به گزارش بانک توسعه اسلامی، یکی از ویژگیهای اقتصاد کشورهای اسلامی آن است که در آنها حجم عظیمی از داراییهای مرتبط با اوقاف وجود دارد که شامل ساختمان، زمین و غیره میگردد. با این حال، ارزیابی وضعیت این داراییها نشان میدهد که در اکثر موارد از آنها به صورت بهینه در راستای اهداف واقفین استفاده نمیشود و همین مسئله سبب ایجاد ناکارآمدی در داراییهای مرتبط با نهاد وقف گردیده است.
در واقع هر چند نهاد وقف یکی از فرصتهای موجود در کشورهای اسلامی است که میتواند به آنها در مسیر توسعه اقتصادی و اجتماعی کمک کند، اما مدیریت نامناسب این نهاد و عدم وجود برنامهریزی کافی سبب گردیده است تا نهاد وقف نتواند همچون گذشته به شیوه مناسب به بهبود وضعیت رفاهی عموم مردم کشورهای اسلامی کمک کند.
بانک توسعه اسلامی به عنوان بزرگترین بانک اسلامی در جهان با امضای این تفاهمنامه، زمینه تعامل با مجمع جهانی اقتصاد اسلامی در راستای بهبود وضعیت مدیریت اوقاف در کشورهای عضو را فراهم آورده است. انتظار میرود با اجرایی شدن مفاد این تفاهمنامه، کارایی اوقاف در کشورهای عضو بهبود یابد.
در واقع در صورتی که مدیریت مناسبی در استفاده از نهادهای وقفی طراحی و اجرا شود، این داراییها میتوانند در مسیر اهدافی همچون بهبود سلامت، آموزش و تامین رفاه عموم مردم در کشورهای اسلامی مورد استفاده واقع شوند و از این مسیر به توسعه اقتصادی-اجتماعی جهان اسلام کمک کنند.
تدوین: دکتر حسین میثمی