به گزارش سایت خبری economist، در شهر داکا پایتخت بنگلادش، قدیمیترین بانک خصوصی به دو بخش متعارف و اسلامی تقسیم شده است.
آبدوس ساتار، مدیر گروه اسلامی بانک AB میگوید زمانی که او در سال 2005 به این بانک ملحق شده، این بانک زیانده محسوب میشده است. اما در حال حاضر بانک AB مانند بسیاری از بانکهای اسلامی در کشور بنگلادش سودآورتر و بهتر از بانکهای متعارف است.
بنگلادش دارای هشت بانک کامل اسلامی است؛ تعدادی از بانکهای متعارف مانند AB نیز خدمات بانکداری اسلامی را در کنار دیگر بانکها ارائه میدهند. بانک اسلامی بنگلادش، که در سال 1983 توسط سرمایهگذاران عربستان سعودی و کویتی تأسیس شده است، 90 درصد از داراییها و سپردههای بانکداری اسلامی را اداره میکند. بانکداری اسلامی یکی از پیشگامان تأمین بودجه بنگلادش به عنوان پایه اصلی تولید پوشاک در خارج از چین به شمار میآید. این بانک همچنین بزرگترین طرح قرضالحسنه در جهان را اجرا میکند.
آزیزول هاک؛ معاون پیشین بانک اسلامی نیز معتقد است که بانکداری منطبق بر شریعت موجب توسعه و پیشرفت در بانکداری متعارف که در حال حاضر تنها 20 درصد سپردهها را کنترل میکند نیز میشود. 90٪ از جمعیت 170 میلیونی بنگلادش، مسلمان هستند اما بر اساس گزارش بانک جهانی از هر سه نفر بنگلادشی فقط یک نفر دارای حساب بانکی است. نظرسنجیهای دولت نیز حاکی از آن است که بانکداری اسلامی به خصوص در شهرها و در میان جوانان به شدت محبوب است.
احسان منصور؛ مدیر اجرایی یک مرکز تحقیقاتی در داکا به نام موسسه تحقیقات سیاستی (PRI) میگوید: بانک اسلامی تنها بانکی است که رشوه در آن نهادینه نشده است. در بانکهای متعارف، وامهای نامناسب با ملاحظات سیاسی به فضای کسب و کار اختصاص داده شده است. به نظر میرسد که سیاستمداران خویشاوند سالاری و پارتی بازی را تشویق میکنند.
بانک مرکزی بنگلادش نیز در این ماه گزارش داد که سود خالص در بانکهای متعارف در ماه ژوئن فقط به میزان 4.9٪ افزایش یافته است و از روند نزولی رشد برخوردار بوده است. مطالبات غیرجاری (NPLs) نیز در بانکهای متعارف، 9.2 درصد بود که در مقایسه با 4.3 درصد در بخش اسلامی از حجم بالاتری برخوردار بوده است. در واقع در ۹ بانک از ۵۷ بانک کشور، بیش از 20 درصد از مطالبات، معوق شده است. همچنین در طول 12 ماه گذشته تا ماه ژوئن، صادرات پوشاک در سال جاری 1.7٪ افزایش یافت و کمترین سرعت رشد را در 15 سال گذشته داشته است.
تست استرس بانک مرکزی نیز نشان میدهد که اگر سه نفر از وامگیرندگان بزرگ نکول کنند، 23 بانک ورشکسته خواهد شد. در این فضا، بانکداری اسلامی ممکن است انتظار کمک رسمی از دولت داشته باشد. بانک مرکزی در طی سالها در برنامههای عملیاتی خود به دنبال تغییر دادن هشت بانک به مدل کسب و کار اسلامی میباشد و همچنان به دنبال وضع قوانینی برای ابزارهای مالی جدید و منطبق بر شریعت مانند صکوک است.
علاقهمندان میتوانند جهت دریافت گزارش این خبر به این نشانی مراجعه نمایند.
تدوین: فرشته ملاکریمی