ناگفته‌هایی از عاقبت طرح «اصلاح نظام بانکی»

کد خبر: 283251 چهارشنبه 29 شهریور 1396 - 9:30
ناگفته‌هایی از عاقبت طرح «اصلاح نظام بانکی»

حجت‌الاسلام دکتر محمدحسین حسین زاده بحرینی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در حاشیه بازدید از تحریریه صبح توس به گفت‌وگو با خبرنگاران این رسانه نشست.

نظر خود را راجع به ضرورت بانکداری اسلامی و همچنین بانک ها و موسسات مالی و اعتباری که مشکلاتی را در کشور به وجود آورده اند بیان کنید؟

در مجلس گذشته اصلاح نظام پولی و بانکی را دیدیم در همان اوایل یک دستور و تاکیدی از طرف مقام معظم رهبری بود که موجب شد انگیزه ام بیشتر شود سپس به آقای لاریجانی گفتم چون رهبری امر فرمودند این قضیه را جدی بگیرید؛ یک کمیته ای را به ایشان پیشنهاد کردم اعضای اقتصاددان مجلس نهم و صاحبنظران حوزه بانکداری آمدند و این کمیته درست شد.

مدت قابل توجهی جلسات کمیته برگزار شد؛ نهایتا نسخه اولیه طرح آماده شد. این نسخه را در مجلس با قید یک فوریت مطرح کردیم بسیار استقبال خوبی شد. سپس در کمیسیون جزییاتش به تصویب رسید.

از همان ابتدا دولت و بانک مرکزی مخالفت کردند گفتند که شما بگذارید ما خودمان لایحه می‌آوریم، به نظر ما استدلال خوبی بود معتقد بودم مسئولان بانک مرکزی باید این کار را انجام دهند.

اصرار من این بود که شما لایحه بیاورید چون نیاوردند مجلس ورود پیدا کرد. من با آقای قاسمی که اکنون رییس بانک پاسارگاد است صحبت می کردم وی می گفت ما سال ۶۸ بازنگری قانون را شروع کردیم از همان سال است که در حال چرخش بین بخش های مختلف است و ما هنوز لایحه نداریم.

 

علت این چرخش و دست به دست شدن چیست؟ آیا این مسئله را کم اهمیت می‌دانند یا اولویت‌های دیگری دارند؟

ممکن است یک جایی اراده ضعیف باشد یک جا اولویت را جای دیگری بدانند. ترکیبی از اینها ممکن است باشد. به هر حال محلس بعد از سی و و اندی سال از تصویب بانکداری بدون ربا و بعد از پنجاه سال از قانون پولی و بانکی ورود پیدا کرد و این طرح را در کمیسیون ها آورد٬ بانک مرکزی به عنوان نماینده دولت حاضر شد و به شدت مخالفت کرد و استدلالشان هنوز این بود که ما لایحه می اوریم. تصویب کلیات در سال ۹۴ اتفاق افتاد.

آقای سیف به عنوان نماینده دولت گفت: شما یک ماه به ما مهلت دهید ما لایحه می‌آوریم. ما تصمیم گرفتیم در کمیسیون کلیات را تصویب کنیم اما اگر در این مدت دولت لایحه اورد اصل را لایحه قرار دهیم. و طرح را بر اساس لایحه رسیدگی کنیم. اکنون حدود دو سال از آن یک ماه می گذرد و در این دو سال و نیم هم مکرر مسئولان گفتند ما لایحه می آوریم. اواخر مجلس نهم تصمیم گرفتیم این را به صورت اصل ۸۵ تصویب کنیم.

در صحن مجلس مطرح کردیم، کمیسیون را مجاب کردند آن را تصویب کند و به شورای نگهبان بفرستد. سه بار کمیسیون تشکیل شد. آقای سیف و قائم مقامشان آمدند نشستند کمیسیون به عدد نمی‌رسید.

