اجرای برنامه پنجساله توسعه، برای تحقق بانکداری اسلامی کافی است، زیرا این برنامه بانک مرکزی را مکلف کرده است که شیوه بانکداری خود را تغییر دهد و آن را به سایر بانکهای کشور تسری دهد.
عزتالله یوسفیان ملا، عضو کمیسیون برنامه وبودجه مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به بیان نکاتی درباره دلایل عملیاتی نشدن قانون بانکداری اسلامی پرداخت و عنوان کرد: در برنامه پنجساله توسعه، بانک مرکزی مکلف شده بود آن بانکداری اسلامی که صد در صد بر موازین اسلامی منطبق است را رعایت کند.
اجرای برنامه پنجساله توسعه؛ راهکار تحقق بانکداری اسلامی
وی افزود: علاوه بر رعایت صد در صدی موازین اسلامی، بانک مرکزی مکلف است که شیوه بانکداری خود را تغییر دهد و این تغییر را به سایر بانکهای کشور نیز تسری دهد، اما متأسفانه به برنامه عمل نشد و بندهای زیادی از برنامه از جمله تبدیل به سیستم بانکی اسلامی بدون اقدام مانده است. بنده معتقدم اجرای برنامه پنجساله، برای تحقق بانکدای اسلامی کافی است.
یوسفیانملا عنوان کرد: اگر این اتفاق در بانک مرکزی میافتاد، قطعاً به سایر بانکهای کشور تسری پیدا میکرد و مطمئناً اگر قوانین جدید تصویب میشد و به شورای نگهبان میرفت، اگر مغایرتی با شرع در قوانین جدید وجود میداشت، شورای نگهبان، آن را نمیپذیرفت. مشکل عدم اجرای بانکداری اسلامی، این است که برنامه پنجساله توسعه، اجرا نشد و این بخش هم مغفول ماند.
بانکها تغییر رویه دادهاند.
عضو کمیسیون برنامه وبودجه مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: البته اکنون بانکها سعی کردهاند که رویه را تغییر دهند و تا آنجایی که مقدور است، براساس موازین اسلامی همانند بیع متقابل، مضاربه، اجاره به شرط تملیک برای وامهای مسکن، عمل کنند و اکنون چنین اتفاقهایی در جریان است.
وی افزود: هرچند که امروزه بانکها در بسیاری از قراردادهای خود تا حدودی مطابق با قوانین بانکداری اسلامی عمل میکنند، مثلاً در خصوص سپرده، واژه مشارکت، در وامهای خرید مسکن، اجاره به شرط تملیک و برای سایر قراردادها، مضاربه و ... را به کار میبرند و تلاش میکنند که این مسائل را در حد امکان رعایت کنند، اما ما مدل صد در صدی بانکداری اسلامی نداریم.
امکان تحقق بانکداری اسلامی.
یوسفیانملا تصریح کرد: اکنون همین بخشهای جدی بانکها که براساس موازین اسلامی عمل میکنند و همین مضاربهای که اجرا میشود و بر اساس آن، وام داده میشود یا رعایت اجاره به شرط تملیک، باعث به وجود آمدن مشکلاتی شده است. اعتقاد بنده این است که رعایت موازین اسلامی و تحقق بانکداری اسلامی، امری ممکن است و میتوان آن را محقق کرد.
وی عنوان کرد: اکنون قوانین حاکم بر بسیاری از بانکهای اروپایی و شیوه بانکداری آنها، به موازین اسلامی نزدیکتر است، چون آنها حداقل سود را دریافت میکنند و وامهایشان هم برای حل مشکل مردم است. بسیاری از بانکهای غربی برای سود و تجارت، بانکداری نمیکنند، بلکه تلاش آنها برای خدمترسانی به مردم است.
بانک اسلامی، بانک خدمترسان است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: بانک اسلامی هم بانک خدمترسان است و قرضالحسنه اصل و اساس بانک اسلامی است. لذا بنده، نه در مقررات و نه در الگوی بانکداری اسلامی ایران مشکلی مشاهده نمیکنم، اگر اصل بر این مسئله تعلق گیرد و مشکلات اجرایی برطرف شود، بانکداری اسلامی، قابل اقدام است.
وی درباره نقش مجلس شورای اسلامی در تحقق بانکداری اسلامی، اظهار کرد: چون برنامه پنجساله توسعه، دولت را مکلف به تحقق این موضوع کرده است، اکنون برنامه خاصی در مجلس شورای اسلامی در این زمینه وجود ندارد، اما اگر لایحهای از سوی دولت بیاید، قطعاً مجلس اقدام خواهد کرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، در پایان این گفتوگو اظهار کرد: دولت در زمان تقسیم بودجه باید گزارشی از عملکرد برنامه پنجساله ارائه دهد. تنها کاری که مجلس میتواند در زمینه تلاش برای تحقق بانکداری اسلامی انجام دهد، این است که از دولت بخواهد که چرا این بندها در برنامه پنجساله توسعه اجرا نشده و مغفول مانده است. مجلس فقط از بعد نظارتی میتواند این را از دولت مطالبه کند.
مطالب مرتبط: