به نقل از سایت خبری The News، بانک مرکزی پاکستان (SBP) اعلام کرد که تلاشهای خود را برای اجرای استانداردهای سرمایه ذخیره شده برای بانکهای اسلامی بیشتر کرده است با این هدف که آمادگی بانکها و مؤسساتی را که منطبق بر شریعت عمل میکنند، برای مواجهه با مقررات سختگیرانه بازل ۳ تضمین نماید.
بانک مرکزی پاکستان در پاسخ ایمیل به سایت خبری The News گفت: ارزیابی و امکانسنجی تطبیق استانداردهای بازبینی کفایت سرمایه (15IFSB) در مرحله پایانی است؛ با این حال، تصمیم اجرای آن بستگی به نتایج و یافتههای آن براساس تجزیه و تحلیل کیفی و کمی و پس از در نظر گرفتن مشکلات قانونی دارد.
15IFSB استانداردهای کفایت سرمایه جهانی را که توسط صندوق خدمات مالی اسلامی مالزی برای مؤسسات ارائه خدمات مالی اسلامی تنظیم شده است، فراهم میکند. مؤسسات بانکداری اسلامی در پاکستان به تقویت موقعیت کفایت سرمایه خود با توجه به الزامهای قانونی تا سال 2019 نیاز دارند.
بانک مرکزی پاکستان (SBP) اصلاحات بازل ۳ را به منظور ارتقاء قوانین مربوط به سرمایه در سال 2013 به طور مرحلهای به اجرا در آورد. اجرای این اصلاحات تا 31 دسامبر 2019 به طور کامل صورت میگیرد. در این زمینه بانکداران اظهار کردهاند که اجرای دستورالعملهای 15IFSB در مورد مؤسسات مالی اسلامی کمک خواهد کرد که صنعت بانکداری اسلامی را به شیوههای جهانی ترجیح دهند. این استانداردها میتواند چارچوب سرمایه را تقویت کند و اعتماد به صنعت بانکداری اسلامی را افزایش دهد.
احمد سیدیکوی؛ رئیس دایره توسعه محصولات و انطباق با شریعت در بانک میزان گفت: بر اساس ماهیت منحصر به فرد مؤسسات بانکداری اسلامی و ماهیت مشارکتی سپرده بانکی اسلامی، تصویب استاندارد IFSB در زمینه سرمایه، برای تبلیغ این بخش بسیار مفید خواهد بود. سیدیکوی افزود: این امر نیز با ماهیت بانکهای اسلامی همخوانی دارد و به تقویت استراتژی SBP برای ایجاد بانکداری اسلامی به عنوان گزینه انتخابی کمک خواهد کرد.
داراییها و سپردههای صنعت بانکداری اسلامی در حال رشد است و به ترتیب به 11.9 درصد و 1۳.7درصد رسیده است. با این حال، نسبت کفایت سرمایه [CAR] در سال 2016 به 12.94 درصد کاهش یافته است که این رقم از 13.75 درصد در سال 2015 میلادی، پایینتر است. اگرچه این میزان از کفایت سرمایه همچنان از سطح استاندارد یعنی 10.65 درصد بالاتر است، اما کفایت سرمایه بانکهای اسلامی در سال 2016 به پایینترین سطح خود رسیده است.
بانک مرکزی پاکستان در ارزیابی مالی خود که در سال گذشته منتشر کرده است، دلیل اصلی کاهش نسبت کفایت سرمایه را رشد چشمگیر بانکهای اسلامی در رویارویی با ریسکهای موجود و همچنین افزایش سرمایه آنها معرفی کرده است به نحوی که بهرهبرداری از سپر سرمایه موجود را نیز افزایش داده است.
طبق گزارش صندوق بینالمللی پول در زمینه بانکداری اسلامی، بانکهای اسلامی از سطح بالای سودآوری و نقدینگی برخوردار هستند. البته حاشیه سود و سطح نقدینگی آنها پایینتر از همتایان آنها در بانکداری متعارف است. تحلیلگران نیز میگویند: بانکهای اسلامی با افزایش سرمایه مواجه هستند. طبق اصول 15IFSB، بانکها میتوانند سرمایهگذاری کنند و از یکی از روشهای سرمایهگذاری اسلامی به نام مضاربه که مشارکت در سود و زیان است، استفاده نمایند.
علاوه بر این، بانکهای اسلامی با هدف افزایش سرمایه به دنبال برنامهریزی در زمینه انتشار صکوک هستند. به عنوان مثال بانک میزان اخیرا درصدد انتشار صکوکی به مبلغ 7 میلیارد یورو در بازار داخلی میباشد. بازل ۳ که هدف از آن توسعه بخش مالی و انعطافپذیری بیشتر است به طوری که به بهبود کیفیت و کمیت سرمایه در زمینه مدیریت ریسک نقدینگی منجر شود، بازتابی از علاقهمندی بانکها به افزایش سرمایه و انتشار صکوک است.
بانک مرکزی پاکستان اذعان دارد که صنعت بانکداری اسلامی با کمبود فرصتهای سرمایهگذاری منطبق بر شریعت مواجه است. دسترسی محدود به بازارهای پول و بازار مالی سازگار با شریعت و همچنین کمبود ابزارهای جایگزین شرعی از مشکلات موجود در این زمینه است. در پاکستان صدور صکوک دولتی داخلی از سال 2008 با توجه به مدیریت نقدینگی آن به صنعت داخلی کمک زیادی کرده است، اما شکاف موجود بین تقاضا و عرضه به علت انتشار نادرست صکوک و همچنین مشکلات مربوط به اسناد، داراییها، مالیات و غیره مرتفع نشده است.
علاقهمندان میتوانند جهت دریافت گزارش این خبر به این نشانی مراجعه نمایند.
تدوین: فرشته ملاکریمی