صباح زنگنه در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» به ارائه گزارشی از نشست اخیر بانک توسعه اسلامی پرداخت. وی با اشاره به جایگاه و موقعیت این بانک گفت: بانك توسعه اسلامی به عنوان بزرگترين موسسه پولی مالی بينالمللی در سطح كشورهای عضو سازمان همكاریهای اسلامی فعاليت میکند.
وی ادامه داد: اين بانك با هدف پيشبرد توسعه اقتصادی و اجتماعی كشورهای عضو و جوامع مسلمان كشورهای غير عضو در سراسر جهان براساس اصول شريعت اسلامی فعالیت کرده و هماكنون ۵7 كشور از چهار قاره آسيا، آفريقا، اروپا و آمريكا عضو اين بانك هستند.
او با اشاره به نشست سالانه کمیته دائم همکاری اقتصادی و بازرگانی کشورهای اسلامی (COMSEC) که سالانه در شهر استامبول ترکیه برگزار میشود، گفت: بحثهایی در ارتباط با استراتژی همکاری اقتصادی بین کشورهای اسلامی، تجارت و ضرورت افزایش آن، سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذاری خارجی و بحرانهای طبیعی و اجتماعی که آثار اقتصادی دارد انجام شد. صباح زنگنه که به نمایندگی از بخش خصوصی و اتاق بازرگانی در این اجلاس شرکت کرده بودند، گفت: در دیداری با احمد محمد علی، رییس بانک توسعه اسلامی، از وی دعوت شد که در سفر به ایران به معرفی بانک توسعه اسلامی و موسسات زیرمجموعه آن، به مخاطبان بخش خصوصی و فعالان اقتصادی و سایر نهادها بپردازد.
بانک توسعه اسلامی، بانکی متشکل از کشورهای اسلامی است که سرمایه آن به 30 میلیارد دینار اسلامی (45 میلیارد دلار) میرسد. بزرگترین سهامدار این بانک کشور عربستان است که در حدود 23 درصد از سهام کل را در اختیار دارد، پس از آن کشورهای لیبی و ایران با 9/47 و 8/28 درصد در ردههای دوم و سوم هستند و کشورهای نیجریه، امارات، کویت و ترکیه در مکانهای بعدی قرار گرفتهاند.
این بانک متشکل از موسسات مالی و اعتباری و بیمهای است، از مهمترین نهادها میتوان به موسسه اسلامی برای توسعه بخش خصوصی (ICD)، موسسه بینالمللی تامین مالی تجاری (ITFC)، موسسه اسلامی بيمه سرمايهگذاری و اعتبار صادراتی (ICIEC) و موسسه تحقيقات و آموزش اسلامی (IRTI) اشاره کرد.همچنین صندوق همبستگی اسلامی، برای کمک به کشورهای کمتر توسعهیافته با سرمایه 1/5 میلیارد دلاری (مستقل از دارایی کل بانک) فعالیت میکند.به گفته زنگنه، ایران تاکنون از بدو عضویت در این بانک، 5/5 میلیارد دلار تسهیلات و اعتبار دریافت کرده است. این رقم برای دو کشور ترکیه و پاکستان به ترتیب 6 و 7 میلیارد دلار گزارش شده که از شروع به کار بانک توسعه اسلامی به این کشورها واگذار شده است. کمکهای مالی این بانک در زمینههای ایجاد و بهبود ساختارهای زیربنایی آب، برق، انرژی و توسعه شبکه آب و فاضلاب، کشاورزی و بازرگانی و موارد دیگر بوده است، این بانک وامهای بلاعوضی در حدود 1/5 میلیون دلار در زلزلههای اخیر ایران و در جهت بازسازی مراکز آموزشی و هنرستانی در مکانهای آسیب دیده کشور هزینه کرده است.
همچنین بورسیه تحصیلی و کمکهای مطالعاتی بانک توانسته به تهیه تعداد زیادی از طرحهای فنی و اقتصادی کشور کمک کند. از ابتدای سال 2012 تاکنون در حدود 80 پروژه در ایران از جانب بانک توسعه اسلامی تامین مالی شده و در امور تجاری 3 میلیارد و 500 میلیون دلار تسهیلات داده است، رقم اعتبارات پرداختی به پروژهها به 3میلیارد و 239 میلیون دلار میرسد. کمکهای فنی جهت انجام مطالعات نیز 6 میلیون و 600 هزار دلار بوده است.
کشور ایران جزو هیات مدیره اجرایی این بانک است، وزیر امور اقتصادي و دارایی به عنوان نماینده در این جلسات شرکت کرده و به عنوان نقطه ارتباطی بین بخش خصوصی و بازرگانی کشور با این بانک تلقی شده که دسترسی این نهادها را به این بانک بینالمللی میسر میسازد.انتظار میرود با برپایی «روز بانک توسعه اسلامی» در ایران و حضور مسوولان این بخشها و با همکاری وزارت اقتصاد و اتاق بازرگانی، موجبات آشنایی فعالان اقتصادی با این بانک و موسسات وابسته فراهم آید و در فعالیتهای زیربنایی و تجاری و کمکهای فنی بخش خصوصی و دولتی گامی مهم برداشته شود.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد، شماره 3081 به تاریخ 1392/9/14.