد و اینکه تا چه حد باید به ریسکها اشاره شود یا مثلا مقرراتگذاری در حوزه اسلامی فاینانس چگونه باشد و استانداردهای کفایت سرمایه و همچنین خدماتدهی در نهادهای مالی اسلامی به چه ترتیب باشد، همه در حوزه اختیارات و عملکردهای این نهاد خواهد بود.
وی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را از جمله لیدرها و موسسان اولیه IFSB دانست و گفت: هرچه ما در کمیتهها و جلسات این نهاد فعال تر عمل کنیم، در سطح دنیا نیز در توسعه ضوابط شرعی و اسلامی در نهادهای مالی موثرتر خواهیم بود.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه