این کتاب مروری سیستماتیک از روندهای جاری در تحقیقات مربوط به استفاده از هوش مصنوعی در مؤسسات مالی اسلامی (IFIs)، در تمام کشورهای سازمان همکاری اسلامی (OIC) ارائه میکند. همچنین، در مورد کاربردهای فعلی و بالقوه هوش مصنوعی (AI) برای مدیریت ریسک در مالی اسلامی بحث میکند و تکنیکهای مختلف مدیریت ریسک، شامل ریسک مدیریت دارایی و بدهی، اعتبار، بازار، عملیاتی، ریسک نقدینگی و همچنین انطباق با ریسک نظارتی و شرعی در صنعت مالی را پوشش میدهد.
نویسندگان بر توانایی هوش مصنوعی برای مبارزه با جرایم مالی مانند بیاحتیاطی معاملهگران، تقلب و پولشویی تاکید میکنند و ادعا میکنند که ظرفیت یادگیری ماشین (ML) در بررسی مقادیر زیادی از دادهها، امکان تجزیه و تحلیل دقیق و عمیقتر را در میان انواع محصولات و خدمات مالی اسلامی فراهم میکند. این کتاب با تشریح محدودیتهای عملی در مورد سیاستهای مدیریت داده، شفافیت و فقدان مهارتهای لازم در مؤسسات مالی به پایان میرسد.
افزون براین، کتاب «هوش مصنوعی و مالی اسلامی» با اتخاذ رویکردهای روششناختی جدید در چارچوب اقتصاد اسلامی (به عنوان مثال تجزیه و تحلیل فینتک در چارچوب اصول شرعی و ارزشهای اسلامی)، راهحلهای عملی ابداع میکند، دانش روشنگرانهای ایجاد میکند و در نهایت به خوانندگان کمک میکند تا نقش توانمندسازهای فناوری در اسلام را در صنعت مالی درک و کشف کنند. شایان ذکر است، فناوریهای نوین مانند رگتک و هوش مصنوعی از طریق ایجاد پلتفرمهای دیجیتال، نقش موثری در ارائه خدمات بهتر و منطبق با شرع به مشتریان ایفا میکنند.
این کتاب از ۲۴۰ صفحه تشکیل شده و توسط انتشارات چندملیتی « Routledge» در ۳۱ دسامبر 2021 منتشر شده است.
علاقهمندان میتوانند جهت دریافت اطلاعات تکمیلی به این نشانی مراجعه نمایند.
فرشته ملاکریمی (کارشناس پژوهشکده پولی و بانکی)