چون پایان کار مجلس نهم بود لذا در آن مجلس منتفی شد. در شروع مجلس دهم من بلافاصله دست به کار شدم و طرح را با نمایندگان دوره دهم مطرح کردم. ۲۲۵ نفر از نمایندگان طرح را امضا کردند، به کمیسیون رفت و مجددا بانک مرکزی گفت به ما یک ماه وقت دهید. کمیسون هم گفت برای اتمام حجت ۴۵ روز با همان شرط قبلی به شما وقت می‌دهیم. تصویب شد ارجاع شد به بنده و ما کار را شروع کردیم.

در این فاصله بانک مرکزی لایحه‌ای به دولت برد اما از دولت خارج نشد و این ماند تا اخیرا که دولت لایحه‌ای را به مجلس تقدیم کرد تا بخشی از قانون پولی بانکی ۱۳۵۱ را اصلاح کند.

البته این خوب است یعنی امور نظارت بر امور بانک‌ها را اصلاح کردند ما همین میزان هم از دولت و بانک مرکزی تشکر می‌کنیم اما لایحه‌ای که دو سال و نیم پیش وعده آن را داده بودند هیچ وقت به مجلس نیامد. بنابراین ما در کمیته پول و بانک و در کمیسیون اقتصادی مصمم‌تر شدیم که این کار را انجام دهیم.

بنده چندین هزار ساعت شخصا وقت گذاشتم در همین دو هفته اخیر تعطیلات مجلس بالغ بر صد ساعت در جلسات این طرح بودم.

در حوزه علمیه قم تعداد قابل توجهی‌ روحانیون اقتصاد خوانده بسیار وقت گذاشتند و ابعاد فقهی این طرح را بررسی کردند.

تقریبا این طرح را نهایی کردیم که به زودی در صحن کمیسیون بررسی و پس از آن به مجلس می‌رود.

خبر دیگر که اولین بار است این خبر را رسانه ای می‌کنم این است که تصمیم گرفتیم طرح بانک مرکزی را نیز تهیه کنیم و ما اکنون دو طرح دادیم که در طرح بانک مرکزی و استقلال آن کارهای بسیار خوبی انجام شده؛ هدف ما این است بانک مرکزی را تبدیل به یک نهاد قدرتمند کنیم.

یکی از ایرادات جدی که به بانک مرکزی داریم و در واقع بنده شخصا بسیاری از نابسامانی‌های پولی و بانکی کشور را همین نقطه می دانم این است که بانک مرکزی ما یک بانک مقتدر نیست.

مقام ناظر باید اقتدار کافی داشته باشد اگر نداشت برخی بانک‌های دیگر پتانسیل این را دارند که اقتصاد را به هم بریزند در نتیجه بودن این بانک‌ها که باید فرصت باشند تبدیل به تهدید می‌شوند.

در دهه اخیر بانک‌هایمان از فرصت به تهدید تبدیل شدند. بسیاری از نابسامانی‌های امروز اقتصاد کشور را به این دلیل می‌دانم که بانک‌ها رها شده‌اند.

 

آیا کمیسیون اقتصادی مجلس در رابطه با وضعیت نقدینگی که چند سالی است نابسامانی پیدا کرده برنامه‌ای دارد؟

ما باید واقعیت را قبول کنیم که نظام بانکی ما حال خوبی ندارد و باید برای درمان آن سریعا چاره‌اندیشی شود. با بانک مرکزی و وزارت اقتصاد صحبت کردم به آنها عرض کردم طرح شما برای خروج از این بحران چیست؟ تا الان هیچ جوابی از دولت نگرفتیم که تدبیرشان برای خروج از این وضعیت چیست؟

بنابراین مجلس مجددا خودش دست به کار شد؛ تیمی تجهیز کردیم و ابعاد و راه‌های خروج از این وضعیت را بررسی کردیم. اکنون مجلس در شرایطی است که بتواند بسته‌ای را آماده کند که این بسته هم آسیب‌شناسی بانک‌ها را دارد و هم راه حل‌ها را. این بسته در شرف آماده شدن است و به زودی نسخه اولیه آن به ما تحویل می‌شود و پس از آن در اختیار مسئولان مجلس قرار می‌گیرد.

منبع: صبح توس