به گزارش پورتال بانکداری اسلامی، انتشارات پالگریو مکمیلان[1] در نظر دارد کتاب «فینتک در مؤسسات تامین مالی اسلامی: گستره، چالشها و پیامدهای آن در امور تامین مالی اسلامی» را به قلم کبیر حسن[2]، مصطفیرضا ربانی[3] و مانور رشید[4] در تاریخ ۲۲ نوامبر ۲۰۲۲ میلادی منتشر نماید.
نویسندگان این کتاب به بررسی تعدادی از چالشهای پیشروی فینتک در موسسات تامین مالی اسلامی پرداختهاند. بانکها و مؤسسات مالی بزرگ در کشورهایی با مجرا و کانالهای فنآوری بهروز و نوآورانه، آربیتراژ فناوری را از فینتک به دست خواهند آورد. این معمای «اندازه» ممکن است برای مؤسسات تامین مالی اسلامی که اندازه کوچکتر و از کشورهای کمتر توسعهیافته هستند، چالشبرانگیز باشد. از طرفی، در حالی که دسترسی به فینتک روز به روز گستردهتر میشود، استفاده از این فناوری به دلیل محدودیتهای ناشی از عوامل شخصی و حاکمیتی همچنان محدود است. علاوه بر این، سطح آگاهی از خدمات در حال ظهور فینتک (همچون بیتکوین، بلاکچین و غیره) حتی در میان ساکنان کشورهای پیشرفته (از نظر فناوری) همچنان بسیار پایین است. استفاده از فینتک توسط مؤسسات تامین مالی اسلامی به حوزه بانکداری اسلامی، کاربران کشورهای توسعهیافته، مشتریان جوان و تعداد محدودی از خدمات بانکداری سنتی محدود میشود. باید توجه داشت که فرآیند اتوماسیون و خودکارسازی در بانکهای اسلامی و مشارکت مؤسسات تامین مالی اسلامی در حوزههایی همچون بلاکچین و بیتکوین نیازمند تحقیقات گستردهای از منظر مقوله انطباق با شریعت و همچنین زمینههای مرتبط با بازار و مصرفکننده است.
به نظر میرسد با تمام فرصتها و چالشهای فینتک، این کتاب به بررسی پیامدهای مؤسسات مالی اسلامی میپردازد و مورد توجه دانشپژوهان، محققان و دانشجویان رشته مالی و فناوری مالی اسلامی قرار خواهد گرفت.
علاقهمندان میتوانند جهت دریافت اطلاعات تکمیلی به این نشانی مراجعه نمایند.
زینب بیابانی (کارشناس پژوهشکده پولی و بانکی)